Отидете към основна версия

4 545 13

Борис Джонсън и Ангела Меркел - спешно по телефона!

  • борис джонсън-
  • ангела меркел-
  • брекзит-
  • великобритания

По-рано в четвъртък беше съобщено, че Европейският съюз няма да предоговори протокола, който е част от двустранно Брекзит споразумение между ЕС и Великобритания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън разговаря с германския канцлер Ангела Меркел по прилагането на Северноирландския протокол, като той призова Меркел да разговаря с колегите си от Европейския съюз, за да обмисли необходимостта от предоговаряне на плана, който е част от Брекзит споразумението.

От "Даунинг стрийт 10" посочиха, че Борис Джонсън е заявил, че протоколът "не е постигнал много от предвидените цели", включително свеждане до минимум на разрушаването на живота и запазване на т.нар. "Белфастко споразумение".

Освен това той е казал, че решенията на Северноирландския протокол "не могат да бъдат намерени чрез съществуващите механизми" и е посочил това като причина за "значителните промени", предложени от британското правителство.

По-рано в четвъртък беше съобщено, че Европейският съюз няма да предоговори протокола, който е част от двустранно Брекзит споразумение между ЕС и Великобритания. Това е станало по време на разговор между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън.

"ЕС ще продължи да бъде креативен и гъвкав в рамките на протокола. Но ние няма да предоговаряме. Трябва заедно да осигурим стабилност и предвидимост в Северна Ирландия", написа Фон дер Лайен в туитър.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: