28 Октомври, 2021 13:10 3 976 50

Трагедия в Мадагаскар: ядат кожа, трева и хлебарки

  • мадагаскар-
  • климат-
  • глобално затопляне

Правозащитниците се обръщат към индустриалните страни с призива да се борят по-сериозно срещу глобалната климатична криза, за да се предотвратят по-нататъшни нарушения на основни човешки права

Трагедия в Мадагаскар: ядат кожа, трева и хлебарки - 1
Снимка: DW

Ядат кожа, трева и хлебарки: човек трудно може да си представи какво изживяват тези хора. От месеци в Мадагаскар цари страшен глад. Над 1 милион души са застрашени от смърт, половината деца страдат от тежко недохранване.

Хората се опитват да черпят малко вода от една дълбока дупка. Изкопали са я в коритото на пресъхнала река. В южната част на Мадагаскар не е валяло кой знае откога, а вече шеста година валежите тук и без това са съвсем оскъдни. „Вече дни наред не сме се хранили. Нямаме никаква храна, нямаме пари, нямаме и какво да продадем. Децата ми плачат от глад", разказва една изтощена майка. А друга споделя, че вече от месеци храни трите си деца единствено с кактусови листа.

В Мадагаскар умират от глад

Южната част на тропическия остров край източните брегове на Африка продължава да се бори срещу най-тежката суша от 40 години насам. От тези региони се съобщава, че хора вече умират от глад, защото реколтата е изключително лоша вследствие от сушата. Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ излезе по този повод с позиция, в която се казва, че смъртоносният глад в Мадагаскар е първият случай на такава катастрофа, предизвикана от измененията в климата.

В южната част на острова живеят около 3,5 милиона души, които се препитават предимно от земеделие, животновъдство и риболов. Според правозащитниците, когато настъпи безводие, хората веднага започват да губят препитание и настъпва глад. Особено засегнати са жените и децата, част от които трябва да бягат от родните си места, за да могат изобщо да оцелеят. А 91% от хората там и без това вече живеят под границата на бедността.

Една трета от мадагаскарците страдат от недохранване, половината от всички мадагаскарски деца вече имат смущения в развитието заради постоянния глад. За да заситят глада си, хората ядат глина, кожа, корени, трева и листа, ядат дори хлебарки и скакалци. Повечето вече са разпродали цялото си имущество, за да могат да си купят някаква храна.

„Катастрофалната суша нарушава правото им на живот, на храна и вода“, казва Анелен Микус, експертка на „Амнести“ по климатичните въпроси. Според нейната организация в момента повече от милион мадагаскарци са заплашени от глад, защото последните научни изследвания показват, че климатичната ситуация едва ли ще се промени толкова бързо. Напротив: тъкмо в резултат от климатичните изменения температурите в южната част от Мадагаскар непрекъснато се покачват. Успоредно с това намаляват и валежите, което повишава опасността от нови засушавания. Наред с глобалното затопляне фатална роля играе и обезлесяването на острова, извършено още по време на френското колониално владичество.

Те са най-малко виновни за климатичните промени, а страдат най-много

Правозащитниците се обръщат към индустриалните страни с призива да се борят по-сериозно срещу глобалната климатична криза, за да се предотвратят по-нататъшни нарушения на основни човешки права. Според тях на предстоящата Климатична конференция в Глазгоу трябва да бъдат поставени амбициозни цели за намаляване на вредните емисии. Те смятат, че най-вече бедните страни, които страдат най-много от климатичните промени, трябва да получават специална и адекватна подкрепа. Още повече, че Мадагаскар например, който сега е толкова тежко засегнат от климатичните промени, произвежда едва 0,01% от световните вредни емисии.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А тикви сурови

    14 13 Отговор
    ядат ли? Щото ний - да.
  • 2 XXX

    21 15 Отговор
    Ами те това си ядат по принцип.
  • 3 курсив

    59 6 Отговор
    Децата им плачат от глад, а ние и деца нямаме. Но това е понеже сме високообразовани и там са ни научили, че децата са демоде, модерно е да си джендър.

    Коментиран от #10

  • 4 За ковид

    41 1 Отговор
    Не се споменава
  • 5 Кккк

    33 2 Отговор
    След климатичните шашми и ние след някоя и друга година можем да хапваме същите неща.
  • 6 Грульо

    57 1 Отговор
    Мадагаскар преди 20 години са били 15 милиона, сега са 27 милиона. Половината население е от деца, кой да бачка и да ги храни? У нас женените се насландисват до 40 години за дете, че не се чувствали сигурни да им осигурят нормален живот, а на снимката жената е с 4 броя и чака нещо да падне от въздуха.

    Коментиран от #11, #13

  • 7 Джонзонибратмо

    16 1 Отговор
    Света се боцка и няма да се трогне.Мадагаскарските хлебарки дават положителен за ковид а също така са много вкусни пържени.Вкуса е на крехко пилешко.Ще оправим климата и мадагаскарците ще живнат а преди това ще ги боцнем за здраве
  • 8 Българка

    60 3 Отговор
    Къде са Джеф Безос, Уорън Бъфет, Марк Закърбърг, Бил Гейтс, Илон Мъск, Брансън и т.н., и т.н. "световни благодатели" и "покорители на космоса"????????

    Коментиран от #12, #15, #17, #48

  • 9 стоян

    39 0 Отговор
    А като няма храна спряха ли да се плодят като мишки -скомруците са по умни от тия и като станат много в клетка спират да се плодят
  • 10 Расист

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "курсив":

    Нямаме деца защото не сме животни ръководени САМО от нагона си!!! Много деца имат............знаете кои ........и много ама наистина много богатите.
  • 11 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    Също така за който не знае прогнозата е , че след 30-40 години ще надминат Русия по население !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    Макар че от 4 на снимката до пълнолетие я доживее едно , я не !!
  • 14 Танас

    3 11 Отговор
    Ако ги управляват комунисти и камъни ще рупат

    Коментиран от #24

  • 15 гост

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Ами да обявят Мадагаскар за тяхна собственост и да управляват те да видим дали ще има глад !!! А не разни пишман "управници" да реват за помощи само за да ги приберат в собствените си джобове !! То така е най-лесно нали , дайте ни вашите пари , ние знаем по-добре как да ги похарчим !! Айде холан , тия сме ги гледали !!

    Коментиран от #47

  • 16 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мишо":

    И за теб коментар 15 !!
  • 17 При наличието

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    на такива благодетели дори не чета такива публикации!
  • 18 hmmm

    27 1 Отговор
    само като погледнете че населението се е увеличило 3 пъти за последните 50 год. и средно раждат по 4-5 деца става ясно каква е причината за глада, ако продължават така след 50 год ще станат 50милиона , еми много ясно е, че няма да има какво да ядат, островът да не е разтегателен .... образование му е майката.....

    Коментиран от #21

  • 19 Логично

    26 2 Отговор
    Като не произвеждаш нищо,а правиш само деца,това те чака.
  • 20 kirasirav

    20 2 Отговор
    Да продължават да режат горите докато стане пустиня. И да се размножават като хлебарки. Те накрая и хлебарките ще избягат оттам на тоя зор.
  • 21 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "hmmm":

    Всъщност според прогнозите след 50 години ще са 150 (сто и петдесет) милиона , а не 50 !!
  • 22 Димитър

    22 1 Отговор
    Едно време ни учеха в училище ,че Мадагаскар има най голям прираст,поради факта ,че имат средно по десетина /10/ деца. Ц.гани. А сега нека си ядат тревата .
  • 23 zxc

    6 4 Отговор
    Възмутително е, че защитниците на човешките права се занимават с климатични конференции, вместо най-напред да организират изпращането на хуманитарни помощи. Тази новина я четохме и миналата година.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 pumpkin pie

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Танас":

    А ако ги управлявате вие, ще рупат асфалт на петорни цени.
  • 25 стоян

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "zxc":

    До 23 ком -като си толкова загрижен може да събереш съмишленици кумуняги -и да изпратите по кой колкото има пари-вашата приказка е да пратят ама другите не вие

    Коментиран от #38

  • 26 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "zxc":

    Възмутително е , че някои държави се размножават като мишки , а после реват , че им трябват "помощи" за население , което преди 10 години са знаели , че не могат нито да изхранят , да не говорим да им осигурят работа и образование !! Така че трябва да започнат със помощи за контрол на раждаемостта , а най-добре със смяна на управниците , а още по-добре да станат колония на някоя по-знаеща нация !! Само да ти припомня , че държавите САЩ , АВСТРАЛИЯ , Южна Африка , Индия , Корея , че и Китай са бивши колонии , а виж къде са сега !! Само че важното е ЧИИ колонии са били !!

    Коментиран от #27, #28

  • 27 SHKËNDIJA

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    САЩ Австралия Корея Китай Колонии? Пич от рано си се напило хах

    Коментиран от #29, #31

  • 28 SHKËNDIJA

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Китай и Корея никога не са били колонии бе селски в различен етап са били владения на Монголци и Японци но колонии никога не са били

    Коментиран от #32

  • 29 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "SHKËNDIJA":

    Четете бе , мисирки , не слушайте само партийни опорки и то от най-големите лъжци , дето тоя свят в виждал !! Не само САЩ и Австралия , ами Канада ,Мексико и цяла Северна и Южна Америка до последната държава са БИВШИ колонии , както и не само Китай и Корея , ами всичко в Азия , неграмотнико , много меко казано !!!! Ти да си чувал какво празнуват щатите на 4 юли , да си чувал , че държави като Иран Ирак и Саудитска Арабия са чертани на картата само преди 100-тина години ??? Няма и да чуеш , докато слушаш само "говорит Москва" !!!

    Коментиран от #36

  • 30 55555

    8 2 Отговор
    КЪДЕ Е ВЕЛИКИЯТ МИЗАНТРОП И СПАСИТЕЛ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДЕБИЛ ГЕЙТС-ГЕНОЦИДИС, ДА ВНЕСЕ МАЛКО ВАКСИНКИ ЗА ИЗСТРАДАЛОТО НАСЕЛЕНИЕ, ТА ДА ГИ СПАСИ?! КЪДЕ Е СВИ.НЯТА ШВААБ ДА ИМ ПОВДИГНЕ МАЛКО ДУХА С: ПРЕЗ 2030 ГОДИНА НЯМА ДА ИМАТЕ НИЩО, НО ЩЕ БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ?! ВИЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗА КАКВО БЕЗДУШИЕ И ЛИЦЕМЕРИЕ, ОТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ГОВОРИМ?!

    Коментиран от #33

  • 31 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "SHKËNDIJA":

    На всичкото отгоре Австралия , че и Нова Зеландия ОЩЕ почитат кралицата за държавен глава , макар и само с представителни функции !
  • 32 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "SHKËNDIJA":

    А да си чувал , че Гренландия е 100% ДАТСКА ТЕРИТОРИЯ , макар и автономна !!! И още колко неща не си чувал , бедна ти е фантазията , дето я нямаш !!

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Друг

    6 2 Отговор
    Някой печелят по 40милиарда на ден (мъск)други мрат от глад.всичко е прекрасно тралалалалалалала.няма по лошо зло от човека.
  • 35 SHKËNDIJA

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Корея и Китай на кои са били колонии бе Токмак.. по твоята логика България трябва да е колония на кои ли не както и голяма част от Европа

    Коментиран от #49

  • 36 SHKËNDIJA

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Неграмотника си ти явно за Америките и Австралия съм съгласен но Корея и Китай никога не са били колонии а в отделен етап са били завладяни от Монголци и Японци...ако съдим по твоята логика България Турска колония ли е бе?

    Коментиран от #39

  • 37 SHKËNDIJA

    3 0 Отговор
    Иначе ако броиш поробването то няма на света страна която да не е поробена по твоята измислена логика всички трябва да са колонии

    Коментиран от #40

  • 38 ТАКА ЛИ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян":

    Тиквокрасти, а вие защо ревете за помощи от държавата, нали не сте комунисти?
  • 39 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "SHKËNDIJA":

    ЯПОНИЯ СЕ ИЗВИНЯВА ЗА КОЛОНИЗИРАНЕТО НА КОРЕЯ
    Японският премиер Наото Кан във вторник се извини за страданията, нанесени на корейския народ по време на 35 години японска колонизация на Корея през първата половина на 20-ти век. "Тук изразявам още веднъж дълбокото си разкаяние и искрените си извинения за огромните страдания и щети, нанесени от колониалния режим," каза Кан.
    "Както видяхме чрез ожесточената съпротива на движенията за независимост, хората в Корея бяха лишени от своята нация и култура, а гордостта им като етническа група беше дълбоко увредена", каза той.
    Изявлението, одобрено от лявоцентристкото правителство на сутрешна среща, съвпада със 100-годишнината този месец от анексирането на Корея.
    Япония беше подписала договор за анексиране на 22 август 1910 г., който влезе в сила на 29 август същата година.
    Колонизацията е завършена на 15 август 1945 г. с предаването на Япония в края на Втората световна война. Оттогава Корейският полуостров е разделен между комунистически режим на север и капиталистически режим на юг.
    Даже няма да коментирам щото бива простотия и невежество , ама толкова не бива !!
  • 40 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "SHKËNDIJA":

    За "поробването" също няма да коментирам , ама по всички правни норми на международното право България не е била колония , а ЧАСТ от Османската империя , което даже е по-лошо , но не променя пълната ти лаищина на тема "колонии" !!! Даже няма да си правя труда да ти обяснявам повече !

    Коментиран от #41

  • 41 SHKËNDIJA

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Част от Османската Империя в ролята на роби да
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    РУСИЯ И КИТАЙ -КАКВО ЧАКАТЕ - КУПЕТЕ СИ МАДАГАСКАР !!!! ОЩЕ ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА Е ОПИТАЛА ДА ЗАВЗЕМЕ МАДАГАСКАР !!!!!!!!!!!
  • 44 незнайко

    3 0 Отговор
    Браво бе, ние се страхуваме от КОВИД а хората в Мадагаскар умират от глад. Само храната изхвърляна по света след НЕУПОТРЕБА е в състояние да НАХРАНИ И ПРЕХРАНИ тези хора, но няма кой да го направи защото това ще струва ПАРИ ЗА ПРЕВОЗ !!! Някой пък е решил да си построи РАНЧО в космоса и хич не му дреме за умиращите от глад !!! ТОВА Е КАПИТАЛИЗМА !!! ЕКСПЛОАТАЦИЯ ДО ДУПКА !!!

    Коментиран от #46

  • 45 бацил

    1 0 Отговор
    А сега кажете как живеят жените в Мапуту
  • 46 кумчо вълчо

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "незнайко":

    Да бе все някой да ги храни а те да се плодят като зайци, то и аз да избича 10-на чавета ще почна трева да ям.
  • 47 урко

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Жив пример е Родезия когато управляваха белите стандарта беше като в западна европа, черните взеха власта изгониха белите и стана Зимбабве глад на таркалета.
  • 48 0000

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Ти цял ден на сенка под крушата ли седиш и някой те храни?
  • 49 Минка

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "SHKËNDIJA":

    Викаш 500 години имаше само присъствие.
  • 50 Комон Сенс

    0 0 Отговор
    Мадагаскар е рядко населен остров на фона на площа си. Около него - океан. Защо нямат вода? Защото нямат енергия да пречистват морска вода. Значи проблемът е енергиен.
    Та на нашата планета има повече вода отколкото суша!

    Наистина е срамота хора да гинат от глад на фона на новите технологии с които верче разполага човечеството.