Отидете към основна версия

6 461 50

Байдън наложи санкции на „Северен поток 2“

  • сащ-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • джо байдън

Президентът на САЩ отбелязва, че чрез действията си президентът на Русия Владимир Путин е дал на света много сериозна причина да се откаже от руския газ и да премине към други енергоносители

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън обяви, че е наредил на администрацията си да наложи санкции на компанията Nord Stream 2 AG и корпоративните ѝ служители, става ясно от съобщение на Белия дом.

Посочва се, че решението е координирано с американските съюзници и партньори, и конкретно с Германия.

"Както казах, когато се срещнах с канцлера Шолц по-рано този месец, Германия беше лидер в тези усилия и ние координирахме тясно усилията си да спрем газопровода "Северен поток 2", ако Русия допълнително нахлуе в Украйна. Вчера, след допълнителни тесни консултации между нашите две правителства, Германия обяви, че ще спре сертифицирането на газопровода." - посочва Байдън.

"Днес наредих на моята администрация да наложи санкции на компанията Nord Stream 2 AG и корпоративните ѝ служители. (...) Както казах ясно, ние няма да се поколебаем да предприемем допълнителни стъпки, ако Русия продължи ескалацията." - се казва още в изявлението.

Президентът на САЩ отбелязва, че чрез действията си президентът на Русия Владимир Путин е дал на света много сериозна причина да се откаже от руския газ и да премине към други енергоносители.

"Искам да благодаря на канцлера Шолц за близкото му партньорство и продължаващата отдаденост да държи Русия отговорна за нейните действия." - заключава Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.

Свързани новини