Отидете към основна версия

4 923 13

Сложиха таван на цените на основни хранителни продукти за 3 месеца

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • икономика-
  • инфлация

Определената цена на електроенергията в Сърбия ще се прилага до стабилизиране на ситуацията на референтната борса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Сърбия реши днес да ограничи цените на основните хранителни продукти: захар, брашно тип Т-400, хранително слънчогледово олио, свинско месо и 2,8% масленост UHT мляко с 2,8, за да предотврати тяхното надвишаване.

Ценовото ограничение е въведено за премахване на вредни последици и предотвратяване на пазарни смущения и няма да се прилага за намалени цени (разпродажби, сезонни отстъпки или промоционални разпродажби), ако са били в сила на 15 ноември 2021 г., а за редовни цени преди намаленията.

В решението, което ще се прилага за срок от 60 дни, се посочва, че производителите не могат да доставят тези продукти в количества, по-ниски от средните за последните 12 месеца, а за нарушаване на горните разпоредби се налагат глоби в размер от 100 000 до 2 000 000 динара. Предвижда се и забрана за извършване на дейност за срок от шест месеца до една година.

Имайки предвид драстичното увеличение на цената на електроенергията на борсите през последните няколко месеца, правителството на Сърбия прие заключение за цената на електроенергията за резервно електроснабдяване на крайни потребители, които нямат право на гарантирано снабдяване след 1 декември, 2021 г.

Този закон определя цената на електрическата енергия за фирмите, които ще сключват договори за резервни доставки, което ще им позволи да продължат дейността си и да създадат климат за запазване на благоприятна икономическа среда в Сърбия. Определената цена на електроенергията ще се прилага до стабилизиране на ситуацията на референтната борса.

За да се предотвратят последиците, които повишената цена на електроенергията би имала върху общия пазар в Сърбия, правителството на Сърбия прие заключение за регулиране на взаимните права и задължения между публичното дружество Elektroprivreda Srbije (EPS) Белград и купувачите на електроенергия на търговския пазар, чиито договори изтичат на 30 ноември. Решението им позволява да удължат договорите до 31 декември.

По този начин те биха имали същите договорни условия, предимно по отношение на цената на електроенергията, за период от допълнително 30 дни.

Забавеното кандидатстване позволява същото третиране на група клиенти, сключили договори за доставка на електроенергия с ЕПС, които влизат в сила на 1 декември 2021 г., като с тяхно съгласие приложението ще бъде отложено до 1 януари 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: