Отидете към основна версия

7 931 12

Драстичен спад на чуждестранните инвестиции в Северна Македония

  • северна македония-
  • балкани-
  • пари-
  • бизнес-
  • инвестиции

38% по-малко инвестиции в Северна Македония

Снимка: Shutterstock

Чуждестранните инвестиции в Република Северна Македония през 2020 година са намалели с 38% спрямо предходната година, пише македонското издание „Вечер“, цитирайки данни от Конференцията за търговия и развитие на ООН. Това е почти три пъти средният спад в региона по време на пандемията, предаде агенция "Фокус".

Чуждестранните инвестиции в региона през 2020 г. са намалели с 14 процента спрямо 2019 г., в Македония спадът е почти три пъти по-голям. Само Черна гора е успяла да увеличи чуждестранните инвестиции дори при пандемия. Най-много инвестиции са влезли в Сърбия през миналата година - 3,4 милиарда щатски долара, което е намаление с една пета спрямо 2019 г., следвана от Албания с 1,1 милиарда долара, което е спад с 14 процента в сравнение с предходната година. Черна гора има 529 милиона долара, което е с 27 процента повече спрямо 2019 г., спадът в Босна и Херцеговина е 7 процента и те завършват 2020 г. с 371 милиона долара, а РСМ има най-малко - 224 милиона долара чуждестранни инвестиции, което е с 38 процента по-малко спрямо предходната година.

Националната банка обяви, че общите преки инвестиции в страната са резултат главно от нетни притоци въз основа на вътрешнофирмен дълг (128,4 млн. евро), т.е. притоци на съществуващи компании. Останалата част от тази сума е резултат от капиталови инвестиции (96,7 милиона евро) и реинвестиране на печалби (14,8 милиона евро). Само през четвъртото тримесечие нетните притоци възлизат на 95,3 милиона евро, което е значителна промяна в сравнение с предходните две тримесечия, в които вместо притоци се наблюдава отлив на чуждестранна валута от страната. Анализаторите казват, че пандемията не трябва да бъде оправдание и като пример за инвестиции в кризисната година те вземат съседна Сърбия, където наскоро обявиха, че представители на 16 големи американски компании са заинтересовани от сътрудничество и бизнес в Сърбия, поради благоприятния им бизнес климат и добри макроикономически показатели страна.

Ако сравним данните за общите преки инвестиции в страната през предходните три години, може да се забележи, че през 2019 г. общите преки инвестиции възлизат на 326,3 млн. Евро, а през 2018 г. дори 624 млн. евро. Много по-лоша от миналата година беше 2017 г., когато бяха регистрирани само 181,73 милиона евро преки чуждестранни инвестиции. По-голямата част от инвеститорите са недоволни от начина, по който работи сегашното правителство. 56% от германските инвеститори смятат, че бизнес средата е лоша и само 5% я оценяват като добра.

Германските инвеститори бяха и са недоволни от бавното изпълнение на инфраструктурни проекти. Те посочват корупцията, престъпността, неефективната администрация и правната несигурност като основни проблеми, които пречат на тяхната работа. Те настояват за по-добро функциониране на съдебната власт и отбелязват на правителството, че то не се консултира с тях навреме, когато предприема важни реформи, например когато повишава данъците и минималната заплата. Въпреки лошата оценка на икономическата ситуация, по-голямата част от инвеститорите не очакват големи промени, ще останат със същия брой работници и 48% от тях не планират да увеличат инвестициите. 200 немски компании са наели 20 000 души, а търговията с Германия е достигнала 3,6 милиарда евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: