Отидете към основна версия

2 246 18

Германия е дала 2400 визи на афганистански служители и техни роднини

  • афганистан-
  • германия-
  • визи-
  • служители-
  • талибани-
  • армия

Не всички от получилите тези документи за пътуване са пожелали веднага да заминат

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германските власти съобщиха, че досега са предоставили 2400 визи на афганистански служители на германската армия и техни роднини, макар че не всички искат веднага да заминат за Германия, предаде БТА, цитирайки AP.

Говорител на външното министерство в Берлин каза, че 2400-те визи са предоставени през последните седмици на местни служители и техни роднини. Той призна, че процедурата е затруднена заради военното изтегляне и затварянето на германското генерално консулство в Мазар-и-Шариф. По думите му Берлин се стреми да си сътрудничи по въпроса с партньори като Международната организация по миграцията, чието представителството там все още не е заработило заради обстановката със сигурността.

Миналата седмица Германия изтегли последните си войници от Афганистан след близо 20-годишна военна мисия, съсредоточена основно в северната част на страната. Това беше вторият по численост чуждестранен военен контингент след този на САЩ. Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че Германия има "големия дълг" да не оставя незащитени местните жители, които са подпомагали силите ѝ, рискувайки собствената си безопасност.

Преди военните да си заминат, са били предоставени документи за пътуване на 446 служители и техни роднини - общо 2250 души, каза пред репортери в Берлин говорител на германското министерство на отбраната. Към онзи момент са били останали неразгледани само "сравнително малък брой заявления", добави той. "Не всички от получилите тези документи за пътуване са пожелали веднага да заминат", заяви говорителят на военното министерство. "Някои от местните (служители) са пожелали да останат колкото е възможно по-дълго в Афганистан, но искат все пак да разполагат с възможност да заминат, ако обстановката се изостри", допълни той.

Говорителят заяви, че не е в състояние да каже колко са хората, които не са пожелали да заминат веднага. Миналата седмица американските сили опразниха най-голямото си летище в Афганистан като част от окончателното изтегляне на САЩ от страната, което според плановете на Пентагона трябва да приключи до края на август. Цялостното изтегляне на американските военни е до голяма степен завършено, а Германия беше един от многото съюзници, които се изтеглиха през последните седмици.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: