Отидете към основна версия

1 791 6

Учени, помогнали за разбиране на климатичните процеси, спечелиха Нобела за физика

  • нобелова награда-
  • физика-
  • климатични промени-
  • климат-
  • учени-
  • сюкуро манабе

Престижната награда е съпроводена със златен медал и парична премия

Снимка: Shutterstock

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата награда за физика за 2021 г. трима учени - Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи "за новаторски принос към разбирането ни на сложните физични системи", съобщи сайтът на Нобеловата фондация.

Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман получават заедно половината от тазгодишната награда за моделиране на климата на Земята и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне. Паризи е отличен за изследване на физичните системи.

Престижната награда е съпроводена със златен медал и парична премия от 10 милиона шведски крони (над 1,14 млн. щатски долара). Миналата година Нобеловата награда за физика бе присъдена на Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гец. Заради пандемията от коронавирус Нобеловите лауреати ще получат наградите си у дома. Церемонията в Стокхолмската концертна зала на 10 декември и банкетът в тяхна чест бяха отменени.

Нобеловият комитет заяви, че учените "са положили основите на нашите познания за климата на Земята и как човечеството влияе върху него". Комитетът заяви, че откритията на Паризи са "позволили да се разберат и опишат много различни и очевидно напълно случайни материали и явления". Откритията им се прилагат не само към физиката, но и в други, много различни области, като математика, биология, неврология и машинното обучение (област на изкуствения интелект).

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини