Отидете към основна версия

28 183 49

Руските олигарси местят яхтите си

  • украйна-
  • русия-
  • яхти-
  • милиардери-
  • санкции-
  • война-
  • владимир путин-
  • сащ

Четири големи яхти, собственост на руски бизнесмени, се движат към Черна гора и Малдивите

Снимка: Shutterstock

Руски милиардери в тесни връзки с президента Владимир Путин местят яхтите си, докато САЩ и съюзниците им подготвят допълнителни санкции срещу собствеността на руските бизнесмени след инвазията в Украйна. Това съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на данни на уебсайта "Марин трафик", предоставящ информация в реално време за текущото местоположение и движението на кораби, предаде БТА.

Данните показват, че най-малко четири големи яхти, собственост на руски бизнесмени, се движат към Черна гора и Малдивите. Това се случва на фона на обявените широк набор от санкции от правителства по целия свят, включително насочените към Руската централна банка мерки на американското министерство на финансите. Малдивите нямат договор за екстрадиция със САЩ, припомни консултантската фирма "Номад капиталист" (Nomad Capitalist), цитирана от Си Ен Би Си.

Собствеността на набелязаните руски предприемачи вероятно ще претърпи нов удар. Администрацията на президента Джо Байдън наскоро обяви създаването на работна група, която ще се прицели в техните доходоносни активи, включително яхти и имения. Франция съставя списък с имоти, собственост на олигарси, включително автомобили и яхти, които могат да бъдат иззети поради санкции от Европейския съюз. "Тази седмица ще задействаме многостранна трансатлантическа работна група за идентифициране, издирване и замразяване на активите на санкционирани руски компании и олигарси. Това включва техните яхти, имения и други неправомерно придобити доходи, които можем законно да намерим и замразим", написа тази седмица Белия дом в свой туит.

На този фон някои от най-богатите руснаци преместват яхтите си, надявайки се, че ще могат да избегнат конфискация. Президентът на петролния гигант "Лукойл" Вагит Алекперов плава с яхтата си за Черна гора, според данни на "Марин трафик". Очаква се да пристигне там от Барселона. Яхтата на Алекперов е известна като "Галактика супер нова" (Galactica Super Nova). Тя разполага с "6-метров плувен басейн със стъклено дъно и водопад. Също така има хеликоптерна площадка, асансьор и голям плажен клуб", според сайта "Суперяхтфен", цитиран от Си Ен Би Си. Алекперов има нетно богатство от малко под 25 милиарда долара, според данни на списание "Форбс".

Черна гора е член на НАТО, а от 2008 г. кандидатства за членство и в Европейския съюз. Външният министър на балканската страна заяви, че тя ще се присъедини към ЕС в санкциите си срещу Русия. Най-малко три яхти, собственост на други руски милиардери, се приближават към Малдивите - малка страна, разположена в Индийския океан. През годините островната държава беше гореща точка за туристи от Русия . Министърът на туризма на Малдивите каза, че инвазията на Русия в Украйна ще има голямо въздействие върху местния туристически сектор. Яхтата на милиардера Олег Дерипаска, известна с името "Клио", е отплавала от Шри Ланка преди почти две седмици и се очаква скоро да пристигне на Малдивите, според "Марин трафик". Дерипаска и свързани с него компании бяха санкционирани през 2018 г. от САЩ. Той е един от малкото руски милиардери, които се обявиха срещу конфликта в Украйна. "Мирът е приоритет. Преговорите трябва да започнат възможно най-скоро", написа в "Туитър" Дерипаска, чието нетно благосъстояние се оценява на около 4 милиарда долара. Представители на споменатите милиардери, както и правителствата на Малдивите и Черна гора, не отговориха на запитванията за коментар на Си Ен Би Си.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.

Свързани новини