Отидете към основна версия

5 153 49

Тялото на руски шпионин е изнесено от Берлин в Русия, преди медиите да разберат

  • шпионаж-
  • германия-
  • русия-
  • агент-
  • смъртен случай-
  • посолство-
  • берлин-
  • фсб-
  • кирил жало-
  • чечня

Мъжът е на 35 години и е бил втори секретар в руското посолство

Снимка: Shutterstock

Една странна история вече 10 дни затъва в информационния поток - за млад мъж, паднал от прозореца на руското посолство в Берлин. Падането му се е случило в 7.20 ч. сутринта. Тялото е открито на 5 минути пеша от Бранденбургската врата. Местната полиция не може да разследва случая, руската страна го определя като "трагичен нещастен случай", а в Берлин смятат, че загиналият е бил руски агент, пише "Свободна Европа". Спорно е кое е по-важно в тази история - дали "падането" или мълчанието, което следва след него. Да започнем от първото.

Падането от прозорец рано сутринта

Инцидентът се случва на 19 октомври. Берлински полицаи, охраняващи сградата на руското посолство намират тялото на млад мъж на тротоара и викат линейка. Но опитите да върнат мъжа към живота не помагат. Германските власти не съобщават за случая. За него се разбира от публикация на списание Шпигел от 5 ноември, която се позовава на анонимни източници от германските служби за сигурност.

В публикацията пише, че мъжът е на 35 години и е бил втори секретар в руското посолство. Бил е намерен точно под прозорците на една от сградите на посолството на ул. Беренщрасе. Полицаите са приели, че става дума за падане от високо намиращ се прозорец. Сградата е четириетажна. Русия не е позволила на германските власти да извършат аутопсия. Тялото на мъжа е било пренесено в Русия преди да излезе публикацията на Шпигел. Руската агенция ТАСС съобщава, че в Москва се водят следствени действия. Германското външно министерство и руското посолство потвърждават информацията за смъртен случай, но не дават подробности. Германия не може да разследва смъртта заради дипломатическия статут на жертвата. Тя няма и достъп до вътрешността на сградата.

Кой е загиналият мъж

Загиналият се казва Кирил Жало. Той е син на Алексей Жало - началникът на онова Второ управление в руските тайни служби, което беше посочено от група разследващи медии като организатор и изпълнител на отравянето на опозиционера Алексей Навални с Новичок. По-късно разследванията добавиха и имената на други жертви на същата структура, сред които поетът Дмитри Биков и опозиционерът Владимир Кара-Мурза. Официалното име на тази държавна структура, ръководена от бащата, е Управление по защита на конституционния строй към Федералната служба за сигурност (ФСБ). Неофициално на руски го наричат "Двойката". Всичко това - името на загиналия и роднинската връзка - стана ясно от разследване на лондонския Bellingcat и руския The Insider. Те установяват кой е бащата на младия мъж по регистрациите на колите им, в които е вписан един и същи адрес на двамата в Москва, а по-рано и в Ростов-на-Дон.

"Падналият от прозореца" всъщност е агент

Кирил Жало е работил за руските тайни служби под дипломатическо прикритие, пише Шпигел, като се позовава на свои източници от германските служби. Постовете, които той е заемал в последните години, отговарят на най-често използваните прикрития за такъв вид дейност - не само в Русия, но и по света. Това са постовете на втори и най-вече трети секретар. Кирил Жало е заел поста си на втори секретар в Берлин през лятото на 2019 г., след като е бил трети секретар във Виена.

Той е пристигнал в германската столица два месеца преди в нея да бъде убит активният участник във Втората война на Чечня срещу Русия Зелимхан Хангошвили. Това убийство става посред бял ден в столичен парк - колоездач прострелва чеченеца с пистолет Glock-26. Извършителят е заловен, а германското следствие установява, че той е руски гражданин, "изпълнявал поръчка или на държавните органи на Руската федерация, или на органите на Автономната Чеченска република в състава на Руската федерация". Така пише в съобщение на главния прокурор. Двама служители на руското посолство в Берлин веднага са изгонени от страната. Но сред тях не е основният герой на този разказ.

Няколко въпроса за връзката между тези събития

Дали който и да било е успял да установи връзка между падналия от прозореца Кирил Жало и убийството на чеченския командир в Берлин? Не. Известни са само два факта. Първият: Кирил Жало е постъпил на работа в Берлин два месеца преди убийството. Вторият факт: Кирил Жало е намерен безжизнен на тротоара пред руското посолство в последните дни от процеса по убийството на чеченеца в парка.

В тези последни дни прокуратурата се опитва да установи един основен факт - дали заловеният убиец на чеченеца е използвал именно тези две имена, които следствието е открило. Тоест, дали двете известни на властите имена отговарят на един и същи човек. Ако се намери кой да свидетелства в полза на прокуратурата, тя би могла да докаже нещо повече от "обикновено" убийство в Берлин - убийство, зад което стои руска държавна структура. Всъщност такъв свидетел идва пред съда на 27 октомври 2021 г. - 8 дни след падането на дипломата от прозореца. Журналистите го определят като неубедителен. Той е от Украйна и по-рано е давал точно обратните показания.

Русия, която отрича

Русия отрича, че загиналият дипломат е имал нещо общо с руските служби за сигурност. На брифинг в Министерството на външните работи говорителката Мария Захарова определи тези твърдения като "дивашки конспиративни теории". Името на загиналия не беше произнесено. В Германия работят около 200 агенти на руските служби, които имат официален дипломатически статут, твърди списание. Фокус в свое разследване. Те са засилили присъствието си в последните години.

Автор: Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: