Отидете към основна версия

3 670 16

Северна Корея готова да изстреля ракета

  • мусудан-
  • кндр-
  • северна корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

КНДР е приключила зареждането с гориво на балистична ракета със среден обсег "Мусудан" и е готова да я изстреля всеки момент. Това съобщи  руската агенция ИТАР-ТАСС, като се позова на японски медии.

"Мусудан" има далекобойност от 3 до 4 хиляди километра, което означява, че потенциално може да порази цели по цялата територия на Япония, както и американския остров Гуам.

Същевременно японският премиер Шиндзо Абе е наредил на Министерството на отбраната да вземе всички необходими мерки по защита на населението на страната във връзка. Япония разположи ракети „Пейтриът“ в столицата си, подготвяйки се да защити 30-те милиона души, които живеят в Токио от всяка севернокорейска атака.
Разузнавателните служби на САЩ, Южна Корея и Япония потвърждават информацията и предупреждават, че още днес Северна Корея може да изстреля балистична ракета със среден обсег, посочва агенцията.

Напрежението на Корейския полуостров ескалира, след като ООН наложи нови санкции на КНДР през март заради проведения от тях трети ядрен опит ( февруари 2013 година), довеждайки до една от най-напрегнатите ситуации от Корейската война (1950-1953) насам.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: