Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 10:14 3 403 34

САЩ: Китай иска да стане водеща сила

  • китай-
  • сащ-
  • антъни блинкън

САЩ и Австралия трябва да се противопоставят на това

САЩ: Китай иска да стане водеща сила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Китай иска да стане водеща военна, икономическа, дипломатическа и политическа сила в света и че САЩ и Австралия трябва да се противопоставят на това. Той направи съответното изявление в интервю за водещото австралийско издание The Australian в петък, предаде БГНЕС.

Според Блинкън стратегическите амбиции на китайското правителство "са се разширили до степен, в която то вече се стреми не само да доминира, но и да наложи нов световен ред", отправяйки предизвикателство към САЩ, техните съюзници и "международния ред, основан на правила". "Няма съмнение, че Китай се стреми да стане водеща военна, икономическа, дипломатическа и политическа сила не само в региона, но и в света. През последните години сме свидетели на по-агресивни действия от страна на властите на КНР както в страната, така и в региона", посочи Блинкън.

Ръководителят на Държавния департамент подчерта, че нито САЩ, нито Австралия "се опитват да ограничат растежа и развитието на Китай, а защитават либералните ценности и ред, които са поставени под въпрос". В тази връзка той отбеляза, че новото сътрудничество между Москва и Пекин, макар и "да поставя някои предизвикателства, не е нещо ново". Според Блинкън "съюзът на демокрациите винаги е много по-силен от съюза на диктатурите, каквито са и Русия, и Китай". "Те водят диалог [помежду си], но ние също така разговаряме, работим и координираме усилията си с десетки съюзници и партньори в рамките на НАТО, ЕС, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и, разбира се, тук, в Индо-Тихоокеанския регион , постоянно изграждаме нови коалиции и партньорства като Quad [четиристранния пакт за сигурност на Австралия, Индия, САЩ и Япония] или AUKUS [тристранното партньорство за сигурност на Австралия, Великобритания и САЩ] и това е много силна система от доброволни съюзи", уточни той.

Събитията в рамките на Quad се провеждат в Мелбърн, Австралия, от 10 до 12 февруари, като част от Четвъртата среща на външните министри. Освен двучасовата среща на министрите, насрочена за петък вечерта, през тези дни се очаква да се проведат поредица от двустранни срещи, както и срещи с австралийския министър-председател Скот Морисън. Quad беше създаден от Австралия, Индия, САЩ и Япония през 2007 г. като механизъм за взаимодействие в Азиатско-тихоокеанския регион и Индийския океан. Първата среща на министрите на външните работи на четирите държави се състоя през септември 2019 г. в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Откри

    57 1 Отговор
    топлата вода Блинки
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Те китай

    92 3 Отговор
    Вече СА първа сила. Вие не ставате.
  • 4 Пич

    86 3 Отговор
    Тези трябва да си уволнят всички анализатори в Козяк !!! Китай не иска , Китай отдавна е водеща сила !!!
  • 5 китай ли?не ме вълнува, щото

    54 1 Отговор
    До май- юни сте на старата, договорена с руснаците цена на газ.

    От май- юни ще плащате по 1200- 2000 $ за руски газ препродаван ви по ек- директива от брюксел
    през ек- борса за газ, с цена давана от лондонски и сащиански борсови олигарси, посредници и спекуланти

    същия руски газ пазарно договорен директно с Русия е с цена 200- 300 $!
    Ек, англосаксите от сащ и англия ви забраниха да си договаряте сами, затова юни ще плащате 2000 $ за посредничеството им. Защото 2000 $ е по изгодна цена, отколкото 300 $.
  • 6 Някой

    58 2 Отговор
    Китай иска и може да стане водеща сила. Има всички необходими предпоставки.
    Вие искате да останете единствената водеща сила, но онзи еднополючен свят, който вие толкова харесвахте, свърши!
    И все по-малко ще ви се чува думата за в бъдеще. И все повече ще усещате, че не сте изключителни. Ама, хич даже!
  • 7 Антъни Блинкън

    54 4 Отговор
    Малко е закъснял с коментара си. Китай мн. време вече са пред тях.

