Last news in Fakti

12 Април, 2013 12:08 2 316 0

Джогинг дипломацията на Расмусен в Сеул

  • северна корея
Джогинг дипломацията на Расмусен в Сеул - 1
Снимки: Фейсбук

 

Със сутрешен джогинг започна втория ден от визитата на главния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в Сеул.

Проявата беше нашироко отразена в неговата официална страница в социалната мрежа Фейсбук.

Анализатори отбелязват, че това не е случайно и има за цел да отправи недвусмислено послание към режима в Пхенян, че НАТО е готов да се намеси в защита на Сеул срещу всеки акт на агресия от север.

Натискът на сдържане спрямо Северна Корея се засили и с посещението в Сеул на американския държавен секретар Джон Кери.

Наблюдатели очакват посещението на държавния секретар на САЩ в Сеул да изостри допълнително напрежението на Корейския полуостров. Последните развития на ситуацията обаче подкрепят тезите на американското разузнаване, според които младият севернокорейски лидер Ким Чен Ун залага на войнствени заплахи, за да си извоюва по-изгодна позиция на международната сцена и да отклони напрежението вътре в страната.

Първоначално американските разузнавателни служби обявиха, че Северна Корея има ядрена бойна глава, която може да изстреля с балистична ракета.

Надеждността на това оръжие обаче се оценява, като изключително ниска, отбелязват световните агенции.

„Не смятам, че Северна Корея или Иран имат възможност да изстрелят ракета срещу Съединените щати. Това не значи, че няма да се сдобият с такава технология или че не работят в тази посока”, обясни американският министър на отбраната Чък Хейгъл.

Анализатори коментират, че азиатската обиколка на Джон Кери има за цел да окаже натиск над Пекин да се намеси по-активно в сдържането на войнствените амбиции на комунистически режим на Северна Корея.

От своя страна Китай се опита да намали напрежението, ясно заявявайки че не разполага войски по общата си граница със Северна Корея.

В събота Джон Кери ще е Пекин, а в неделя в Токио. По този начин Белият дом излъчва ясен сигнал, че Тихоокеанският регион остава сред приоритетите му във външната политика. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: