Отидете към основна версия

1 464 13

Кой ще наследи Меркел? Официалните преговори между партиите в Германия започват

  • германия-
  • ангела меркел-
  • олаф шолц-
  • армин лашет

В същото време за провалени вече се смятат опитите на християндемократите да съставят правителство, въпреки че са втора партия в Бундестага

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия партиите с най-силен резултат на изборите започват официални преговори за коалиция между социалдемократи, зелени и либерали.

Срещата им е насрочена за четвъртък. В същото време за провалени вече се смятат опитите на християндемократите да съставят правителство, въпреки че са втора партия в Бундестага.

Паралелно тези дни се водеха предварителни разговори между спечелилата изборите ГСДП, третата и четвърта по резултат партии на зелените и либералите, както и преговори между консерваторите от ХДС със зелените и либералите.

В крайна сметка днес стана ясно, че Зелената партия е скептична към евентуално съвместно управление с християндемократите и затова пристъпва към сондажи за коалиция със социалдемократите.

Според лидерът на баварския ХСС Маркус Зьодер, който е коалиционен партньор на ХДС, това на практика означава, че правителство с консерватори няма да има.

Зелената партия и либералната Свободно-демократическа партия посочиха, че имат достатъчно пресечни точки с партията на Олаф Шолц, за да бъдат успешни преговорите.

Аналена Бербок от Зелената партия също така заяви, че преговорите не бива да се проточват твърде дълго, защото Германия не може да си го позволи в сегашната ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: