3 Януари, 2022 18:33 3 313 14

Мъжът, който избяга в Северна Корея, бил бивш беглец от режима на Ким

  • северна корея-
  • кесон-
  • ким чен-ун-
  • корейския полуостров

Това нарушение накара севернокорейските власти да поставят под блокада граничния град Кесон заради опасения, че той може да има коронавирус

Мъжът, който избяга в Северна Корея, бил бивш беглец от режима на Ким - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мъжът, който влезе в Северна Корея на Нова година, нарушавайки силно укрепената граница от Южна Корея, се предполага, че е беглец от Северна Корея. Това обявиха от министерството на отбраната в Сеул, информира "Франс прес".

Мъжът предизвика издирвателна операция от южнокорейските военни в събота, когато оборудване за наблюдение го е засякло да пресича източния участък на границата в Северна Корея. Те не успяха да го намерят.

Южнокорейските власти все още не са го идентифицирали, но служител на министерството на отбраната отбеляза, че се смята, че той е дошъл от Северна Корея през 2020 г. - също чрез нарушаване на границата.

"Предполагаме, че това е същият човек, който е избягал в Южна Корея, като се е катерил през оградата от бодлива тел през ноември 2020 г.", уточни служителят.

Мъжът е в 30-те си години, добави служителят, без да дава повече подробности.

Отделно, южнокорейската информационна агенция "Йонхап" цитира служител на военното министерство, който посочва, че мъжът "беше признат за същия като беглеца".

Досега не са открити доказателства за шпионаж, увери служителят пред "Йонхап".

Смята се, че мъжът е работил като чистач в Южна Корея, след като е избягал.

Южнокорейските военни са уведомили Северна Корея за преминаването на границата през уикенда.

Северна Корея е индикирала, че е получила съобщението, но не е отговорила повече, отбеляза служителят на министерството на отбраната пред АФП.

Години на репресии и бедност в Северна Корея накараха повече от 30 000 души да избягат в Южна Корея през десетилетията след Корейската война, но преминаванията в другата посока са изключително редки.

През 2020 г. севернокорейски войници застреляха и изгориха тялото на южнокорейски служител в риболовния сектор, за който Пхенян каза, че е пресякъл нелегално морската граница.

През същата година севернокореец, избягал в Южна Корея три години по-рано, се промъкна обратно през границата.

Това нарушение накара севернокорейските власти да поставят под блокада граничния град Кесон заради опасения, че той може да има коронавирус.

Огромната част от севернокорейците, които избягат, първо отиват в Китай, преди да си проправят път към Южна Корея, обикновено през друга страна.

Само малцина са се осмелили да пресекат Демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров, която е осеяна с мини и има силно военно присъствие и от двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕРДО

    28 4 Отговор
    ДРЪН ДРЪН ДОИЧЕ ВЕЛЕ
  • 2 Съмнява ме да не е

    24 0 Отговор
    северно-корейският Щирлиц..
  • 3 😂😂😂

    45 3 Отговор
    Взели са му акъла от работата по 18 часана ден и се е върналс последни сили!
  • 4 Дрън

    24 1 Отговор
    Това звучи малко като виц..:)
  • 5 Зззз

    28 1 Отговор
    Както е написана статията повече предизвиква потрес от некомпетентност на джурналиста или проблема е в превода.
  • 6 Нострадамус

    32 14 Отговор
    Е как бедни пък имат атомни бомби .Е как бедни пък освободени от данъци още през далечната 1974 година .Е как бедни пък магазините им пълни със храна даже и от България .Във един супермаркет видях Българска бира Каменец на рафта .Е как бедни пък като си купят апартамент само се събуват и влизат вътре ,защото цялото жилище е оборудвано от а до я със мебели и други домашни стоки . Е как бедни пък къщите по селата им със по пет стай и токът е без пари защото във всяко село си има централи работещи със биогаз . Почти всеки ден гледам държавната им телевизия на живо и като гледам как бедните Северно корейци имат клиники на по пет етажа и здравеопазването им е напълно безплатно и детските им градини на по пет етажа та виждам колко са бедни хората там .Та и аз мечтая да и имам беднотията на горките Северно Корейци .

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 7 Факт

    7 18 Отговор
    Трябва да си пълен идиот за да се върнеш в Ада на Ким.
  • 8 Ха ха ха

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Нострадамус":

    Че ти си лесен бре! Чемодан вагзал Масква, от там транссибирската, от Пекин влака за Пхенян и си готов!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хххх

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Нострадамус":

    Ти си меко казано неадекватен и крайно неграмотен по темата по която се опитваш да пишеш.Абсолютно нищо от нещата които си написал ,няма и капка истина демагог жалък.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Rado

    2 1 Отговор
    То ясно, че е шпионин на Ким
  • 13 Ким Чен-Ун

    6 0 Отговор
    Колкото и да не искаме да признаем, лозунгите от едно време за Гнилия запад се оказаха неверни, нещата са били много по зле. Целия СИВ включително и източна Германия биха искали старите социалистически системи.
    Последните години си пролича западния тоталитаризъм и човеконенавистнически строй.
    Северно корееца бачка 16 часа, вижда че може да спечели свое жилище за около 200-300 години, заплатата не стига ако отиде на лекар зъболекар, нездраво семейство, наркомания , проституция, престъпност, разни с различна сексуална организация, дето ти се натискат в рейса ;).
    Връщаш се при Ким Чен-Ун, на колене го молиш, арестувай ме, убий ме но не ме връщай обратно в Южна Корея. Нещата който приказвам не са далече от истината.
  • 14 гост

    2 0 Отговор
    Мъжът, който влезе в Северна Корея на Нова година, нарушавайки силно укрепената граница от Южна Корея, се предполага, че е беглец от Северна Корея. - ?????
Новини по държави: