Отидете към основна версия

5 209 12

Почина Маргарет Тачър

  • маргарет тачър-
  • тачър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Маргарет Тачър е починала на 87 години, предаде Би Би Си.

С голяма тъга Марк и Керъл Тачър обявяват, че тяхната майка - баронеса Тачър, тази сутрин почина спокойно след инсулт, обяви говорител на семейството.

Кралица Елизабет II заяви, че е натъжена от кончината на баронеса Маргарет Тачър.

Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна европейската си визитата след новината за смъртта на Тачър.

Минути след новината за смъртта на Тачър знамето на Великобритания над парламента и на „Даунинг стрийт“ 10 беше спуснато в знак на национален траур. За „Телеграф“ Тачър е най-великият премиер след Втората световна война. 

Председателят на Европейската комисия определи Желязната лейди като велик държавник.

Наследникът на Желязната лейди в Консервативната партия Джон Мейджър заяви, че Тачър е била политически феномен.

Ярък политик, храбър управник, лидер, оставил богато наследство и спомогнал за падането на комунизма и Студената война са краткото обобщение на коментарите на световните медии за Желязната лейди.

Желязната лейди беше министър-председател на Острова от Консервативната партия в периода от 1979 до 1990.

Тя е първата жена премиер в историята на Великобритания.

Баронеса Тачър, или както е моминското ѝ име - Маргарет Робъртс, става депутат от Консервативната партия като представлява район Финчли, северен Лондон, през 1959 г. През 1992 г. се пенсионира от Камарата на общините.

След като става министър на образованието, успешно преборва на изборите бившия премиер Едуард Хийт за ръководството на Консервативната партия през 1975 година. Тачър печели общите избори през 1979 г., 1983 г. и 1987 г.

Проведените от нея реформи в икономиката и социалната сфера отново връщат Великобритания във водеща икономика на Стария континент.

Правителството на баронеса Тачър приватизира няколко държавни предприятия.

Тя също беше на власт, когато Великобритания влезе във война с Аржентина над Фолклендските острови през 1982 г.. След бързата намеса Буенос Айрес беше принуден да капитулира.

Маргарет Тачър ще остане завинаги в историята като вдъхновяващ лидер на Свободния свят

Това се казва в съболезнователното писмо, което министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков изпрати днес до британския премиер Дейвид Камерън по повод смъртта на баронеса Тачър. „Лейди Тачър беше сред онези велики личности, които със силната си вяра в демократичните ценности преобърнаха хода на историята и доведоха до падането на Берлинската стена и рухването на комунизма. Това за всички нас от другата страна на Желязната завеса означаваше да бъдем свободни, за което несъмнена заслуга има баронеса Тачър. Тя вярваше силно в правото на всеки да бъде свободен, в правото на всеки да има избор”, пише още в писмото на министър-председателя Марин Райков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сбогуваме се с Маргарет Тачър

      Днес светът се сбогува Маргарет Тачър - „Желязната лейди“ на британската политика. По нейно желание церемонията ще бъде отно ...
    17.04.2013
    1 682
    0
  • Погребват Желязната лейди

    Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на траурната церемония за погребението на премиера (1979-1990 г.) на Обединеното кралство Маргарет Тачър, ...
    17.04.2013
    1 280
    0
  • Маргарет Тачър, която промени историята

    Огнян Дъскарев* Тя се изправи срещу обединена Европа, социализма, тероризма и профсъюзите. Не обичаше да пътува в чужбина. Като министър на обр ...
    08.04.2013
    7 640
    7
  • Тачър посрещна Коледа в болница

    Маргарет Тачър посрещна Коледа в болница. През последните седмици здравословното състояние на Желязната Лейди е добро, след като претърпя операция ...
    26.12.2012
    1 219
    1
  • Маргарет Тачър имала скици на Роналд Рейгън

    Британските правителствени архиви разсекретиха преди няколко дни интересна случка покрай Маргарет Тачър. „Желязната лейди” прибрала няк ...
    18.03.2012
    2 777
    0
Новини по държави: