1 Януари, 2022 14:52 4 830 35

Затопляне! Ким говори за храна и трактори, а не за ядрени оръжия и САЩ

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • корейския полуостров

Големият фокус върху развитието на селските райони вероятно е популистка стратегия на Пхенян

Затопляне! Ким говори за храна и трактори, а не за ядрени оръжия и САЩ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейският комунистически вожд Ким Чен-ун завърши 10-ата си година на власт с реч, в която се споменаваше повече за тракторни фабрики и училищни униформи, отколкото за ядрени оръжия или САЩ според обобщения на държавните медии, информира "Ройтерс".

Основните цели на Северна Корея за 2022 г. ще бъдат бързото стартиране на икономическото развитие и подобряването на живота на хората, тъй като тя се сблъсква с "велика борба на живот и смърт", изтъкна Ким в реч в петък в края на 4-то пленарно заседание на 8-ия ЦК на Корейската работническа партия на Корея, което започна в понеделник.

Заседанията съвпаднаха с 10-годишнината от началото на управлението на Ким, който ефективно пое ръководството на страната след смъртта на баща си през 2011 г.

Ким използва предишни речи около Нова година, за да направи важни политически обявления, включително предприемането на значителни дипломатически ангажименти с Южна Корея и САЩ.

Но в обобщенията на речта му, публикувани в севернокорейските държавни медии, не се споменават конкретно САЩ, само мимолетни препратки към неуточнени дискусии за междукорейските отношения и "външните работи".

Вътрешният фокус на речта подчерта икономическите проблеми, с които се сблъсква Ким у дома, където самоналожените гранични затваряния срещу пандемията оставиха Северна Корея по-изолирана от всякога, като международните хуманитарни организации предупреждават за възможен недостиг на храна и хуманитарна криза.

"Основната задача пред нашата партия и народ през следващата година е да осигурим сигурна гаранция за изпълнение на петилетката и да осигурим забележителна промяна в развитието на държавата и стандарта на живот на хората", подчерта Ким.

По-голямата част от речта му беше посветена на подробно описване на вътрешните проблеми от амбициозен план за развитие на селските райони до хранителния режим на хората, училищните униформи и необходимостта да се вземат крути мерки срещу "несоциалистическите практики".

Големият фокус върху развитието на селските райони вероятно е популистка стратегия, коментира Чад О'Карол, основател на NK News, базиран в Сеул сайт, който следи ситуацията в Северна Корея.

"Като цяло Ким може да е наясно, че обявяването на сложни планове за военно развитие, докато хората страдат от недостиг на храна и тежки условия извън Пхенян, може да не е толкова добра идея тази година", написа той в "Туитър".

Съботната информация на държавните медии цитира разработването на "една ултрамодерна оръжейна система след друга" като голямо постижение през изминалата година и уточнява, че Ким призова за укрепване на националната отбрана, за да се изправи пред нестабилна международна ситуация.

Завод за трактори, който той обсъди в речта, вероятно е бил използван за изграждане на пускови установки за ракети, отбелязаха чужди анализатори, а Северна Корея се смята, че е разширила арсенала си въпреки затварянията заради пандемията.

Докладите за речта на Ким не споменават призива на САЩ за преговори за ядрено разоръжаване или настояването на Южна Корея за декларация за официално прекратяване на Корейската война от 1950-1953 г. като начин за подновяване на тези преговори.

Северна Корея по-рано заяви, че е отворена за дипломация, но че американските инициативи изглеждат кухи, докато "враждебни действия" като военни учения и санкции продължават.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кики

    35 42 Отговор
    Ким е най великия политик на нашето време , дори американските президенти му се кланят.
    В Северна Корея има повече свобода в момента отколкото във фашистка европа

    Коментиран от #4, #22, #25, #29

  • 3 гадно

    37 9 Отговор
    Така де, ако нямаха ядрено оръжие сега нямаше да говорят за трактори, а щеше да се води поредната "демократична" война, примери бол през последните години.
  • 4 Хахаха

    33 18 Отговор

    До коментар #2 от "Кики":

    Като има повече свобода ходи да живееш в Северна Корея , има да му се кланяшшшшш
  • 5 гост

    25 16 Отговор
    Тоя ги баламосва всяка година в началото и после си кара по старому, време му е да го свалят севернокорейците. Малко да се поддеме бунта и като тръгне вълната и няма спиране, навсякъде е било комунизъм и на тоя дебелак ще му дойде времето да го окачат.
  • 6 Кики

    32 24 Отговор
    Защо в Северна Корея няма финансови кризи и инфлация, и в същото време разработват високотехнологични космически технологии.

    Защото не е под контрола на Ротшилд

    Коментиран от #11, #18, #26, #28, #30, #35

  • 7 мдаааа

    9 1 Отговор
    Рано или късно , но се случва ..😁
  • 8 Рамбо силек

    17 6 Отговор
    гладъ по силен от тока 😊
  • 9 Сесесере

    24 11 Отговор
    И те като нас преди да живей комунизъма ще умрат от глад ЮЖНА КОРЕЯ Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ комунистическия рай ха-ха хахаха
  • 10 СССР

    19 22 Отговор
    Запада не трябва да допуска тази грешка сега и със Северна Корея.. Дадоха хляб и трактори на СССР през 1990г и вижте сега, руснаците пак се дуят.
  • 11 Ерец

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Технологиите им ги разработват руски и украински учени останали без работа след разпадането на СССР и привлечени в КНДР срещу солидно заплащане.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Rado

    14 10 Отговор
    Скоро и Путин вместо циркон за Коледа ще го гледаме в предаването Бразди

    Коментиран от #16

  • 15 Кики

    26 8 Отговор

    До коментар #11 от "Ерец":

    Сигурно е така, а ние привличаме само биологични отпадъци от Канада
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ако го мислиш това

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Свободен си да се преместиш да живееш в С. Корея, границите са отворени и никой няма да те спре. Въпрос на избор е, някои мечтаят за С. Корея, но на повечето не им стиска и накрая се озовават на Запад и даже не искат да помръднат от там.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бабуин

    9 7 Отговор
    Много мъдреци и експерти по севернокорейските въпроси са се събрали!? Сигурно защото има много прилики с новата ни история, особено след 12 годишния диктат на вожда и учителя от Банкя. Култа към личността и в двете републики е на лице. Единия твори магистрали, а другия фишеци с върхова виртуална цел- космоса. Всичко е съсредоточено в столиците, сигнала се заглушава/ подслушва и само централните медии са с право на глас, разбира се дирижирано чрез полит пропагандата и PR кохорта във възхвала на вожда. Всички партийно ангажирани люде и с постове в държавния апарат гласуват под строй, усмихнати и убедени в Партията- хранилница. А вожда дава отчет- победихме гадовете и инако мислещите получават урок- НАП, Прокуратура и трудови лагери далеч от цивилизацията на север от Пхенян. Следват манифестации по стадиони и сбирки в спортни зали и тех паркове под зоркия поглед на здрави момчета, съблюдаващи за реда на събитието!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ККК

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кики":

    Сашеее мноо си тъъп Сашеее!
  • 23 Последния софиянец

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бабуин":

    Ами типични мисли от бабуин и бабуин ще си останеш..... !
  • 24 Читател

    5 1 Отговор
    Така трябва. Първо , трактори, после хляб и чаааак на края за някакви си ракети, бомби и т.н.. Така де, важна е храната после бабаитлъка. Гладна мечка ракети не изстрелва.
  • 25 анти комунист

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кики":

    Северна Корея е най-силната диктатура позната на човечеството,а ти мерзавец ще ни говориш ,че имало повече свобода от СВОБОДНА,БОГАТА и ДЕМОКРАТИЧНА ,Европа ?! Най-малкото в Европа мога дори да си сменя канала на телевизора.В Северна Корея можеш ли или имаш само два канала от които единия е 24/7 пропаганда ?! Въобще като ти е рай заминавай натам комунде пробито.Много свобода ти се е дало ,а заслужаваш да живееш на кайшка !
  • 26 Гост

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Как няма финансови кризи бе ? Ти с мозък на фъстък ли си ,че стоиш толкова неук ? В Северна Корея 99% от ситуацията е една криза и най-вече финансова Северна Корея е и най-бедната икономика в света.Времето там е спряло някъде в 70-те.Пари няма и най-вече храна няма.
  • 27 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    кимчо всяка година обявява края на трудностите и начало на грандиозно развитие.после пак глад ,мизерия и н.н. ,но те не се отразяват на шкембета му.
  • 28 Ами ...

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    В понеделник Северна Корея ще изстреля космически кораб. Призовават се гражданите да се включат в опъването на ластика.
  • 29 Човека Коза

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Кики":

    Да живее династия Ким и победоносните им оръжия, от които масонските джендъря треперят!

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 блатни бардаци

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Човека Коза":

    русия ,беларус,северна корея ,сирия ....все пропаднали бардаци изоставащи с 100 години от света и сеещи само мизерия.
  • 33 Нострадамус

    0 1 Отговор
    И да поправя Анатоли за да запомни веднъж завинаги че СК никога не е била комунистическа държава .Нито във гербът ,нито във знамето ,нито във химнът им има комунистически символи .А ма откъде да ги знае Анатоли когато не гледа държавната телевизия на СК а гледа лъжливите медии на англосаксите дето великият Ким Чен Ун ,не ги допуска да припарят до СК и те няма как да имат правдива информация за тази държава.
  • 34 Нострадамус

    0 1 Отговор
    Забравих да кажа на Анатоли че бедните Корейци си произвеждат сами и тракторите и камионите и комбайните и тролеите и автобусите . И Анатоли дами каже кога България ще си произвежда сама тези машини детоги избройх тук ,за леките автомобили няма да говорим щото и те не произвеждат такива ..
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: