Отидете към основна версия

2 696 50

САЩ и Украйна отрекоха теорията на Путин, че готвят нападение

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • джен псаки-
  • война-
  • агресия

НАТО е съюз за отбрана и няма доказателства в противното

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати и Украйна отрекоха твърденията от страна на руския президент Владимир Путин, че подготвят военна офанзива близо до границата с Русия. Путин отправи тези обвинения по време на пресконференция на 23 декември, предаде "Свободна Европа".

Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза, че "фактите ясно показват, че единствената агресия на границата между Русия и Украйна е военното струпване от страна на руснаците и нападателната реторика на лидера на Русия". НАТО е съюз за отбрана и няма доказателства, "които да подсказват нещо противно от САЩ или членовете на НАТО", каза още Псаки.

Ден по-рано Путин каза, че загрижеността на Запада относно струпването на войски и евентуална инвазия в Украйна може да бъде прелюдия към евентуален опит на Украйна да започне офанзива срещу сепаратистите на изток. Украинските власти отрекоха каквото и да е намерение да започнат действия срещу сепаратистите. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че твърдението на Путин е невярно.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен на 23 декември обсъди ситуацията с британския външен министър Лиз Тръс, която също каза, че НАТО е съюз за отбрана. Трус каза, че Украйна „продължава да проявява похвална сдържаност пред руската провокация и агресия“. Според предварително обявени планове американски и руски дипломати трябва да се срещнат за нови разговори, вероятно в Женева, някъде след Нова година.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.

Свързани новини