    Коментиран от #11

  • 8 Коментар

    44 2 Отговор
    Те отдавна станаха, и то благодарение на вас муриканците!!!
  • 9 Иска ама

    5 18 Отговор
    Нанай... !
  • 10 Димитров

    32 1 Отговор
    Открива топлата вода!
    Вероятно се учудва,защото това право е дадено на американците!?
    Да,а ама не!
  • 11 Ерец

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Антъни Блинкън":

    Прав си , Пекин е 13 часа пред Вашингтон 👍
  • 12 Наркос

    4 19 Отговор
    Иска, но не им стиска ,)
  • 13 Kcaniba

    23 1 Отговор
    Ако питате нашите калинки, само фащ може !!!
  • 14 Китайски вирус" Корона"

    13 0 Отговор
    Успехът зависи от действията или стъпките, които предприемате, за да го постигнете,скоро ще дойдат сълзи, освен ако Западът не търси възможност да започне война, преди Китай да стане глобалният колос.Нека държим краката си на земята и нека бъдем реалисти
  • 15 mi6osp

    34 3 Отговор
    САЩ не откриват сега, че вече не са в състояние да спрат Китай към първата позиция в света. Сега само признават това, с надеждата, че ще съумеят да направят голяма коалиция от държави и с нея да пробват да спрат Китай. Но с политиката си към Русия, САЩ унищожиха единствения си шанс. Впрочем, Путин беше този, който унищожи този шанс ( с Крим, Сирия и други свои ходове) и така осигури унищожаването на САЩ като световен хегемон.

    Коментиран от #18

  • 16 Хахаха

    37 2 Отговор
    "Китай иска да стане водеща военна, икономическа, дипломатическа и политическа сила в света .... САЩ и Австралия трябва да се противопоставят на това" - ето това е образец за демокрация и лоялна конкуренция, но по американски!
  • 17 бухала

    28 0 Отговор
    Според Блинкън стратегическите амбиции на китайското правителство "са се разширили до степен, в която то вече се стреми не само да доминира, но и да наложи нов световен ред". англоговорящите роднини искат целия свят за тях, без ортаци.
  • 18 Никой няма файда Китай да

    5 20 Отговор

    До коментар #15 от "mi6osp":

    Бъде водеща сила дори и Путин. Трябва незабавно сапуненият сериал с Русия да спре и да се концентрират как да свършат китайците икономически, санкция, не инвестиции там всеки ден е загубен.Избраха лош момент да махнат Тръмп ,пуснаха ни корона вирус колко хора ,безработица фалит има заради Китай
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Има много драскачи които

    3 17 Отговор

    До коментар #19 от "Наркос":

    Хабер нямат от икономика и политика могат да ги стопят за нула време, Бог да пази Тръмп за начинаието виждам че и Байдън работи по въпроса това е похвално.
    Заедно срещу Китай
  • 21 грух

    8 0 Отговор
    и ще стане.
  • 22 Дедо ви

    23 1 Отговор
    А това вас не ви устройва.Друго си е , вие да сте номер 1 .И да грабите от всякъде.
  • 23 Колумб

    12 1 Отговор
    Ха, добро утро! И ще стане и нищо не можете да направите...
  • 24 Китаец от Сибир

    3 22 Отговор
    САЩ са първа икономическа ,военна и единствена суперсила в света.След тях се нарежда Китай.Това са двете държави от които зависи всичко на тоя свят.Това ,ще Китай имат пудел като Русия ,не значи ,че дават пет пари за северноаиазтския руски обор.Рано или късно ,Китай ше си вземе Сибир,а руските дребосъци колкото и да се натискат и молят на на китайските си батковци ,никой няма да ги спасява

    Коментиран от #25, #29, #34

  • 25 Браво соросорианче!

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Китаец от Сибир":

    Издекламира опорката с възсторг на двумесечно пале, което си въобразява, че всеки срещнат човек е специално там да му се радва. Ще има за двулитровка и мазен чипс.
  • 26 Кире

    7 3 Отговор
    САЩ търсят конфликт на всяка цена!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Павел Пенев

    8 2 Отговор
    Китай не иска, а вече е такава сила. Вашият военен съюз с Англия и Австралия само доказва това, но и той ще има съдбата на НАТО– на бунището на историята.
  • 29 mi6osp

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Китаец от Сибир":

    Завземането на Сибир, който е част от държава , която е въоръжена със запас от ядрени оръжия, достатъчен да унищожи света пет-шест пъти, е абсолютно безсмислено занимание. Колкото и да го прогнозираш, няма как и защо да стане.

    Коментиран от #31

  • 30 Коко

    9 0 Отговор
    Че той Китай вече стана водеща сила, бе батко, ти сега ли разбра? И нито САЩ, нито Австралия, нито който и да било друг може да спре вече този процес. Не че много ме радва, но е така.
  • 31 Ха ха ха

    0 7 Отговор

    До коментар #29 от "mi6osp":

    Никой не ти говори да се анексира по руски стандарт,а че Китай ще е този който ще диктува както се случва в Сибир и руснаците няма да имат глас там.Дори и в момента Китай завземат Сибир отвътре.

    Коментиран от #32

  • 32 веселяк

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ха ха ха":

    Мечтай си!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 SHKËNDIJA

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Китаец от Сибир":

    Тая класация от 92ра ли е?