1 Март, 2022 12:03 28 137 49

Руските олигарси местят яхтите си

  • украйна-
  • русия-
  • яхти-
  • милиардери-
  • санкции-
  • война-
  • владимир путин-
  • сащ

Четири големи яхти, собственост на руски бизнесмени, се движат към Черна гора и Малдивите

Руските олигарси местят яхтите си - 1
Снимка: Shutterstock

Руски милиардери в тесни връзки с президента Владимир Путин местят яхтите си, докато САЩ и съюзниците им подготвят допълнителни санкции срещу собствеността на руските бизнесмени след инвазията в Украйна. Това съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на данни на уебсайта "Марин трафик", предоставящ информация в реално време за текущото местоположение и движението на кораби, предаде БТА.

Данните показват, че най-малко четири големи яхти, собственост на руски бизнесмени, се движат към Черна гора и Малдивите. Това се случва на фона на обявените широк набор от санкции от правителства по целия свят, включително насочените към Руската централна банка мерки на американското министерство на финансите. Малдивите нямат договор за екстрадиция със САЩ, припомни консултантската фирма "Номад капиталист" (Nomad Capitalist), цитирана от Си Ен Би Си.

Собствеността на набелязаните руски предприемачи вероятно ще претърпи нов удар. Администрацията на президента Джо Байдън наскоро обяви създаването на работна група, която ще се прицели в техните доходоносни активи, включително яхти и имения. Франция съставя списък с имоти, собственост на олигарси, включително автомобили и яхти, които могат да бъдат иззети поради санкции от Европейския съюз. "Тази седмица ще задействаме многостранна трансатлантическа работна група за идентифициране, издирване и замразяване на активите на санкционирани руски компании и олигарси. Това включва техните яхти, имения и други неправомерно придобити доходи, които можем законно да намерим и замразим", написа тази седмица Белия дом в свой туит.

На този фон някои от най-богатите руснаци преместват яхтите си, надявайки се, че ще могат да избегнат конфискация. Президентът на петролния гигант "Лукойл" Вагит Алекперов плава с яхтата си за Черна гора, според данни на "Марин трафик". Очаква се да пристигне там от Барселона. Яхтата на Алекперов е известна като "Галактика супер нова" (Galactica Super Nova). Тя разполага с "6-метров плувен басейн със стъклено дъно и водопад. Също така има хеликоптерна площадка, асансьор и голям плажен клуб", според сайта "Суперяхтфен", цитиран от Си Ен Би Си. Алекперов има нетно богатство от малко под 25 милиарда долара, според данни на списание "Форбс".

Черна гора е член на НАТО, а от 2008 г. кандидатства за членство и в Европейския съюз. Външният министър на балканската страна заяви, че тя ще се присъедини към ЕС в санкциите си срещу Русия. Най-малко три яхти, собственост на други руски милиардери, се приближават към Малдивите - малка страна, разположена в Индийския океан. През годините островната държава беше гореща точка за туристи от Русия . Министърът на туризма на Малдивите каза, че инвазията на Русия в Украйна ще има голямо въздействие върху местния туристически сектор. Яхтата на милиардера Олег Дерипаска, известна с името "Клио", е отплавала от Шри Ланка преди почти две седмици и се очаква скоро да пристигне на Малдивите, според "Марин трафик". Дерипаска и свързани с него компании бяха санкционирани през 2018 г. от САЩ. Той е един от малкото руски милиардери, които се обявиха срещу конфликта в Украйна. "Мирът е приоритет. Преговорите трябва да започнат възможно най-скоро", написа в "Туитър" Дерипаска, чието нетно благосъстояние се оценява на около 4 милиарда долара. Представители на споменатите милиардери, както и правителствата на Малдивите и Черна гора, не отговориха на запитванията за коментар на Си Ен Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Harvard

    63 4 Отговор
    Какъв дискомфорт им причиняват само
  • 2 Gucci x Balenciaga

    48 10 Отговор
    Прибирай СуперМакрон за държавата каквото можеш всичко това не е пари с честен труд, възмездието на бедните и тъпкани руснаци.
  • 3 Комуниста

    35 58 Отговор
    Израелските банки продължават бизнеса с Русия. Израел е с Русия сррщу фашистите!

    Коментиран от #6, #29, #32

  • 4 потънал кораб

    35 30 Отговор
    Направо кажете, че руските олигарси си го местят от санкциите на ЕС.

    Коментиран от #10

  • 5 капитана

    44 7 Отговор
    Да си закарат в Чукотка къв е проблема.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Киро питоня

    55 28 Отговор
    А според току-що направено изявление на Шойгу пред РИА Новости, главната задача на вероломното нападение над Украйна била, цитирам дословно- ЗАЩИТАТА НА РУСИЯ ОТ ЗАПАДА. И сега питам- А какво стана с денацификацията и демократизацията на Украйна.? Това е двуличието на агресора. А Козирев(бивш руски външен министър) в пряко интервю заяви- Русия ще излезе от Украйна по начина, по който излезе от Афганистан. И ще плати огромни репарагии за разрушенията и убииствата на мирни жители. Но сметката ще плати руския народ, а не шайката на Путин.
  • 8 Емилия

    41 15 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Клоун, САЩ, Руся, Израел прцакаха ЕС само ти не разбра!

    Коментиран от #17

  • 9 Нато да прати есминци

    17 9 Отговор
    И да ги потопи
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Gucci x Balenciaga

    38 12 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Мръсни пари ,половината от които сигурно са собственост на Путин само че с фалшиви не истински собственици.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Румен

    49 36 Отговор
    Целия западен свят е срещу Русия включително и България

    Коментиран от #38

  • 14 да идва

    8 16 Отговор
    ББ ЧЕ тръпчинко напрега
  • 15 Българка

    49 25 Отговор
    Вместо да местят яхтите си олигарсите ,които са до и около Путин, по-скоро да отстранят безумеца -фашист и така да спрат тази завоевателна война срещу Украйна

    Коментиран от #20

  • 16 шжфиж

    30 2 Отговор
    Най-сигурно е към Баренцево море. И е много спокойно и почти без пари престоя.
  • 17 Див петел

    9 9 Отговор

    До коментар #8 от "Емилия":

    Мимеее, Миме. Пак си забравила да извадиш чорапогащника с пуканки вместо мозък.
  • 18 Не е лесно

    38 2 Отговор
    да си милиардер и да не можеш да заспиш, че на сутринта може да се събудиш само милионер.

    Коментиран от #34

  • 19 Ъхъ...

    17 2 Отговор
    Да си спретнат една среща на Малдивите, тъкмо да си побъбрят за политика...
  • 20 Gucci x Balenciaga

    29 10 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Нали това е идеята собствените му близки хора около него да го напипат, гладен човек е див звяр не забравяй добра тактика .Трудно се стига до Путин вчера слушах по телевизията човек който е работил с него и са били приятели спомена имал специални работници тестери да яде и пие преди него и чакал да види дали ще умре някои 🤣 както при Калигула и предните императори ,ходил със специална чаша има го снимки и видео по събития пиел само от нея дори и шампанско в чаша термос 😂да не би да го отрови някой и това е от години не разбрах как ходи до тоалетната дали няма стрес някой да излезе от дупката на кликалото
  • 21 Сега, като им вземат имотите

    20 2 Отговор
    ще видят какви са им приятели, тези на Запад, на които вечно се жалат от лошата Русия.
  • 22 а такааа

    20 6 Отговор
    Нека им. Сега ще висят по Малдивите и Дубай, а европееца затворен у дома ще ги нарежда. Кво да се прави.
  • 23 Max

    37 8 Отговор
    А обикновените руснаци гладуват и мизеруват.
  • 24 асан

    17 7 Отговор
    Бийте се Украинци, за да може руските олигарски да си продадат по-големи яхти с обезценен долар!
  • 25 асан

    5 7 Отговор
    ама съм и аз тук няма опция за едитване като при Путин
    а коментара бе
    Бийте се Украинци, за да може руските олигарски да си купуват по-големи яхти с обезценеия долар!
  • 26 Дика

    17 2 Отговор
    А тъй, съберете се всички на Малдивите, че заедно всички по-лесно да ви приберат. А последно желание ще ви е песен по желание в изпълнение на Коцето и Преслава, и те са там...
    Не се крийте, ами към Москва и сваляйте джуджето...
  • 27 Българин

    9 0 Отговор
    Добре де, човек ще има такава яхта и ще си я закотви на претъпкани курорти на една ръка разстояние? Вярно, е че природата навсякъде е красива, но да имаш такава яхта и да не обикаляш света по вода си е грехота... я малдиви, я курили у още безброй места, по-интересни от ривиерата и тем подобни бетонени курорти... Българското крайбрежие също е много красиво и много Разнообразно от към природата (като изключим грозния бетон, дупките и мръсотията :)) особено пролетта, когато всичко е зелено и черноморските степи са цъфнали, а и няма навалици.
  • 28 Руснаков

    24 4 Отговор
    Русия все се управлява от неправилни хора...тази държава има два пъти по малък БВП от Италия а има сигурно 20 пъти по добро въоръжение от нея.Там е проблема.Добре че има нефт и газ...загубени са без тях...
  • 29 Томов

    12 19 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    То и САЩ продължават своя бизнес с Русия, че иначе остават без ток. Всеки си гледа интереса, а малоумни европеец гледа телевизия и вярва на глупостите, които прийазват кукличките в европейския парламент.

    Коментиран от #33

  • 30 жамбаза

    5 1 Отговор
    и той съ мести.......в анадола :)
  • 31 Мемфис

    3 1 Отговор
    …по една “ томахавка… и при Нептун!
  • 32 Бодак

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    Израел не обича фашисти -- разбираемо е - фашистите ги трепеха специално, целенасочено, геноцидно, заедно със славяните и циганите..
    Не е разбираемо поведението на евреина Зеленски, който влезе в сговор със същества, издигнали в култ бандеровските фашизоидни схващания... Същите бандеровци избили над 30 000 евреи из галичинската Западна Украйна.
    Явно е -- хората не се делят на раси, вероизповедания, партии. Делят се на добри и зли. Има и такива по средата -- неумеещи да разграничават Добро от Зло.
    Борбата между Доброто и Злото не е от сега, а е от най-древни времена. Борбата между Доброто и Злото е най-древното вероучение / светоглед (религия). Борбата между Доброто и Злото продължава и в днешни врмена и ще я има до незнайни бъдещи времена ...
    Империята на Злото и Лъжата е разпростряла пипалата си почти из цялата Земя в стремежа си за едноличен / едностранен = тоталитарен Световен режим на дузина "Изключителни" Глобалисти приватизирали САЩ за бухалка, чрез която да приватизират човечеството.
  • 33 Dancho

    15 3 Отговор

    До коментар #29 от "Томов":

    Я ни разкажи умнико,как точно щатите са енергийно зависими от Русия, че нещо не знаем. Ако не знаеш,в САЩ има почти 100 АЕЦа ,които са 20% от енергията за страната. Останалите са са 20% възобновяеми източници, 40% природен газ и 20% въглища. Къде точно в схемата е Русия, че недоумявам. Иначе се оказа всъщност, че Русия е силно зависима от САЩ по отношение на консумативите за газопреносната мрежа и рафинериите, които се оказа ,че се внасят от Тексас
  • 34 А може би

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не е лесно":

    Хилярдер или дори клошар ако изобщо се събудиш
  • 35 Топков

    8 0 Отговор
    Скоро бях в Барселона и видях споменатата яхта. Та снимах я от около 150 метра за да мога да я хвана цялата... По скоро приличаше на самолетоносач по големина... Жал ще ме е, ако му я конфискуват, горкия жив да го оплачеш!
  • 36 гражданин

    5 4 Отговор
    А неправомерно придобитите имоти на Бойко Рашков кога?
  • 37 Путин Капут

    1 5 Отговор
    РусNаziте ще бъдат преследвани до дупка. Ще бъдат разоръжени и ще им точат нефта и газа както никой не им го е точил досега.
  • 38 Kanada

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Румен":

    Радев ти ли си?
  • 39 666

    5 3 Отговор
    нали частната собственост беше неприкосновенна или, кога как дойде и изнася?
  • 40 Минзухар

    6 0 Отговор
    Руските олигарси си преместиха яхтите, американските си ги преместиха от единия крачол в другия. Ние да му мисли !
  • 41 Мексо

    7 5 Отговор
    Водопад на яхта...и как не когато крадците от Лукойл не са платили и една стотинка данъци и такси. Нещо повече. Работниците и обслужващият персонал е предимно от руснаци. По този начин не остават почти никакви средства в България. Това са нашите братя уЗнаци. Винаги са били нагли кърлежи върху българският народ. Снощи ги гледах във Варна по супермаркетите вече не се бутат да се предреждат и говорят тихичко по между си. Личи си че се срамуват от Империята на лъжата.
  • 42 Боклуци

    3 2 Отговор
    Монетата има две страни .
    Не само руснаци имат яхти,за американци и турци какво да кажем.
  • 43 Гого

    3 4 Отговор
    Какво стана с чекмеджетата, къде е яхтата на Толупа Борисов .
    Авно Доган и Пеевски плават с нея.
  • 44 Милена Станчева

    5 5 Отговор
    Браво на Президента на Русия господин ПУТИН.БРАВО.

    Коментиран от #46

  • 45 Антикомунист

    1 2 Отговор
    Браво на щатите, добре че ги има. Само те могат да озаптят това побесняло зло. Към подкрепящите го: нямате ли деца, внучета, или атомните бомби правят разлика между путинисти и всички останали??????? Тъпаци......
  • 46 Антикомунист

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Милена Станчева":

    За какво му благодариш бе миленче. Или и ти да се произнесеш с кокошия си мозък. Дай аргументи. И до сега много малко хора обичаха тази държава но сега настъриха голямата мотика . Надявам се да е края на твоя путин , няма по дребно " п".......
  • 47 Финансово да ги отрежат

    0 2 Отговор
    В целия свят, само финансови лостове спрямо тях
  • 48 АМА ТОВА ДА ГО ЧЕТАТ И ГЛЕДАТ

    0 1 Отговор
    (................)В РУСИЯ,ТИЯ ДЕТО ОЩЕ СИ КАРАТ ЛАДИТЕ И КАМИОНИТЕ ОТ ПРЕДИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ,ДО ЕДИН МЕСЕЦ ТИЯ ЩЕ СА ПО ЗЛЕ ОТ КУБА СОМАЛИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ☝☝
  • 49 Я ниж ти

    0 0 Отговор
    Тия тънат в разкош,а войниците им в Украйна гладуват. Даже и гориво нямат. Хем кел,хем фудул