Отидете към основна версия

3 447 38

Официално: САЩ могат да „потушат“ атаката срещу Тайван

  • атака-
  • китайска инвазия-
  • потушат-
  • сащ-
  • тайван

Основният фокус на САЩ е да помогнат на Тайван да увеличи способностите си да се защитава в случай на китайска инвазия

Снимка: Shutterstock

САЩ са способни да „потушат“ Китай в случай на инвазия в Тайван, заяви заместник -министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс, информира Тайпе Таймс.

САЩ остават ангажирани да засилят отбранителните способности на Тайван, каза Хикс пред онлайн форум, организиран от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Запитана какво биха направили САЩ, ако Китай атакува Тайван, Хикс отговори, че Вашингтон наблюдава внимателно ситуацията в региона „ден за ден“.

„Имаме значителен потенциал в региона за ограничаване на всеки такъв риск“, твърди Хикс и допълва: „Имаме добри отношения с Тайван, разбира се. Ангажиментите ни са трайни от 70 -те години насам."

Основният фокус на САЩ е да помогнат на Тайван да увеличи способностите си да се защитава в случай на китайска инвазия, казва тя.

„Тайванците, капацитета им да се защитават ефективно, е ключов възпиращ фактор спрямо Китай“, пояснява Хикс.

В изказването си тя припомня, че САЩ работят в тясно сътрудничество със своите съюзници и партньори, включително Тайван, който има напреднала демократична система и силен сектор за производство на полупроводници.

„Това е индустрия, върху която много искаме да се съсредоточим“, подчертава Хикс.

Основателят на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) Морис Чанг от своя страна заяви, че като основен производител на чипове и полупроводници в света, имат значителна геополитическа стойност.

TSMC е участвал в няколко срещи в Белия дом по време на продължителен недостиг на полупроводници, засягащ световната автомобилна индустрия, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Свързани новини