Отидете към основна версия

1 562 5

Държава отмени смъртното наказание

  • казахстан-
  • промяна-
  • закон-
  • смъртно наказание-
  • отмяна

Най-тежкото наказание в Казахстан става доживотният затвор

Сенатът (горната камара на парламента) на Казахстан прие закон за изменение и допълнение в закона за премахване на смъртното наказание. С измененията се предлага смъртното наказание да бъде изключено от всички членове на Наказателния кодекс на републиката.

Промените в законодателството са разработени в съответствие с Втория факултативен протокол към Международния пакт на ООН за граждански и политически права, насочени към премахване на смъртното наказание. Казахстан ратифицира този протокол през януари 2021 г.

"От Наказателния кодекс, чл.47" смъртното наказание "е напълно премахнато като изключителна мярка за наказание. Измененията изключват санкциите, които в сегашната редакция на Наказателния кодекс съдържат смъртно наказание“, гласи заключението на сенатската комисия по конституционно законодателство, съдебна система и правоприлагащи органи.

Така най-тежкото наказание в Наказателния кодекс ще бъде доживотен затвор. „Пълното премахване на смъртното наказание в Република Казахстан ще спомогне за хармонизирането на националното законодателство с международните правни задължения и ще гарантира правата на човека и ще даде гаранции на най-високата конституционна стойност – правото на живот“, поясняват от сенатската комисия.

След приемането от Сената, законът за премахване на смъртното наказание ще бъде подписано от президента на Казахстан.

Действащият Наказателен кодекс на Казахстан предвиждаше смъртно наказание по 17 члена, като във всички случаи съдът имаше алтернатива под формата на доживотен затвор.

В момента републиката има мораториум върху смъртното наказание. На 17 декември 2003 г. първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви въвеждането на безсрочен мораториум върху изпълнението на присъдите на смъртно наказание в очакване на решението за неговото премахване. Постановлението влезе в сила на 1 януари 2004 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • 30-години независимост

    Редица мероприятия съпътстват честването на 30-тата годишнина от независимостта на Казахстан, която се чества днес. Денят започна с тържественото изди ...
    16.12.2021
    3 165
    17
  • Държавата, която за 30 години постигна това, което други не успяха за 100

    За 30 години Казахстан успя да постигне това, което редица други държави не успяха за повече от 100 години. Този извод направи първият заместник-предс ...
    16.12.2021
    13 138
    28
  • Новата перла в Евразия

    Може ли една държава да се превърне в мощен притегателен център за инвеститори от цял свят само за три десетилетия? Отговорът е „Да!“ и то ...
    09.12.2021
    8 824
    28