Отидете към основна версия

4 566 42

Скиорка избяга от режима на Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • скиорка-
  • беларус-
  • бягство-
  • политика-
  • дария долидович-
  • полша-
  • минск

Дария Долидович и семейството ѝ сега се намират в Полша

Снимка: Shutterstock

Състезателка в ски бягането напусна родината заедно със семейството си поради страх от преследване от страна на властите, след като ѝ бе забранено да се състезава заради политическите възгледи на семейството ѝ, съобщиха самата тя и баща ѝ, предаде агенция "Ройтерс".

Дария Долидович и семейството ѝ сега се намират в Полша, където тя се надява да продължи спортната си подготовка. Това каза вчера баща ѝ Сергей Долидович, участник в седем олимпиади в дисциплината ски бягане и треньор на състезателката, в интервю по видеоконферентна връзка заедно с дъщеря си.

Агенцията съобщи миналия месец, че на 17-годишната Дария е било забранено да се състезава заради участието на баща ѝ в протестите срещу преизбирането през 2020 г. на беларуския президент Александър Лукашенко, което според опозицията е било съпроводено с изборни манипулации. Лукашенко отрича да е манипулирал вота. "Дария бе лишена от правото си да участва в състезания", каза баща ѝ Сергей и добави: "Не виждам възможност тя да продължи кариерата си в Беларус". "Може да ни повдигнат обвинения в участие в демонстрация и скандиране на (опозиционни) лозунги, и просто да ни изпратят в затвора", добави той.

"Само преди три месеца не съм си представял и в най-лошите си кошмари, че ще се стигне дотам да напусна страната си", каза Сергей. Заминаването от Беларус на семейството на Долидович идва няколко дни след началото на Зимната олимпиада в Пекин, където беларуският национален отбор е поставен под строг надзор след бягството на лекоатлетката Кристина Тимановска на Олимпиадата в Токио миналата година. Дария, която е една от най-перспективните юношески състезателки по ски бягане в страната, каза миналия месец, че Беларуският съюз за ски спортове е анулирал нейния код в Международната ски федерация, който се изисква, за да може даден състезател да участва в състезания на федерацията. Беларуският съюз за ски спортове е уведомил с писмо от 31 януари треньорите на Долидович, че е анулирал кода ѝ през декември в съответствие с решение на Беларуската федерация по ски бягане. В писмото не се посочват мотиви за взетото решение.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: