Отидете към основна версия

2 637 18

Китайският президент говори за обединение с Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • армия-
  • сащ-
  • сигурност

Обединението трябва да се постигне мирно, каза президентът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено, докато засиленото напрежение около острова продължава, съобщава News.bg, цитирайки Би Би Си.

Обединението трябва да се постигне мирно, но предупреди, че китайският народ има славна традиция да се противопоставя на сепаратизма. В отговор Тайван заяви, че бъдещето му е в ръцете на неговия народ. Тайван се смята за суверенна държава, докато Китай го разглежда като провинция, която се отцепи. Пекин не изключи възможната употреба на сила за постигане на обединение.

Намесата на Си идва след като Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на ПВО на Тайван през последните дни. Някои анализатори казват, че полетите могат да се разглеждат като предупреждение към президента на Тайван преди националния ден на острова в неделя. Министърът на отбраната на Тайван заяви, че напрежението с Китай е най-голямото от 40 години насам. Забележките на Си в събота са по-спокойни от последната му голяма изява срещу Тайван през юли, когато той обеща да разбие всички опити за официална независимост на Тайван.

Говорейки на събитие, отбелязващо 110-годишнината от революцията, която свали последната имперска династия на Китай през 1911 г., той каза, че обединението по мирен начин е "най-много в съответствие с общия интерес на китайската нация, включително тайванските сънародници". Но той добави: "Никой не трябва да подценява твърдата решителност, твърдата воля и силната способност на Китай да защитава националния суверенитет и териториална цялост на китайския народ". "Историческата задача за пълното обединение на родината трябва да бъде изпълнена и определено ще бъде изпълнена", каза той.

Си Дзинпин иска обединението да се осъществи по принципа "една държава, две системи", подобен на този, използван в Хонконг, който е част от Китай, но има известна степен на автономия. Президентският офис на Тайван заяви, че общественото мнение е много ясно, като отхвърля една държава, две системи. В отделно изявление Тайванският съвет по въпросите на континенталната част призова Китай да се откаже от "провокативните стъпки на нахлуване, тормоз и унищожаване". Малко преди Си да се изкаже в Пекин, премиерът на Тайван Су Цзен-чанг обвини Китай, че "разтяга мускулите си" и разпалва напрежението.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания