Last news in Fakti

17 Април, 2013 11:57 1 663 0

Сбогуваме се с Маргарет Тачър

Сбогуваме се с Маргарет Тачър - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Днес светът се сбогува Маргарет Тачър - „Желязната лейди“ на британската политика. По нейно желание церемонията ще бъде относително скромна.

Тачър не искаше държавно погребение, както е по протокол и с каквото беше изпратен друг велик британски премиер на XX в. - Уинстън Чърчил, но все пак церемонията ще е впечатляваща.

Желязната лейди ще бъде изпратена с военни почести, пише Би Би Си.

Началото на траурната процесия ще бъде възвестено от фанфарите на Кралските военноморски сили. По време на шествието ще звучат погребални маршове от Шопен, Бетовен и Менделсон.

Ковчегът, покрит с британския флаг, ще тръгне от Уестминстърското абатство и ще премине по улиците на Лондон върху оръдеен лафет от Първата световна война, теглен от шест черни коня. Над 700 военни ще съпровождат тържествената процесия с тленните останки. Тачър ще бъде изпратена с 19 топовни гърмежа.

На службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2 300 гости, включително кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип. Световни лидери и важни особи от 170 държави ще присъстват на погребението на бившия британски премиер. България ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев.

На религиозната церемония, на която ще присъстват всички живи бивши британски премиери, настоящият Дейвид Камерън ще прочете откъс от Евангелието на Йоан, спазвайки последната воля на Тачър, която не искаше политически речи.

По здравословни причини на погребението няма да присъстват последният президент на СССР - Михаил Горбачов, бившият германски канцлер Хелмут Кол и бившата първа дама на САЩ, вдовицата на Роналд Рейгън – Нанси.

Сигурността на събитието ще осигурят повече от 4000 полицейски служители. „Стоманен пръстен” ще бъде образуван покрай маршрута на процесията за погребението на Тачър. По покривите ще има снайперисти, а по улиците ще патрулират въоръжени офицери. Тези мерки са част от мащабната операция за сигурност, срещу евентуални действия на терористи, анархисти и преследвачи, заявиха от Скотлад ярд. Това не попречи на противниците на управлението на Тачър се заканиха да организират протести по време на церемонията.

Получила прозвището Желязната лейди, Тачър беше последователен консерватор, който пречупи властта на британските синдикати, премахна много от държавните субсидии и осигури много по-голяма роля на частната инициатива. Предприетите от нея реформи дадоха тласък на капиталовия пазар и превърнаха Лондон във финансово сърце на света.

Тя бе министър-председател на Великобритания от 1979 до 1990 г. В едно раздирано от противоречия и противопоставения десетилетие, завършило с рухването на комунизма, падането на Желязната завеса и обединението на Германия, Маргарет Тачър превърна Великобритания в ключов играч в световната политика.

Лейди Тачър почина на 8 април след инсулт на 87-годишна възраст. 

Траурната церемония можете да гледате на живо след 11.00 часа ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: