Last news in Fakti

10 Април, 2013 18:44 1 427 3

Погребението на Маргарет Тачър ще струва 6 милиона паунда

  • маргарет тачър-
  • погребение

Погребението на бившия министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър ще струва около 6 милиона фунта стерлинги, писа „Дейли Телеграф“. Една част от разходите ще бъдат поети от личното състояние на баронеса Тачър, а друга – от държавния бюджет.

Комитетът за подготовката на погребението, планирано за 17 април, вчера проведе своето първо заседание. В него влизат представители на ръководството на контраразузнаването МИ5, на кралското семейство, парламента, англиканската църква и полицията. Решено е в прощалната церемония да се включат подразделения на британската армия и флот, участвали във Фолклендската война с Аржентина през 1982 г. Ще присъстват кралица Елизабет ІІ и съпругът й принц Филип.

По време на церемонията силите на реда в Лондон и предградията на столицата ще бъдат приведени в бойна готовност поради опасността от избухване на безредици и провокации от страна на политическите противници на Тачър.

Според сценария, в нощта преди погребението тялото на Желязната лейди ще бъде пренесено в параклиса на двореца Уестминстър. На сутринта, съпровождано от конница, то ще премине по лондонските улици, за да бъде внесено за заупокойна служба в катедралата Сейнт Пол. По-късно Тачър ще бъде кремирана на частна церемония. 

Приживе Маргарет Тачър се е разпоредила за нея да не се организира държавно погребение, каквото е предвидено за монарси и водещи държавници. Затова е решено тържествената погребална церемония да е с малко по-нисък статус от държавния. Такива бяха например погребенията на принцеса Даяна и кралицата майка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Погребението на тази отровна баба ще е на български разноски. Не вярвате? - вижте българските заплати и английските. Те се плащат от това племе което и устройва тези погребения, - сетете се сами кой плаща, не е забранено при демокрацията защото не й пречи.
  • 2 кик

    0 0 Отговор
    пари за болни и бездомни няма но като умре подобна усойница веднага е намират много милиони...
  • 3 Мб

    0 0 Отговор
    Ей много сте прости! И аз не я харесвах, ама какво общо имат бг заплатите, за тях са виновни бг политиците и народа дето ги избира. Живея в Англия поради тази причина и тук пари за бедни и болни има, ама тук бедните са тези, които ги мързи да работят. Така че не обвинявайте английските политици заради българските продажни и докато на българина все някой друг му е виновен, няма да се оправим
Новини по държави: