Отидете към основна версия

1 436 3

Погребението на Маргарет Тачър ще струва 6 милиона паунда

  • маргарет тачър-
  • погребение

Погребението на бившия министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър ще струва около 6 милиона фунта стерлинги, писа „Дейли Телеграф“. Една част от разходите ще бъдат поети от личното състояние на баронеса Тачър, а друга – от държавния бюджет.

Комитетът за подготовката на погребението, планирано за 17 април, вчера проведе своето първо заседание. В него влизат представители на ръководството на контраразузнаването МИ5, на кралското семейство, парламента, англиканската църква и полицията. Решено е в прощалната церемония да се включат подразделения на британската армия и флот, участвали във Фолклендската война с Аржентина през 1982 г. Ще присъстват кралица Елизабет ІІ и съпругът й принц Филип.

По време на церемонията силите на реда в Лондон и предградията на столицата ще бъдат приведени в бойна готовност поради опасността от избухване на безредици и провокации от страна на политическите противници на Тачър.

Според сценария, в нощта преди погребението тялото на Желязната лейди ще бъде пренесено в параклиса на двореца Уестминстър. На сутринта, съпровождано от конница, то ще премине по лондонските улици, за да бъде внесено за заупокойна служба в катедралата Сейнт Пол. По-късно Тачър ще бъде кремирана на частна церемония. 

Приживе Маргарет Тачър се е разпоредила за нея да не се организира държавно погребение, каквото е предвидено за монарси и водещи държавници. Затова е решено тържествената погребална церемония да е с малко по-нисък статус от държавния. Такива бяха например погребенията на принцеса Даяна и кралицата майка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сбогуваме се с Маргарет Тачър

      Днес светът се сбогува Маргарет Тачър - „Желязната лейди“ на британската политика. По нейно желание церемонията ще бъде отно ...
    17.04.2013
    1 683
    0
  • Погребват Желязната лейди

    Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на траурната церемония за погребението на премиера (1979-1990 г.) на Обединеното кралство Маргарет Тачър, ...
    17.04.2013
    1 281
    0
Новини по държави: