Отидете към основна версия

1 219 13

Европейската система за сигурност не подлежи на съмнение

  • ан линде-
  • оссе-
  • система за сигурност

Това е мнението на министъра на външните работи на Швеция Ан Линде

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Недопустимо е да се поставя под въпрос европейската система за сигурност“, написа в профила си в социалната мрежа Twitter действащият председател на ОССЕ и шведски външен министър Ан Линде. Така тя коментира руските проектодокументи за гарантиране на правни гаранции за сигурност от САЩ и Северноатлантическия алианс.

"Напълно неприемливо е да се поставя под въпрос европейската система за сигурност, която зачита териториалната цялост и избора на политика за сигурност на всяка държава. Правителството следи отблизо ситуацията", коментира тя. Линде припомни интервю за TV-4, в което тя твърди, че Русия би искала да се върне към Студената война.

„Ситуацията е много сериозна. От една страна виждаме натрупване на сили по украинската граница, което продължава от няколко години – сега там са разположени много и персонал, и техника. Предложенията на НАТО и САЩ, които започнаха да се представят тук в Стокхолм преди три седмици, когато имахме голяма среща на министрите на ОССЕ, които казват, че Русия иска да се върне във времето, когато имаше интереси аналогични на тези от времето на Студената война и изоставя европейската система за сигурност“, казва тя.

Според министъра европейската система за сигурност е изключително важна за стабилността както на Швеция, така и на други европейски държави, които сами трябва да определят политиката си за сигурност: или да се присъединят към НАТО, или да останат във военно необвързана държава. „И тук никой няма право да заплашва със сила или да използва такава. Всяка държава има право на териториална цялост. В предложенията на Русия всичко това е поставено под въпрос. И точно това буди безпокойство", каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: