Отидете към основна версия

2 570 55

Лавров: Русия очаква от САЩ отговор по исканите гаранции за сигурност или контраоферта

  • русия-
  • нато-
  • сергей лавров-
  • сащ

Първият дипломат на Москва поясни, че всяка следваща стъпка на Русия ще бъде ръководена от националния интерес и глобалната стабилност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бъдещето на диалога по проблемите на европейската сигурност ще зависи от писмените отговори на руските предложения, които Москва очаква да получи до седмица от Вашингтон. Това заяви на традиционната си голяма пресконференция в началото на годината руският министър на външните работи Сергей Лавров. Репортаж на нашия кореспондент в Москва Ангел Григоров.

„Ако нашите предложения бъдат отхвърлени, ние ще направим оценка на ситуацията, ще доложим на президента и ще вземем решение въз основа на всички фактори и най-вече в интерес на обезпечаване на сигурността ни. Няма да гадая как ще постъпят нашите колеги от Запада, това е контрапродуктивно. на нас ние важно да получим конкретен отговор или контрапредложение".

Лавров подчерта, че Русия разчита на юридически гаранции, защото, по думите му, поетите от западните държави през 90-те години политически ангажименти така и не са били изпълнени.

"Като цяло сме убедени, че ако има добра воля и готовност за компромиси, то винаги могат да се намерят взаимноприемливи решения".

Лавров поясни, че всяка следваща стъпка на Русия ще бъде ръководена от националния интерес и глобалната стабилност.

През декември Русия поиска НАТО да оттегли обещанието си за членство на Грузия и Украйна и изтегляне на натовските сили от Източна Европа.

Попитан как ще реагира Русия, ако Съединените щати и НАТО отхвърлят предложенията ѝ, Сергей Лавров отговори.

"Ако това стане, ще оценим ситуацията и ще докладваме на президента. По време на голямата си пресконференция той каза, че при приемането на решенията ще се отчитат всички фактори, преди всичко в интерес на надеждното гарантиране на нашата сигурност".

Русия не разбира как Европейският съюз вижда участието си в преговорите за сигурността в региона, заяви Лавров по повод коментарите на върховния представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

„Даже не знам как Европейският съюз вижда участието си в преговорите за сигурност. И откровено казвам, че не знам дали е възможен отделен от Съединените щати канал на комуникация с Европейския съюз. Ето защо не търсим подобно нещо и съжаляваме, че самият Европейски съюз преди 7 години разруши всички механизми за обсъждане на практическите аспекти на сигурността.“

Лавров изтъкна, че евентуалното приемане на Украйна в НАТО е напълно неприемливо за Русия.

"Категорично няма да приемем появата на Северноатлантическия алианс до нашите граници, особено с оглед на политическия курс на украинското ръководство. И предишното, и сегашното за съжаление. Това наистина е “червена линия” и те го знаят".

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания