Отидете към основна версия

3 460 13

Най-после мир! Принципно съгласие за край на Корейската война

  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейския полуостров-
  • мун дже-ин

Корейската война между Северна Корея и Южна Корея се води от 25 юни 1950 г. до 27 юли 1953 г. и завършва с примирие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин каза в понеделник, че САЩ, Китай, Северна Корея и Южна Корея "по принцип" са съгласни да обявят официален край на Корейската война от 1950-53 г., съобщи Би Би Си.

Според Мун Дже-ин преговорите все още не са започнали поради предварителното условие на Северна Корея: Пхенян се съгласява да седне на масата за преговори, ако САЩ се откажат от "враждебната си политика" към Северна Корея.

"Поради това не можем да седнем, за да обсъждаме или преговаряме за декларация... надяваме се, че преговорите ще започнат", каза Мун.

През септември заместник-ръководителят на отдела на ЦК на Корейската работническа партия, сестрата на севернокорейския лидер Ким Йео-джонг, обяви, че Пхенян е готов за конструктивен диалог със Сеул относно декларацията за официалния край на корейската война.

Корейската война между Северна Корея и Южна Корея се води от 25 юни 1950 г. до 27 юли 1953 г. и завършва с примирие. Между страните не беше подписан мирен договор и формално Северна и Южна Корея все още са във война.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: