Отидете към основна версия

3 368 105

Русия и Китай се обявиха срещу разширяването на НАТО

  • нато-
  • сащ-
  • китай-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Денонсирането от страна на САЩ на редица важни международни споразумения в сферата на контрола над оръжията влияе крайно негативно на регионалната и международната сигурност и стабилност

Снимка: shutterstock

Китайската страна се отнася с разбиране и подкрепя повдигнатите от Руската федерация предложения за дългосрочни правни гаранции за сигурност в Европа. Това се посочва в съвместно изявление на лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин след преговорите им в Пекин. Документът е публикуван на официалния сайт на Кремъл.

В изявлението се подчертава, че денонсирането от страна на Съединените щати на редица важни международни споразумения в сферата на контрола над оръжията влияе крайно негативно на регионалната и международната сигурност и стабилност.

Москва и Пекин се обявяват против по-нататъшното разширяване на НАТО и призовават Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологизираната си политика от времето на Студената война и да уважава суверенитета, сигурността и интересите на другите страни, пише в текста.

Според Русия и Китай създаването на “тристранното партньорство”между Съединените щати, Великобритания и Австралия противоречи на задачата за постигане на сигурност и устойчиво развитие в Азиатско-Тихоокеанския регион. Руската страна подкрепя принципа за “единен Китай”, потвърждава, че Тайван е неотменна част от Китай и се обявява против независимостта на Тайван под каквото и да било форма, пише в текста на изявлението.

Путин заяви на китайския си колега Си Дзинпин в Пекин, че Русия е подготвила ново споразумение за снабдяване на Китай с 10 млрд. кубически метра природен газ от Далечния изток. Путин каза също, че руският петролен бизнес има "нови решения" за доставките на въглеводороди за Китай.

По време на срещата си с президента Си, преди откриването на Зимните Олимпийски игри в Пекин, Путин приветства близките отношения между Русия и Китай. Връзките на Москва с Пекин са от "безпрецедентен характер и пример за достойни отношения", каза Путин.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания