Отидете към основна версия

3 454 55

Столтенберг: Решението на Путин за агресия срещу Украйна е ужасна стратегическа грешка

  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • владимир путин

Алиансът ще продължи да доставя на Киев въоръжение, включително противовъздушни системи, допълни генералният секретар

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО засилва отбраната си с елементи на силите за реагиране, затяга мерките срещу кибератаки и изпраща на украинците още оръжие, включително противовъздушни системи, заяви след видеоконференция на лидерите генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Лидери от НАТО обсъждат действията на Русия в Украйна на две срещи

НАТО се съгласи да започнат консултации по чл. 4 от договора

Столтенберг обвини Русия, че с военната операция се опитва да смени законната власт в Украйна, и я призова да изтегли незабавно войските си:

„Призоваваме Русия да спре тази безумна война, незабавно да спре офанзивата, да оттегли войските си от Украйна и да се върне към диалога.

Решението на президента Путин за агресия срещу Украйна е ужасна стратегическа грешка, за която Русия ще си плаща скъпо с години напред“, заяви генералният секретар на НАТО.

Лидерите на НАТО решиха да подсилят допълнително отбраната на източния си фланг със сухопътни, военноморски и военновъздушни части от силите за бързо реагиране, обяви Йенс Столтенберг.

Той уточни, че решението в отговор на руската агресия срещу Украйна засяга хиляди военнослужещи и над 100 бойни самолета.

Алиансът ще продължи да доставя на Украйна въоръжение, включително противовъздушни системи, допълни генералният секретар.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: