Отидете към основна версия

8 107 50

Австралия обяснява защо обиди Франция

  • австралия-
  • сащ-
  • подводници-
  • франция

Канбера не е искала да закупи френски ядрени подводници, защото за разлика от американските те трябва да бъдат презареждани

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обясненията в огромния дипломатически скандал между САЩ, Австралия и Франция продължават.

Австралия беше откровена, открита и честна с Франция относно притесненията си, свързани със сделка за френски подводници, заяви министърът на отбраната Питър Дътън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

След сключването на ново споразумение със САЩ и Великобритания, Канбера се отказа от сделката от 2016 г. за закупуване на конвенционални френски подводници. В четвъртък страната обяви, че планира да построи най-малко 8 подводници с ядрени двигатели с американски и британски технологии, като част от тристранното партньорство в областта на сигурността.

Дътън подчерта, че разбира недоволството на французите, но отбеляза, че твърденията, че австралийското правителство не е изразило своето безпокойство пред Париж противоречат на публично направени изявления. "Правителството имаше своите проблеми, ние ги изразихме и искаме да работим в тясно сътрудничество с французите и ще продължим да го правим в бъдеще", заяви министърът. Той добави, че страната е взела решение в интерес на националната си сигурност.

Според Дътън Канбера не е можела да закупи френски ядрени подводници, защото за разлика от американските те трябва да бъдат презареждани. Това е направило американските подводници единствените подходящи за денуклеаризираната страна.

Решението за отказ от договора на стойност 90 милиона австралийски долара (56 милиона евро) предизвика гнева на Франция, която е съюзник на САЩ и Великобритания в НАТО. Париж обвини отзова посланиците си от Канбера и Вашингтон и обвини съюзниците си, че лъжат за проектите си.

Споразумението изправи САЩ пред безпрецедентна дипломатическа криза с Франция, която според анализатори може да причини трайни щети на съюза с Париж и Брюксел и поставя под съмнение обединения фронт, който администрацията на американския президент Джо Байдън иска да изгради срещу Китай, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: