Last news in Fakti

19 Септември, 2021 19:11 8 082 50

Австралия обяснява защо обиди Франция

  • австралия-
  • сащ-
  • подводници-
  • франция

Канбера не е искала да закупи френски ядрени подводници, защото за разлика от американските те трябва да бъдат презареждани

Австралия обяснява защо обиди Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обясненията в огромния дипломатически скандал между САЩ, Австралия и Франция продължават.

Австралия беше откровена, открита и честна с Франция относно притесненията си, свързани със сделка за френски подводници, заяви министърът на отбраната Питър Дътън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

След сключването на ново споразумение със САЩ и Великобритания, Канбера се отказа от сделката от 2016 г. за закупуване на конвенционални френски подводници. В четвъртък страната обяви, че планира да построи най-малко 8 подводници с ядрени двигатели с американски и британски технологии, като част от тристранното партньорство в областта на сигурността.

Дътън подчерта, че разбира недоволството на французите, но отбеляза, че твърденията, че австралийското правителство не е изразило своето безпокойство пред Париж противоречат на публично направени изявления. "Правителството имаше своите проблеми, ние ги изразихме и искаме да работим в тясно сътрудничество с французите и ще продължим да го правим в бъдеще", заяви министърът. Той добави, че страната е взела решение в интерес на националната си сигурност.

Според Дътън Канбера не е можела да закупи френски ядрени подводници, защото за разлика от американските те трябва да бъдат презареждани. Това е направило американските подводници единствените подходящи за денуклеаризираната страна.

Решението за отказ от договора на стойност 90 милиона австралийски долара (56 милиона евро) предизвика гнева на Франция, която е съюзник на САЩ и Великобритания в НАТО. Париж обвини отзова посланиците си от Канбера и Вашингтон и обвини съюзниците си, че лъжат за проектите си.

Споразумението изправи САЩ пред безпрецедентна дипломатическа криза с Франция, която според анализатори може да причини трайни щети на съюза с Париж и Брюксел и поставя под съмнение обединения фронт, който администрацията на американския президент Джо Байдън иска да изгради срещу Китай, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ Арми

    27 6 Отговор
    На нас ако може някой да ни построи две дизелово-електрически клас Ромео.

    Коментиран от #5

  • 2 hahaha

    59 5 Отговор
    Едни лъжци пре..ка..рали едни други ...
  • 3 Смех

    56 2 Отговор
    пълна лъжа едните трябвало да ги презареждат а другите не
  • 4 куми

    51 1 Отговор
    милиарда

    Коментиран от #49

  • 5 киртакис

    23 23 Отговор

    До коментар #1 от "БГ Арми":

    Е, на барба ганьос ръцете му все заврени дирника ли му ще останат, една обикновена безопасна игла не може да произвежда

    Коментиран от #9, #32

  • 6 тарикати

    72 2 Отговор
    Когато има сделка / договор/ - трябва да се изпълнява , иначе неустойка. Ако Франсетата са ги построили вече тия подводници - какво ще ги правят ?
    На Австралийците очите им на задника ли бяха като го подписваха тоя договор ?

    Коментиран от #8, #22, #27, #33

  • 7 розово

    52 5 Отговор
    Няма съюзници няма приятели няма братушки когато става въпрос за пари.
  • 8 смех

    56 2 Отговор

    До коментар #6 от "тарикати":

    това беше прецакване на Франция на Сащ изобщо не му пука за Австралия и Китай Китай е основен търговски партньор на Щатите и държащ голяма част от външният им дълг какви врагове.Просто прецакаха французите и си уредиха собствените компании.

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Турскай паразитъ

    16 5 Отговор

    До коментар #5 от "киртакис":

    Реджеп Иведик турския Ганьо
  • 10 Руснак

    52 4 Отговор
    Какви объяснения трябва да дават на французи? Когато Франция се отказала да продаде Мистрали на Русия, нямаше никакви обяснения. Сега французи имат бумеранг който са пуснали преди шест години. Това е.
  • 11 Пища Хуфнагел

    24 9 Отговор

    До коментар #8 от "смех":

    Какъв партньор е Китай на обора ? Това са просто търговски взаимоотношения ? Аз ако произведа 10 кила вълна , дали ще я продам на циганин или Българин ми е все тая. Важното е да взема едни пари.

    Коментиран от #15

  • 12 БАЙ Х@Й‼

    15 3 Отговор
    Сделката за самолетоносачи ли е или за подводници ❓ / за един прЕател питам
  • 13 Обективен

    21 3 Отговор
    Бе как този т.н развален договор е на стойност от 90 мил. долара, а пък нашите самолети на хартия само дето сме ги видели са 1 милиард ? И се правят панаири ? Ами ние ?

    Коментиран от #21

  • 14 неразбрал

    46 1 Отговор
    Веднъж се говори за конвенционални френски подводници, в подзаглавието и по-надолу в текста се споменават френски ядрени такива. И следва обяснението френските се зареждали а американските не! Ей ще взема да повярвам, че съм от 80% !

    Коментиран от #30

  • 15 смех

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пища Хуфнагел":

    Мъск Безос Гейтс печелят от съвместен бизнес с Китай а де факто богатите в Сащ спонсорират кампании партии и така и политики видя ли какво се случи на Тръмп когато се скара с Чайна изгониха го и сложиха Байдън.Кой мислиш че плати БЛМ движението насъска тия в Капитолия и плати на Бай дън кампанията.
    Китай са врагове на Сащ само в очире на глупците.Целта беше да се премахне Франция Китай е само оправданиетою

    Коментиран от #16, #43

  • 16 Пища Хуфнагел

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "смех":

    Бизнес отношенията не ги правят партньори . Партньори са в нещо съвместно. При бизнеса могат и да са врагове и даже да се мразят !!!
    Китай са партньори с Русия във военната област.

    Коментиран от #18

  • 17 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "смех":

    Единственото общо с Китай в случая е че Китай е собственик на всички мини в Австралия 😂 А тези подводници доколкото разбирам не вървят на кюмур.
  • 18 смвх

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Пища Хуфнагел":

    Правят ги защото Китай е основвн пазар жизнен за американските милярдери.
    Военните неща нямат значение никой няма да тръгне на Световна война щото сега не се воюва със Щуки и Тигри и други допотопни железа а със ядрени ракети.
  • 19 Анонимен

    30 1 Отговор
    Статията е пълна с фактологически грешки . Цената не е 90 милиона а 90 милиарда . И френското предложение не за ядрени а за дизелови подводници .
  • 20 deaf

    13 9 Отговор
    Икономиката е слуга на политиката. Решението на Австралия е политическо.
    Второ,всяко трето работно место във Франция се дължи на поръчките на САЩ! 60% от научните и технически иновации и изобретения,Франция ги получава от САЩ. Насрещно тя дава на американците много по-малко. Следователно Франция е толкова много зависима от Щатите,че няма накъде повече!

    Коментиран от #23

  • 21 истината

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Обективен":

    за 90 000 000 000 долара :)
  • 22 Борис

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "тарикати":

    Как какво ще ги правят? Купуваме ги ние , даже и да не са ги започнали . Достатъчни са някоя и друга картинка нарисувана с молив . Имаме опит с едни фърчила от братската американска страна .😄😄
  • 23 факт

    20 5 Отговор

    До коментар #20 от "deaf":

    И какви технологии получава Франция от технологичното джудже Сащ и от хора като Гейтс които и образование даже нямат.
    Какви стоки и зависимост продава и има в Сащ бъркаш ги с немците и колите им защото Франция освен вино и парфюмерия бищо друго не изнася за Сащ реално погледнато Китай е по-голям търговску партньор на Франция отколкото Щатите

    Коментиран от #28

  • 24 Сатана

    26 1 Отговор
    Франция няма какво да реве.Навремето те прееb@ха Русия по още по—долен начин за двата хеликоптероносачи за 1.2 млрд.€.После направиха някакви врътки и ги купи Египет.
  • 25 ТОЧКАТА

    9 3 Отговор
    джон М,кейн раздава шамари даже и от ОТВЪДНОТО!!!!НИЕ СИ ПОМНИМ ,, ЮЖЕН ПОТОК,, И ,,БУРГАС/АЛЕКСАДРОПОЛИС,,!!!!!!!!!Ама просто....кои сме ние...КОЯ Е ФРАНЦИЯ/СЕГА!!!!!.....ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ ДАЛИ , Де Гол Е ОСТАВИЛ НАСЛЕДСТВО......
  • 26 Пазар сър

    10 1 Отговор
    Докато се джафкат французи, авьстралийци и американци, Китай ще пусне на пазара ядрени подводници на половин цена! А руснаците дизел-електрически на четвърт цена!
  • 27 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "тарикати":

    Мистрал???
  • 28 Рашавия

    7 10 Отговор

    До коментар #23 от "факт":

    "... технологичното джудже Сащ..."
    Сащ са технологичният лидер през последните 50-60 години.
    Почти всичко ново е изобретено там.
    Останалия свят купува или краде технологии пак от тях.
    Спри да четеш ТАСС и вземи да си починеш.

    Коментиран от #45

  • 29 Иван

    5 1 Отговор
    Сауд Арабел трябва да анулира всички оръжейни сделки с ционистките САЩ.
  • 30 Порно

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "неразбрал":

    Все за ядрени подводници става дума , просто мисирката е объркала превода. И нямя ядрена подводница, която да не се нуждае от презареждане. Както и няма АЕЦ без презареждане. В случая с парите за 12 френски ще купят 8 американски. Това да ви е познато? И ние преди 3 години платихме за снимки на изтребител. Дано сега не ни включат в план за компенсация на французите, като платим милиарди за снимки на подводници.

    Коментиран от #38

  • 31 Какви са тия, подводници на обща стойнос

    5 4 Отговор
    56 мил Евра?? Ние дадохме по 100мил Евро за 1 F16, а тиа незнам колко си подводници за 56 мил Евро!! МАЙ НАШИТЕ F16 са на много Солена цена, по точно комисионна та е много голяма, за това, ПЛАТИХМЕ АВАНСОВО да се вземе комисионна веднага и цялата! Та една подводница е на половината цена на един F16???? Голяма далавера!!!!!

    Коментиран от #41

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ех Анатоли

    9 1 Отговор
    50 милиона или 50 МИЛИАРДА евро?!! Анатоли, нещо мерните единици не ти се отдават в статиите,братко!
  • 35 Да бе

    6 1 Отговор
    Грешен превод милиард е цената , виж колко струва една ядрена ел централа с един реактор това ти е отправно
  • 36 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    5 9 Отговор
    Що не си купят руски ядрени подводници. Не се зареждат изобщо , а просто си потъват ,като им изтече гаранцията...

    Коментиран от #50

  • 37 mi6osp

    6 4 Отговор
    Клинтън продаде американските урановите мини и заводи за обогатен уран на Росатом. Така в 2020 г. САЩ произвеждаха 28 пъти по- малко обогатен уран от Русия. От същата година САЩ на практика купуват 95 процента от урановото гориво, след като Путин забрани износа на оръжеен уран от разглобените съветски бомби. Предстои криза за ураново гориво в САЩ.
  • 38 mi6osp

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Порно":

    За американските ядрени подводници наистина не се предвижда презареждане на реакторите. Няма кой да се занимава с такава опасна ,рискова и много скъпа дейност.

    Коментиран от #40, #42

  • 39 Сега

    7 2 Отговор
    разбрахте ли защо като сключихме договора за хвъркатите и веднага казаха 100% плащане предварително.Защото да неги изненада някой в гръб.Както те сега изненадаха петлетата.Има да кукуригат докато им се изпили грацмуля.И пак нищо.Ще пият една студена вода и това е.
  • 40 Порно

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Да не би да са открили вечния двигател?
  • 41 Казуар

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Какви са тия, подводници на обща стойнос":

    Другарю, 56 милиарда, а не милиони. А един преди теб се чуди защо вместо 12 купуват 8 подводници. 8 са защото са с атомни двигатели, по големи и по скъпи.
  • 42 веселяк

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "mi6osp":

    Аха зареждаш, караш, свършва горивото, хвърляш!

    Коментиран от #44

  • 43 франсе

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "смех":

    Ама нали ние им подарихме лелката в Ню Йорк ,защо така ни цакат?!Нямаше ли атлантическа солидарност,таковата!?
  • 44 А уж

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "веселяк":

    беше зелена сделка с батерии!Тююю!!!
  • 45 Ами те

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Рашавия":

    нищо не купуват ,само крадат или си го вземат със сила ,може и с шантаж или инудване!
  • 46 Сатаната

    2 1 Отговор
    Не ми звъчи реално да са 56 милиона, на милиарди ми отива.
  • 47 Бай Манчо

    4 1 Отговор
    Последно , френските подводници конвенционални ли са или ядрени или преписвача нещо се е изгубил в превода ? И няма ядрена подводница която да не се презарежда освен ако янките не са ги направили за еднократна употреба :)))) и тук по-скоро изглежда като загуба в превода - пускайте линкове от къде сте го преписали , че да не се получават такива разминавания
  • 48 TTT

    0 1 Отговор
    Милиони или милиарди. Айде пак да погледнете писанието си. То една подводница струва повече от милиард, а камо ли 12.
  • 49 Мисирка сър.....

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "куми":

    Просто мисир....
  • 50 urod

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Сър Ник коуч и инфлуенсър":

    Щото руснаците не са луди да продадат ядрена подводница на когото и да било - това е ноу-хау, което ще се обърне срещу тях после.
Новини по държави: