Отидете към основна версия

1 491 23

Хибридни войни: вредното влияние на Русия в Германия

  • хибридна война-
  • германия-
  • русия-
  • избори-
  • сигурност-
  • бундестаг

И Германия няма да бъде пощадена на изборите тази есен, предупреждава вътрешното министерство

Снимка: Shutterstock

През последните седмици се наблюдава засилена киберактивност от Русия срещу политически партии и фондации в Германия, става ясно от доклад за заплахата от хибридни атаки, с който разполага и предаването "Контрасти" на първа германска обществена телевизия ARD.

Заплахата е сериозна

Атаките били насочени към имейл акаунти, а целта очевидно е извършителите да получат достъп до поверителни данни. В контекста на предстоящите през есента парламентарни избори вътрешното министерство определя атаките срещу политически фондации и партии в Германия като „сериозна заплаха".

Опасенията на компетентните органи са, че придобитите данни могат да се използват не само за шпионаж, но и за целенасочени операции за оказване на влияние и дезинформация - за да се въздейства на изборите в съответствие с руските интереси. Докладът се позовава на атаките срещу сървърите на Демократическата партия в САЩ през 2016-а година. Тогава бяха откраднати данни, които бяха използвани за оказване на влияние и дезинформация в интернет.

Впоследствие американското правосъдие обвини за това 12 души от хакерска група към руското военно разузнаване ГРУ. През 2017-а година подобни атаки бяха регистрирани и по време на кампанията за президентските избори във Франция. Тогава публикуваните документи дори бяха частично манипулирани, за да разколебаят избирателите.

Дезинформацията като оръжие

От германското вътрешно министерство се опасяват, че е възможно извършителите да предадат откраднатите данни на журналисти за публикуване, а не просто да ги пуснат в социалните медии, какъвто беше случаят през 2016-а година. Тези опасения се базират на разговори с отдела за сигурност на американския концерн Фейсбук.

С предаванията си, посветени на проведените наскоро местни избори в провинция Саксония-Анхалт, руската държавна телевизия RT (бивша „Russia Today") определено се е опитала да представи изборите за манипулирани, пише още в доклада. Така например RT нарича резултатите от допитванията, публикувани в навечерието на изборите, „изкривени" и „далеч от реалността", и се твърди че това е повлияло на избирателите. С това от RT обясняват победата на Християндемократическия съюз.

Определени внушения прави тази руска телевизия и по темата за пандемията в Германия. Лайтмотивът там гласи, че федералното правителство я използвало, за да нарушава системно основните права и да установи „полицейска държава".

Целта: да бъде дискредитирано федералното правителство

Освен това се разпространяват небивалици относно някакви негативни последици за децата и младежите от противопандемичните мерки. От RT поставят под съмнение способностите на федералното правителство за оценка на ситуацията. В тази връзка се тиражират откровени внушения за някакви манипулирани статистики за болничните легла, за изкуствено завишен брой на заболелите с коронавирус пациенти, както и че германският Конституционен съд бил пристрастен.

Поради всичко това в германското вътрешно министерство смятат, че дейността на RT е направлявана с цел дискредитиране на федералното правителство на Германия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: