Отидете към основна версия

1 568 8

Горещини, температурни рекорди, горски пожари: най-топлото лято в Европа

  • жега-
  • пожар-
  • глобално затопляне

По време на горещата вълна в Южна Европа на 11 август в Сицилия беше измерена температура от 48,8 градуса по Целзий

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Юни, юли и август са били най-горещите месеци в Европа, откакто изобщо се води такава статистика. Това става ясно от доклад на програмата "Коперник" на ЕС.

Месеци юни, юли и август тази година са били най-горещите в Европа, откакто се води статистика. Това съобщиха от програмата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник".

От "Коперник" се позовават и на рекордните температури през август в средиземноморските държави, които бяха засегнати от големи горски пожари.

Температурата това лято изпреварва предишните рекорди, поставени през 2010 и 2018-а година, с 0,1 градуса по Целзий.

В Сицилия бяха измерени 48,8 градуса по Целзий

В рамките на Европа обаче има сериозни различия. Като цяло средната температура през август се движеше около стандартните стойности, в северните части на континента обаче тя беше по-ниска, на Изток - по-висока от обикновено, а около Средиземно море температурите бяха екстремно високи.

"По време на горещата вълна в Южна Европа на 11 август в Сицилия бе измерена температура от 48,8 градуса по Целзий“, подчертават от европейската програма. Ако тази стойност бъде потвърдена от Световната метеорологична организация, това ще е най-високата температура, измервана някога в Европа. Горещата вълна, която също така застигна Испания, Гърция и Турция, създаде "благоприятни условия" за опустошителните пожари в региона.

Служба за климатични изменения на ЕС "Коперник" изготвя месечни доклади за температурата на въздуха, морския лед и кръговрата на водата. За целта от "Коперник" използват данни от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по света, както и различни изчисления.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини