Отидете към основна версия

7 239 58

„Опустошителен разговор”: Меркел вбеси Полша заради разговор с Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • ес-
  • беларус-
  • ангела меркел-
  • полша-
  • граница-
  • мигранти-
  • разговор-
  • минск-
  • криза

Това е втори телефонен разговор между Меркел и Лукашенко за тази седмица

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германската канцлерка Ангела Меркел и беларуският президент Александър Лукашенко проведоха днес нов телефонен разговор на фона на миграционната криза по границата между Беларус и Полша, предаде Ройтерс, като се позова на агенция БелТа, съобщи БТА.

Това е втори телефонен разговор между Меркел и Лукашенко за тази седмица. В понеделник двамата лидери обсъдиха предоставянето на хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите, блокирани на границата на Европейския съюз с Беларус. Говорителят на Меркел Щефен Зайберт каза, че в днешния разговор канцлерката е подчертала, че е необходимо да се позволи на ООН и Европейската комисия да осигурят помощ за мигрантите по границата между Беларус и Полша.

В. "Билд" съобщи, че при първия разговор Меркел не е изключила възможността за непряка финансова помощ за изграждане на бежански приюти. В публикацията не се споменава за кого би могла да бъде евентуалната помощ, нито на чия територия може да бъдат построени приютите. В материала се отбелязва, че при всички случаи евентуалните договорености трябва да бъдат одобрени от всички страни в ЕС, посочва ТАСС. Според БелТа при днешния разговор Меркел и Лукашенко са се съгласили, че проблемът с мигрантите на границата трябва да бъде обсъден от Беларус и ЕС.

Канцеларията на беларуския президент заяви, че той се е договорил с германската канцлерка за провеждане на преговори с ЕС във връзка с миграционната криза, посочва ДПА. Лукашенко, често наричан "последния диктатор в Европа", не е признат от никоя от страните в ЕС за легитимен лидер на Беларус след спорните избори миналата година и репресиите на властите срещу несъгласните с режима. Първият разговор на Меркел с Лукашенко тази седмица предизвика критики както в Германия, така и извън нея.

Външнополитическият говорител на партията "Съюз 90/Зелени" Омид Нурипур определи разговора като "опустошителен". Говорителят на Меркел защити разговора. "Тя проведе този телефонен разговор в тясна координация с Европейската комисия и след контакти с важни партньори, в частност в региона", заяви Зайберт. Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер определи разговора като "недобра стъпка". По думите му разговорът е бил "в определено отношение приемане на неговото (на Лукашенко) избиране". Полският вицепремиер Ярослав Качински отправи по-широки критики, като каза, че е необходимо "интернационализиране" на проблема по границата, "но не по такъв начин, при който се говори през главите ни".


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: