Отидете към основна версия

1 912 0

Звездният статус спасил Джими Савил от преследване за педофилия

  • педофилия

 

Звездният статус на енигматичния водещ по Би Би Си Джими Савил е попречил на полицията да го разследва за педофилия още през далечната 1964 г. Огромната му популярност му се осигурила „комфорт“ и силите на реда не са успели да предотвартят последвалите десетки сексуални посегателства, съобщи в. „Гардиън“.

Това се казва в критичен доклад на инспектората към полицията. В обширния 61-страничен доклад остро се отбелязва, че пропуските в полицията не са отстранени и не са изключени нови случаи с педофилия ала Савил, които да не бъдат разследвани от силите на реда.

„Гардиън“ отбелязва, че в средата на 60-те години на миналия ХХ в. полицията не е обърнала внимание на сигнал срещу водещия за сексуално насилие. Последното оплакване срещу скандалния британец е от 2007 година, но и тогава обвиненията са остават извън интереса на разследващите.

В доклада се отбелязва, че в много от случаите полицаите априори са приемали, че става дума за опит за изнудване на звездата, а не за извършено от Савил престъпление.

Адвокатите са жертвите смятат, че пропуските в системата са причина за безнаказаното действие на водещия от Би Би Си толкова дълго време.

Очевидно необезпокояван от никого, Джими Савил е изпозвал студиата на медията за своите “малки” сексуални посегателства над деца, вкл. изнасилвания. А и не само тях - същото се е случвало и в съблекални, както и в скъпи лимузини. Савил, който водеше детски телевизионни предавания по Би Би Си, е подозиран, че в продължение на шест десетилетия е извършвал сексуални посегателства, вкл. над 12-годишни момичета.

Отличеният с рицарско звание за приноса си към британаската култура Савил почина на 84-годишна възраст през 2011 година.

 

Генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуисъл през миналия ноември подаде оставка, само два месеца след встъпването си в длъжност. Ентуисъл беше изправен пред сериозни критики след като конкурентна медия отправи обвинения миналия месец, че един от най-известните водещи на Би Би Си - покойният Джими Савил, е сред извършителите на най-много сексуални посегателства във Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: