Отидете към основна версия

6 695 29

Новини около ситуацията в Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • разговори

Представители на Байдън и Зеленски обсъдиха ситуацията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Джейк Съливан, помощник на началник на Администрацията за национална сигурност на САЩ, проведе телефонен разговор с ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак. „Двамата обсъдиха струпването на руски военни сили близо до границата с Украйна“, се казва в писмено изявление, публикувано след разговора на официалния представител на Съвета за национална сигурност (СНБ) на Белия дом Емили Хорн

Според Хорн, Съливан приветства съобщението на ОССЕ относно връщането на примирието в Донбас. „Той (съветник на американския лидер) подчерта непоколебимата ангажираност на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, добави говорителят на СНБ.

В последно време западните страни, както и в Украйна, се появиха обвинения за възможна руска инвазия в страната. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече подобна информация безпочвена ескалация на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи вероятността от провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици. Според него Москва полага всички възможни усилия, за да помогне на Киев да разреши конфликта в Донбас, като същевременно поддържа придържането си към Нормандския формат и Минските споразумения.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: