Last news in Fakti

24 Декември, 2021 16:12 2 686 50

САЩ и Украйна отрекоха теорията на Путин, че готвят нападение

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • джен псаки-
  • война-
  • агресия

НАТО е съюз за отбрана и няма доказателства в противното

САЩ и Украйна отрекоха теорията на Путин, че готвят нападение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати и Украйна отрекоха твърденията от страна на руския президент Владимир Путин, че подготвят военна офанзива близо до границата с Русия. Путин отправи тези обвинения по време на пресконференция на 23 декември, предаде "Свободна Европа".

Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза, че "фактите ясно показват, че единствената агресия на границата между Русия и Украйна е военното струпване от страна на руснаците и нападателната реторика на лидера на Русия". НАТО е съюз за отбрана и няма доказателства, "които да подсказват нещо противно от САЩ или членовете на НАТО", каза още Псаки.

Ден по-рано Путин каза, че загрижеността на Запада относно струпването на войски и евентуална инвазия в Украйна може да бъде прелюдия към евентуален опит на Украйна да започне офанзива срещу сепаратистите на изток. Украинските власти отрекоха каквото и да е намерение да започнат действия срещу сепаратистите. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че твърдението на Путин е невярно.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен на 23 декември обсъди ситуацията с британския външен министър Лиз Тръс, която също каза, че НАТО е съюз за отбрана. Трус каза, че Украйна „продължава да проявява похвална сдържаност пред руската провокация и агресия“. Според предварително обявени планове американски и руски дипломати трябва да се срещнат за нови разговори, вероятно в Женева, някъде след Нова година.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Събин

    45 2 Отговор
    Заради тия глупости нямам донбаски брикети на село се топля 100лв за 1куб дърва !
  • 2 Иисус

    56 5 Отговор
    САЩ Окрайна не ме интересуват, интересува ме да не ни мешат, че тогава сороснята ще оттече!

    Коментиран от #35

  • 3 Гьобелс

    58 6 Отговор
    И Хитлер така отричаше!Бог да го прости!
  • 4 Антимаймуна

    24 8 Отговор
    Отваряш произволен учебник по история на света и веднага разбираш, че т.мар. хора никога не са преставали да бъдат маймуни. 🐒

    Коментиран от #21

  • 5 Сотосодни дрипи

    45 4 Отговор
    Не ни занимавайте с вашите обяснения обяснявайте се на Кремъл!
  • 6 Хари

    55 6 Отговор
    Руска агресия като са сложили армията на техна територия, хретени соросоидни!

    Коментиран от #14

  • 7 Що лъжете бе бандеровци

    62 4 Отговор
    А за какво са тия учения от джендъри в Черно море, защо се разполагат ам. ракети в Украйна, защо Ви обучават да дразнител Русия за да се лее християнска кръв
  • 8 Левски

    56 4 Отговор
    Това какво са казали западните джендъри не ни интересува то се вижда какво правят а именно подготвят нападение срещу Русия!
  • 9 СССРБарета

    65 3 Отговор
    Соломон Паси и Росен Плевнелиев се въоръжили до зъби, ще пътуват на Паси с трабантчето към източна Украйна където ще бранят евроатлантическите ценности Ох какви мъжаги!
  • 10 Специални операции

    48 4 Отговор
    Агресора само търски война и интриги за започване на война и това е САЩ.
  • 11 Права е

    15 24 Отговор
    НАТО дори когато напада е пак за отбрана.
    А Путин да не знае много щото да не осъмне Белорусия с некой самолетоносач клас Нимиц край бреговете си.
  • 12 мисирко

    34 6 Отговор
    Тази на снимката е епически проста!
  • 13 барчо

    43 4 Отговор
    Президента на РФ Вл. Путин никога не е твърдял, че НАТО и Украйна готвят военна офанзива срещу Русия по границите. Той твърди единствено, че не е трябвало НАТО да се разширява според преговорите между руския и американския президент след разпада на СССР и Варшавския договор. Не е трябвало и да се разполагат ракети в непосредствена близост, така че да не се дава възможност ако е станало грешен старт, да се предотврати апокалипсиса. Обясни го толкова елементарно, че даже и моето куче го разбра. До преди да се инсталират ракети в Полша и Румъния, при евентуален пуск има време в порядъка от 20-30 минути да се разбере това дали не е някаква компютърна или човешка грешка, като не се изключва и нарочна човешка постъпка. Ако се настанят ракети по границите с Русия, в Украйна например, тогава времето на полет ще е от порядъка на 3-7 минути. По тази причина в момента в който се установи излитане на каквито и да е ракети от тези установки, няма време да се разбере какви са и за евентуално разбирателство. Тогава всички руски ракети, включително и атомни, водородни и каквито там ги има, ще бъдат изстреляни по предварително фиксирани обекти, независимо дали от там са изстреляни или от там е дадена заповедта. Риска по този начин за неволно започнат апокалипсис вече е огромен. Елементарно като боб. Само че американските политици се правят че не става въпрос за тях. Путин колкото и да казва, че неговите условия не са ултиматум, то си е точно такъв. Или си взимайте американ

    Коментиран от #17

  • 14 барчо

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хари":

    На над 200 км навътре в страната. Това са си ежегодни зимни учения, които се правеха и тук у нас по времето когато имахме армия.

    Коментиран от #20

  • 15 Сандо

    33 3 Отговор
    Ние им верваме,най-вече на НАТО-то и на САЩ -исаните,и особено на Псаки-то.И също така знаем,че най-добрата отбрана е нападението,особено за военен съюз!
  • 16 Еййй

    36 4 Отговор
    Нато е съюз за отбрана и няма доказателства за това -хахахаха е нема такива наглеци, . Колкото и имаше доказателства за оръжията за масово онищожение на Саддам та им разрушиха държавата изродите проклети
  • 17 барчо

    29 3 Отговор

    До коментар #13 от "барчо":

    Или си взимайте американските ракети, опасно близо до нашите граници и то немедленно - веднага или ние ще разположим близо до вашата, наши ракети. Това го е правил Никита и то с много добър резултат като в последствие в преговорите за разоръжаването, ще го направи и Путин сега.
  • 18 Gucci x Balenciaga

    25 3 Отговор
    Харесвам ми Путин няма друг като него в Европа за съжаление, той не се крие, когато интересите на страната му са застрашени.Което не е случаят със западните страни, които се изразяват, когато са застрашени американските интереси, Европа трябва да имитира руския национализъм на „на борда“
  • 19 1520

    21 3 Отговор
    нато или сащ все са терористи какво търсят на руската граница да си събират багажа и да се махат Русия няма бази около техните граници Русия си е у тях
  • 20 КОНТРАТА

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "барчо":

    И да не са на учение си е работа на Руската армия къде ще са може и на КПП да застанат!
  • 21 Маймуна

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Антимаймуна":

    Ти си жив пример - полуграмотник с огромен злобен потенциал.
  • 22 Перо

    23 4 Отговор
    Непрекъсато пристигат и отсядат за кратък престои щатски военни в хотел Милениум София, в късните нощни часове, после ги извозват с рейсове на изток! Хората живеещи наоколо са притеснен! Не знам колко е верно изказването на нашия военен министър!
  • 23 Отбрана

    23 3 Отговор
    "НАТО е съюз за отбрана и няма доказателства, които да подсказват нещо противно"

    Така е, вие само се отбранявахте в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и още много други. Няма никакви доказателства че вие сте ги нападнали и даже доказателствата сочат че те ви нападнаха и вие само се отбранявахте. Кипър също не беше нападнат от страна членка на НАТО - те турците също се отбраняваха ама на чужда територия.

    Та и Русия също като вас само ще се отбранява на територията на Украйна.
  • 24 Ако руски войски

    11 3 Отговор
    Влязат в Украйна ще бъдат посрещнати с цветя от местното население. Бандеровците ще се скрият в миши дупки. За жалост това няма да се случи.
  • 25 ,😄😄😄

    13 1 Отговор
    Варшавски договор или ОВД е основан на 14 май 1955 г. за противопоставяне на възприемания като заплаха съюз НАТО (основан през 1949г.!
    "НАТО е съюз за отбрана и няма доказателства в противното"😄😄😄
    Защо съществува още като Варшавския договоре не съществува от 1991 година?
  • 26 101010

    14 3 Отговор
    185000 хиляди тоест половината украинска армия е съсредоточена към границата с Русия
    Това означава ли че Украйна всеки момент може да нахлуе навътре в руска територия подкрепена от наблизо разположените сили на НАТО

    Май че означава!!
  • 27 НАТО ВЕЦ

    6 6 Отговор
    Някой чувал ли е изразът "псакизми"? При предното управление на "демократите" с този израз се означаваха грандиозните външнополитически глупости, изразявани от семплата женица.
  • 28 Съюз за отбрана ???

    11 3 Отговор
    Егати шизофренията, ей за това Путин не вярва на запада ,и е напълно прав да трупа войски на границата. Още през 90г. преди разпада на СССР, при посещение на Джеймс Бейкър в Москва ,американците бяха обещали НАТО да не се разширява на Изток на руснаците. Е , нищо от обещанията на джендърите не се спази, сигурно Русия нападна Ирак ,Либия, Сърбия и организира през 2014г. държавен преврат в Украйна с цел превръщането на територията и в плацдарм срещу Русия???
  • 29 Янките

    7 4 Отговор
    От всичките кътчета на земното кълбо да си се прибират в Щатите
  • 30 Русия

    4 2 Отговор
    Макар и на своя територия почти навсякъде и разполага войски които са близо до някоя натовска или чисто американска база
    Това на нищо не прилича
  • 31 Говедо

    6 5 Отговор
    Няма време за отричане секси. Изтегляй наемните убийци и оръжията обратно в САЩ че намирисва на говеждо печено.
  • 32 dron

    4 9 Отговор
    Руските тролове да не пишат простотии за некви устни "обещания" за неразширение на НАТО , дадени от
    чистачката на кораба на пиян руснак,а да си спомят договора от Хелзинки , в който са се подписали ,че
    признават границите в Европа и тяхната ненакърнимост!!! Зануленият се самозабрави и сега бързо
    ще му припонят как завърши студената война и кой молеше за подаяния. Не е лошо да се съпостави
    БВП на ссср-то и на русия ... Просто е смешно да слушаш изкуфял диктатор.
  • 33 ван розен

    5 5 Отговор
    те руснаците не постнаха ли касовите бонове за доставките в донбас
    лъже като голямо джудже малкото джудже..не били страна в конфликта..ей пуйка тая война продължава 10 години..отдавна да са им свършили и камъните там ако не ги снабдявахте..не били свалили самолета само че експертизата доказва друго..убихте 200 невинни граждани да си играете на войници гадни руски с.радове
    не били искали война..ние пък искаме ей тоя път вече ще станете на сапун
  • 34 !!!?

    4 5 Отговор
    Путин е сънувал как Украйна и САЩ го нападат "вироломно" и го сварили по бели гащи !!! Мумията го зове вече !!!?
  • 35 Ти си

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иисус":

    Цървул миризлив
  • 36 Ма Сериозно

    6 2 Отговор
    "НАТО е съюз за отбрана и няма доказателства в противното"
    Хайде, бе! А Югославия, Ирак, Либия, Сирия достатъчни ли доказателства са?

    Коментиран от #41

  • 37 Тихомир

    8 1 Отговор
    Тази отбранителна организация НАТО, бая държави опустоши. Да спрат да се отбраняват, докато все още има някоя оцеляла.
  • 38 Антифашист

    5 3 Отговор
    Много им се иска на САЩ да има война между Украйна и Русия, ама не им излязоха сметките. Путин ги изигра на два пъти. Те му спретнаха Майдан и направиха преврат, като сложиха бандеровци и олигарси на власт. Путин им спретна два референдума в Крим без пушка да пукне и си го взе. А Донецк и Луганск са буферна зона под руски протекторат. А там са ресурсите на Украйна. Бандеровците хубаво ги опердашиха като се пробваха да си ги вземат. За Крим така наречената "международна общност", разбирай евроатлантическа врякат, че Крим е украински, но сами не си вярват и само стават за смях, защото никой не ги взема на сериозно. И никой не смее да пристъпи без руско разрешение в "украинския" Крим или водите му. Имаше няколко провокации по море, които приключиха много тъжно за евроатлантическите ценности...
    И сега има една Украйна без ресурси, дето олигарсите дерибействат, а хората бягат, не малко към Русия, не могат официално да сложат войски там, могат само да ги източват. Между другото синчето на Бай Дън не беше ли приватизирало едни апетитни части от Нафтогаз?
    Та Украйна е ничия земя и типичната провалена държава. Ни ЕС ще види, ни НАТО. Ама пък имаха Майдан - халал да им е.

    Коментиран от #40

  • 39 !!!?

    3 6 Отговор
    Ако НАТО и САЩ искаше да напада РФ можеше да го направи когато сесесерето се саморазпадна на съставните си части, а окупационните войски със сълзи и сополи се изтеглиха от Германия в настоящия Путинов Гулаг, където Кол им построи жилища и им напълни магазините с стоки за да не умрат от глад. Неблагодарници нагли !!!?

    Коментиран от #43, #44

  • 40 барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Антифашист":

    Само тази година Украйна са напуснали над 750 000 украинци и си търсят работа по света и най-вече в Русия. А да не казваме колко милиона украинци заработват в Русия и пращат кинти на родата там.
  • 41 барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ма Сериозно":

    По принцип са прави. НАТО не бомбандира нито Югославия, нито Ирак, нито Либия, нито Виетнам, нито .... нито. Това бяха американски авантюри, които не бяха подкрепени от ООН нито един път, а напротив. Във всяко една отделна война, да речем в Либия се включиха французите, защото доколкото се разбра Кадафито е дал едни милиарди на един френски президент назаем и в един момент имаше наглостта да си ги поиска. Франция участва ей така от само себе си, нищо общо с НАТО. Всички военни бази по света са Американски, не Натовски. В България не правят изключение.
  • 42 веселяк

    4 0 Отговор
    Еее НАТО как се отбраняваше в Югославия, в Ирак и в Сирия, нЕмам думи!
  • 43 Хи их хи

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    Направи си сметка и тогава не им стискаше! Освен това на тях им трябваха ресурсите и бая годинки точеха!
  • 44 барчо

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    Да, така е. Можеха, но за тях беше по-евтино Русия да се саморазпадне отвътре без да има военни действия отвън. Все пак там горе в ръководството на НАТО и САЩ може би все пак са чели това онова от историята и им е било ясно, че може да влезеш в Русия на бял кон и да се върнеш без бял кон, пеша, без оръжие под руски конвой до собствената си столица, където се вее руското знаме на победата и то ако имаш късмет, щото може или да си оставиш костите незнайно къде или да прекараш мнооого време там като военнопленник в лагер без звезди. И по времето когато Наполеон стига до Москва, но няма кой да подпише договора, удостоверяващ победата му и когато Хитлер ги напада Русия е била изключително слаба и уязвима. Така че кучетата да си лаят колкото искат. Кервана си върви.

    Коментиран от #46

  • 45 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    това е СЕВДА ТВ!!!!!!!! Даже и по зле!!!!!
  • 46 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "барчо":

    и малка добавка ...по време на гражданската война,когато червените се бият срещу белите ,на страната на белите застава КОАЛИЦИЯ ОТ 22 ДЪРЖАВИ ,КОИТО НАХЛУВАТ В Русия!!!!!!!Тогава МНОГО АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ са останали /мъртви/ в руските територии!!!!!!...Явно още от тогава се ,,отбраняват,,!!!!!ма то отде Псаки достойнство и каже....че все на ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ СЕ ,,ОТБРАНЯВАТ,,...Така нахлуванията в РУСИЯ СА ОБЩО ЧЕТИРИ!!!!!! швеция,наполеон,коалицията,хитлер...ТАЗИ СТРАНА ДОСТАТЪЧНО Е ИЗСТРАДАЛА, ТА ДА СИ ПОЗВОЛИ НОВО СТРАДАНИЕ!!!!!!.
  • 47 ивелин

    4 0 Отговор
    НАТО е " Легална престъпна организация " създадена от "Световното зло" наречена Америка.Само последните й войни в ; Ирак,Афганистан Югославия,Сирия навсякъде кръв, разрушения и след себе си само пепел оставят.Тая малоумната разказва приказки на която биха повярвали престъпната сган но не нормални хора.
  • 48 Истина

    2 0 Отговор
    Те америка така казват за всички воини които са предизвикали. ОБЕЩАНИЯ И ЛЪЖИ за тава са недосижими а който им повярва следва пълен крах за него. За това евала на Путин иска ли мир трябва да е готов за тотална война не просто да прегази украйна а междуконтинентална, това е горчивата истина. Интересно как всички я знаят но мълчат и най вече медиите а защо ли.......??? Ми мисля отговора всичми го знаем не са независими. Но нищо коментариите в статиите е досатачно да се съпоставят за да е ясно народа знае кой кой е.
  • 49 Nnnnn

    3 0 Отговор
    НАТО не нападат,но САЩ нападат. Кой командва НАТО ? САЩ го командват. Колко войни направиха или скарват една държава с друга за да има къде да си продават оръжията. Ако няма война,военните им заводи ще трябва да съкращават работници.
  • 50 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    НАТО Е СЪЮЗ ЗА ОТБРАНА И НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА!!!/В/!!!! ПРОТИВНОТО!!!!!!...Мдаааа то буквално си е ,,противно,, ,направо ..отвратително....Спомням си доста случай в които НАТО /САЩ са били обект на агресия от страна на ВИЕТНАМ,КУБА,КОРЕЯ,ЛАОС,ФИЛИПИНИТЕ,НИКАРАГУА,ГРЕНАДА!!!!!Спомням си че нато едвам се отърва от яростната ,жестока и кървава атака на ГРЕНАДА през 1983г.......Гренада,като силен и могъщ АГРЕСОР се нахвърли върху ,,отбраната,,!?????? на НАТО със съкрушителни сили и свръх мощ!!!!!!Гренада тогава НЯМАШЕ АРМИЯ,АВИАЦИЯ,ПВО,ТАНКОВЕ,РАКЕТИ!!!!!!!Нямаше даже и ЗАТВОР!!!!!Естествено НАТО/САЩ с цената на големи усилия и ХАРЧОВЕ/ПОБЕДИ в тази жестока схватка с помощта на 80 десантчици!!!!1...то после почти подобни случаи станаха и с АФГАНИСТАН,ИРАК,ЛИБИЯ,СИРИЯ,СЪРБИЯ.....Горкото НАТО,едвам се отърве от една ,,агресия,, и попоадне на друга!!!!!