23 Февруари, 2022 21:21 3 036 46

ЕС разширява обхвата на санкциите спрямо Русия

  • европейски съюз-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия

ЕС разширява обхвата на санкциите спрямо Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът на ЕС прие пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област в Украйна за независими субекти и последвалото решение за изпращане на руски войски в тях, гласи съобщение за медиите на Съвета на ЕС.

"Подобни решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на самата Русия и допълнително ескалират кризата", каза в тази връзка Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, предаде БТА.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "републики".

Освен това целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли роля в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Сред тях са лица, вземащи решения, като например членове на правителството, които са участвали в незаконните решения; банки и бизнесмени/олигарси, които подкрепят финансово или материално руските операции на територията на Донецк и Луганск или се облагодетелстват от тях; висши военни, които са играли роля в действията за дестабилизация; и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на активите и забрана за предоставяне на средства на изброените лица и институции. Освен това забраната за пътуване, приложима към включените в списъка лица, не им позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Също така влизат в сила ограничения върху икономическите отношения с контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска област.

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия. С днешното решение ще бъде въведена по-специално забрана за внос на стоки от контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии.

Съветът на ЕС въвежда и забрана за финансиране на отделни сектори на Русия, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможностите на руската държава и правителство за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС Брюксел цели да ограничи финансирането на ескалиращи напрежението и агресивни политики.

ЕС настоява Русия да отмени признаването на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна и да спазва поетите ангажименти.

От информацията за медиите става ясно, че ЕС е готов бързо да приеме по-широкообхватни политически и икономически санкции в случай на необходимост.

Съответните правни актове, включително имената на съответните лица, ще бъдат публикувани скоро в Официален вестник.

С днешните допълнителни списъци ограничителните мерки във връзка с кризата около Украйна ще се прилагат спрямо общо 555 физически лица и 52 институции.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Илиянчето от Дондуков

    11 41 Отговор
    Те на този руски поп - Кирилл - милиционера от КГБ, паднах на колене да му целувам ...ръка. После дадох стотици БГ паспорти на руски шпиони.
  • 3 Майна

    47 7 Отговор
    Потърсете в нета така:Евродепутати Разобличават Измамите на Европейския съюз. Пълната пресконференция!!!!

    Коментиран от #45

  • 4 Да бе

    51 8 Отговор
    Санкции? В ЕС не знаят какво правят в момента, тотален хаос. Максимално енерго и материално са зависими от Русия. Корабите с втечнен газ от сащ няма са стигнат само за отпечатване на плакатите за четвъртия райх...
  • 5 Виталия Винокурова

    29 4 Отговор
    ЕС цанкции, САЩ цанкции. Егати партньорите, егати подкрепата !
  • 6 Иванушка

    35 6 Отговор
    Поредна Победа на Володята, това не са Санкции а Поощрение.

    Коментиран от #9

  • 7 РЕАЛИСТ

    11 9 Отговор
    Хайде бе Владо, откога чакам, да я превземеш тая измислена Украйна и още се правиш на интересен. За трети път си струпал войски на границата и още се ослушваш. Ще влизаш ли или не, че изпих пиенето от чакане.
  • 8 Подлоги

    45 4 Отговор
    Продължавайте да подкрепяте и участвате в интригите на САЩ! Колко ли още милиарда ще ви струва това? ЕС в този си вид, няма грам бъдеще!
  • 9 Виталия Винокурова

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка":

    Като нашия гьол в Белене. Не му върши работа, а и не му пречи
  • 10 Санкции манкции

    2 10 Отговор
    вий си ремонтирайте Украйна, че народа страда доста години. Комунистите произвежда ха фалшиви държави с лекота а сега проблем точно с тях.
  • 11 Майна

    9 1 Отговор
    Това, което ви копнах го търсите на клипове, преди два часа е
  • 12 Нето

    29 4 Отговор
    Боинг вече се оплака, че без руски титан спират производството на самолети.
  • 13 Майна

    7 1 Отговор
    Подвеждам ви..,излизат стари...,няма как да ви дам линка,ще го изтрият...То е съвсем ново и няма кой да ви информира
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сатана

    13 5 Отговор
    Войната е неизбежна.Европа няма да я има според пророчество.

    Коментиран от #27

  • 16 Майна

    6 1 Отговор
    Пишете -хапче в душата - качено е преди един ден за пресконференцията в европарламента
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Винету

    26 0 Отговор
    Санкции на САЩ За нарушения на международното право-незаконна окупация в Сирия,Ирак, Сърбия и Афганистан.
  • 23 Сатана

    30 3 Отговор
    Европа обрича 450 милиона жители на мрак и студ.И глад,който ще се усети съвсем скоро ,седмица след въвеждането на санкциите.Кокто оцелее ще му се иска да не е жив след това.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Перо

    25 1 Отговор
    Дреме му на Путин! Да си гледат Косово и Северно-кипърската турска република! Путин не създаде прецедента! Руснаците са изживяли толкова блокади и санкции,че най-малко ционистите ще ги уплашат!
  • 26 Финансова криза и колапс

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана":

    Върви да спиш.

    Коментиран от #30

  • 27 Геодезистът

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана":

    Запиши се доброволец
  • 28 Юри Гагарин

    5 0 Отговор
    в списъка ли е? А Горби?
  • 29 82247

    14 0 Отговор
    Да не забравите за косово, там е същият казус!!!!
  • 30 Сатана

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Финансова криза и колапс":

    На работа съм,трябва да се забавлявам по някакъв начин.Много е скучно когато публиката е необразована и няма чувство за хумор.
  • 31 Върбан Салкъмов Дъбов

    6 0 Отговор
    Живея близко до база на НАТО, до входа имат дигитална табела за alert state. Откакто я помня си стои на А+! Вие се надъхвайте кой е по+ силен. Ще си делнат Украйна и толкоз!
  • 32 Наблюдателния

    19 0 Отговор
    Очаквайте много скоро Европа да остане без газ и Европейския Съюз да се разпадне!
  • 33 БАРО

    16 0 Отговор
    Кравария в Европа свърши, края на настъпи членките на ЕС една по една ще бият задна от санкциите срещу Русия.
  • 34 Троянски Кон

    18 0 Отговор
    Обещавам да закупя автомати и каски на следните борци за свобода Плевналиев ,Паси , Инджов ,Инджев Дайнов , Всилев ,Григоров Йорданов и Минчев .Пак ни се падна да живеем във интересни времена Гледам всички платени Американски и европейски клакьори убеждават народонаселението какъв тиран е кървавият Путин Разбира се мълчат като комунисти на разпит за следните малки нарушения Споразумението между Янукович и протестиращите гарантирано от Франция и Германия е нарушено още на следващият ден . Толкова за стойността европейските гаранции . Живеем във интересни времена но със сигурност господарите от Брюксел и Вашингтон ще са много ядосани и много безпомощно жалки защото още не са осъзнали че светът се е променил А това за нормалните хора означава студ ,глад и несгоди И от нас зависи дали можем да го променим .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Троянски Кон

    13 0 Отговор
    Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви че Украйна не е кандидатствала зарегистриране на граници от 1991 година ,така че държавата Украйна не съществува . Според договора на ОНД Украйна е административен район на СССР следователно никой не може да бъде виновен за сепаратизъм и насилствена промяна на границите на Украйна Според международното право Украйна няма официално признати граници За да разреши този проблем Украйна трябва да финализира демаркацията на границата със съседните страни Необходимо е всичко да се документира и да се подпишат договори със съседните страни .
  • 37 Троянски Кон

    2 2 Отговор
    Украйнската криза е последният пирон във ковчега на западният либерале комунистически ред .Едно нещо знаем със сигурност Украйна не е изолиран случай за Руската агресия или за импотентността на запада .Това е само първият трус от разместването на световните тектонични пластове
  • 38 Троянски Кон

    9 0 Отговор
    Пазарите заложиха победа на Путин Русия натрупа резерв от 635 милиарда долара .Русия има бюджетен излишък и не прибягва до привличане на чужди инвеститори за покриване на държавните разходи .Твърдият курс на Путин контрастира рязко със разточителните социално икономически системи на запада където парите се хвърлят от хеликоптери а бюджетът играе доминираща роля. .Бумът на суровините донасят по десет милиарда долара на месец във хазната на Кремъл те се депозират във националният фонд за благосъстояние . Европа не може без Руските енергоносители и няма от къде другаде да ги вземе , не става дума за газ има и нефтопроводи както и доставка на преработени суровини като реактивно и дизелово гориво във размер на два и половина милиона тона на ден Пазарите косвено залагат че западът косено ще се предаде при условията на Путин .
  • 39 Мама миа

    11 0 Отговор
    Честно казано,тия са за психиатрията.
    при предишните т.н. санкции ,руснаците ,им го набутаха само...главата.За тия ,които не знаят или нямат инфо.
    Освен забраната за внасяне на хранителни продукти от ЕС,руснаците им резнаха доставките на висококачествена дървесина за мебелната промишленост.Само от тая забрана ,бизнесът отчете 300 милиарда евро загуби.Заведоха дело в СТО ,но ядец.Руснаците са мотивирали отказа от доставки с намалели запаси от ценната дървесина и внимание.....отговор на договореното от Зелената сделка.За да ги санкционират ,трябва публично да кажат ,че Зелената сделка не ги интересува .Шах и мат.
  • 40 Мама миа

    9 0 Отговор
    В разговори с мои приятели ,не сънародници,казах че тия санкции и други простотии ,единствено са против ЕС.Дори си мисля ,че има договорка между Русия и САЩ ,за ликвидирането на ЕС ,като икономически и политически противник.Просто логиката го показва.
  • 41 Мама миа

    5 0 Отговор
    Защо мисля така?
    Според първият председател на алианса НАТО,организацията е създадена за да остави руснаците извън Европа,американците-вътре ,а германците -кротки.
    Всичко останало е шменти-капели и прах в очите на стадото.
  • 42 Мама миа

    10 0 Отговор
    Вчера мисля,излезна статия със забрани за депутати на руската дума да пазарят в Брюксел и да ходят на почивка в ...Антверпен.Щях да се задавя с чашата в ръка ,прочитайки тая простотия.
    За чий му е на руски депутат да ходи да пазарува в ...Брюксел?Заради снобизъм или за качество и цена на стоките?И цените и стоките са еднакви в почти цяла Западна Европа.В Антверпен почивка?Само идиот може да си го представи.
    Един от най-натоварените с автотрафик градове .Замърсен въздух ит.н.Каква почивка,какви пет лева? Или ще ходят на пристанището да гледат гларусите и да си представят ,че са на Бахамите.
    Тия забрани,бяха подигравка с укрите,но не знам дали те са го разбрали.Все едно руснаците да забранят на евродепутатите да ходят на почивка на Чукотка!
    Така са се засилили ,че опашките за билети са километрични.Същата работа е и с руснаците ,чакащи за билети за Антверпен ,за почивка.

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Маджуна

    1 0 Отговор
    Майна ,има ли тема по която да не си дадеш несъстоятелното мнение , по всяка вероятност си с промит мозък . Лиъм Нийсън скоро ще ти се обади.
  • 45 Annie

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Искат оставката на Урсула фон дер Лайен заради конфликт на интереси.Тя се крие , като канадския идиот.Става интересно. Защо българските евродепутати не коментират по темата ?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: