Отидете към основна версия

3 192 37

Скандал! CNN "изпрати" Харков в Русия, Зеленски не вижда повод за паника

  • украйна-
  • харков-
  • володимр зеленски-
  • крим-
  • нато

Гафът е станал в предаване във вторник по време на интервю с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно настоящата ситуация в Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американската телевизия Си Ен Ен определи като руски втория по големина град в Украйна - Харков, съобщава руската медия RT.

Гафът е станал в предаване във вторник по време на интервю с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно настоящата ситуация в Европа.

Докато телевизията излъчва кадри на бронирани превозни средства на фона на зимен пейзаж, за които се твърди, че са предоставени от Министерството на отбраната на Русия, в описанието е изписано "Харков, Русия".

Коментар по случая направи и украинският президент Володимир Зеленски, който увери, че "няма повод за паника".

От своя страна украинският министър на отбраната Алексей Резников заяви, че "няма такава заплаха" и благодари на НАТО за оръжията и останалата военна помощ, изпратена в страната досега.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (NSDC) Алексей Данилов пък посочи, че паниката около евентуалното нападение може да се дължи на погрешно тълкуване от страна на "Вашигтон поуст" на негови думи през октомври миналата година.

Това е тяхна територия, те имат право да се движат наляво и надясно, подчерта той по повод за руските войски, за които се твърди, че се струпват на границата с цел нападение. "Неприятно ли е за нас? Да, неприятно е, но не е новина за нас. Ако това е новина за някой на Запад, извинявам се", заяви Данилов.

Припомняме, догадките за предполагаемото концентриране на руски войски по границата с Украйна проитичат от публикации в американски медии от средата на декември 2021 г.

В последно време Западът и Киев отправят обвинения към Русия, че възнамерява да нахлуе в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи тези твърдения като "празни и неоснователни", служещи като уловка за ескалация на напрежениетои увери, че Русия не представлява никаква заплаха за никого. Песков обаче не изключи възможността за провокации, целящи да оправдаят подобни обвинения, и предупреди, че опитите за използване на военна сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат много сериозни последици.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: