Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2022 08:00 4 832 23

Яхтата на Усманов или как в Германия издирват луксозните имоти на руските олигарси

  • яхта-
  • яхти-
  • германия-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • санкции-
  • украйна-
  • имущество-
  • усманов-
  • алишер усманов

Милиардерите от Русия изпитват особена страст към луксозните яхти

Яхтата на Усманов или как в Германия издирват луксозните имоти на руските олигарси - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стотици граждани на Руската федерация са в списъка на лицата, санкционирани от ЕС заради руската агресия в Украйна. Повечето от тях вече нямат право да пътуват до страните от ЕС, а банковите им сметки, собствеността и недвижимите им имоти трябва да бъдат замразени. С "лова" на собствеността на руските олигарси в Германия е натоварена специална оперативна група, включваща представители на няколко министерства, на разузнаването, криминалната полиция, Централната банка, Службата за финансов надзор, митницата и други.

Такива оперативни групи има и в други страни от ЕС. И те вече се отчитат за свършената работа. Така например във Франция са замразени недвижими имоти на руски олигарси на стойност 539 милиона евро и суми в банкови сметки в общ размер на 150 милиона. Замразената собственост и финансови транзакции в Нидерландия възлиза на 392 милиона евро. Замразените руски капитали в Германия засега са 95 милиона евро.

Още новини от Украйна

Олигарх без яхта не е никакъв олигарх

В Италия, както съобщава "Дер Шпигел", са замразени недвижими имоти на руски богаташи за над 140 милиона евро, както и разкошният комплекс от вили на Алишер Усманов в Сардиния. В Тоскана от вилата си се е лишил бизнесменът и депутат в Държавната дума Олег Савченко, а журналистът Владимир Соловьов е останал без вилата си на брега на езерото Комо, където е бил съсед на Джордж Клуни.

В Италия е била задържана и яхтата на Генадий Тимченко на стойност около 50 милиона евро, други две яхти на руски олигарси, струващи по 75 милиона евро всяка, са били блокирани във Франция, както съобщава агенция ДПА. Милиардерите от Русия изпитват особена страст към плаващите дворци. Агенция Асошиейтед Прес и британската експертна фирма VesselsValue са направили списък на 56 луксозни яхти, за които се предполага, че са собственост на руски олигарси. Общата им пазарна стойност е почти 50 милиарда евро, но е трудно да се установи коя на кого принадлежи. По правило яхтите плават под знамената на екзотични държави и са вписани на подставени фирми.

Известно е, че на осми март от Барселона в неизвестна посока е потеглила яхтата на Роман Абрамович "My Solaris". След кратко задържане в началото на март от пристанището на Монако отплава "Guantum Blue", която е с дължина 104 метра. Собственикът на яхтата Сергей Галицки засега не е в списъците със санкционираните лица. В момента яхтата е в Червено море пред бреговете на Египет. Както отбелязва агенция АП, някои собственици на яхти ги крият, изключвайки международната система за проследяване AIS. Така например "Galactica Super Nova" на Вагит Алекперов за последно е можела да бъде проследена на 2 март, а "Madame Gu" на Андрей Скоч - на 6 марта. не се знае накъде са се запътили след тези дати. Изключвайки системата AIS, собствениците на плавателните съдове рискуват да се лишат от знамето, под което плават. а с това и от възможността да влизат в повечето пристанища.

На кого е луксозната яхта "Dilbar"?

За разлика от властите във Франция, Италия, Великобритания или Нидерландия, германската оперативна група засега не може да се похвали с особени успехи в "лова" на собственост на руски олигарси. Или пък не иска. Както съобщи на брифинг високопоставен чиновник от администрацията на канцлера, "това, че няма съобщения за задържана собственост, не означава, че арести няма". Имаше много слухове за 156-метровата яхта "Dilbar", която е на ремонт в Хамбург и въпреки първоначалната информация в някои медии така и не бе конфискувана. Смята се, че яхтата, която има басейн и две вертолетни площадки, струва към 600 милиона евро. Тя плава под знамето на Каймановите острови и се води на фирма с името "Navis Marine Limited", но за неин собственик сочат включения в санкционните списъци Алишер Усманов. Самият той, по-точно негов представител обаче казва, че и яхтата, както и голяма част от състоянието на Усманов, отдавна са прехвърлени на фонд, а предприемачът ползва яхтата само като арендатор.

Германия е "рай" за олигарсите и за прането на пари?

Тези непрозрачни схеми на собственост създават сериозни трудности на германските власти. Те усложняват търсенето на намиращата се на територията на страната собственост, която принадлежи на санкционирани руски чиновници и олигарси. Себастиян Фидлер, който е експерт по финансовата престъпност от фракцията на Социалдемократическата партия в Бундестага, понякога нарича Германия "рай" за олигарсите и прането на пари. "Това са заплетени конструкции на собственост", казва той и препоръчва в Германия да бъде приет закон, който да забранява оформянето и признаването на сделки, сключени в държави, които не отговарят на европейските изисквания за прозрачност, като например Британските Вирджински острови. Целта, както посочва Фидлер, е нотариусите да не могат да впишат в кадастъра названията на фирми-пощенски кутии, а банките да не могат да извършват операции с тях.

Замразеното имущество не е иззето

Замразяването на собствеността не означава, че нейните собственици повече не могат да я ползват. Както поясняват от германското министерство на икономиката, замразената собственост - независимо дали е движима като яхтите, или е недвижима - не бива да се продава, да се дава под аренда или да се използва по друг начин за извличане на доходи от лицата, включени в санкционния списък на ЕС. Но собствеността може да се ползва от нейните притежатели, дори да са санкционирани - те могат да пътуват със своите яхти или луксозни автомобили, да живеят в домовете си, но не и да ги отдават за ползване на други лица или да ги продават.

Автор: Никита Жолквер


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой може краде!

    20 0 Отговор
    Кой не може -картофи яде!те и тъка тук крадоха политиците 32 години 😑
  • 2 набухвател

    29 3 Отговор
    Не че такова,ама Как става това?!На какво основание?!Съдебно решение?!Не беше ли неприкосвеността на частната собственост некаква ценност?!
  • 3 Сесесере

    18 4 Отговор
    Окрадоха руския народ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 или

    6 0 Отговор
    има значението на тоест,. следователно изисква запетайка.
  • 6 от немско

    20 1 Отговор
    Цените растат в немско всеки ден а те се правят на велики !
  • 7 сила

    9 16 Отговор
    странно защо наистина богати фамилии истински милиардери като Ротшилд,Рокфелер,Морган и други не залитат по парвенющина и кич.....вероятно е въпрос на интелект

    Коментиран от #8, #12, #16

  • 8 Иво

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Защото с долари трудно ще си купят нещо в Европа. Тука се предпочита все още еврото а вече се задава и рублата

    Коментиран от #9

  • 9 сила

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    моля те,прочети пак ВНИМАТЕЛНО какво написах......опитай се да го осмислиш,ако можеш де.....
  • 10 мародер

    14 3 Отговор
    Вместо за робската подчиненост към САЩ помислете за собственият си имидж! Дали други паралии ще дойдат да си харчат парите при Вас???
  • 11 Ще се потретя

    12 1 Отговор
    Абе знаете ли какво удоволствие ще изпита целия български окраден народец ако конфискуват яхтите на Пееффски,Маджоффски,Пашоффски,Домуффчийск и много други БГ крадци???Та същото е и с РУСКИЯ народ.
  • 12 мародер

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    За каква първенющина говориш? Та Те притежават САЩ а от там и целия свят
  • 13 Европеец

    11 0 Отговор
    "Германия е "рай" за олигарсите и за прането на пари"

    Дойчовци как можахте да го напишете - това не съответства на официалната соросоидна пропаганда. Нали в "демократичния" запад такова нещо нямало като пране на пари, закона бил над всичко а частната собственост била неприкосновена.

    "Замразеното имущество не е иззето"- "те могат да пътуват със своите яхти или луксозни автомобили" - "В Италия е била задържана и яхтата на Генадий Тимченко"

    Последно могат или не могат да пътуват с яхтите си - поне съгласувайте лъжите и пропагандата.

    Въпроса е че това е абсолютно незаконно - не може да санкционираш някого заради действията на правителството на дадена държава - от където и да го погледнеш това си е чиста кражба. Слагат те в някакъв списък и без обвинение или присъда ти блокират имуществото само защото си руснак или просто не им харесваш.

    Не че съм много загрижен за яхтите на руските олигарси и за парите им а руснаците даже се радват на вашите действия. Путин пък е най-радостен защото от колко време се мъчи да спре изтичането на капитали от Русия - е вие му направихте услуга.
  • 14 Перо

    9 0 Отговор
    Повечето от феодалните владетели не са с руски произход и са държавни милионери. Тези санкции на ЕС спрямо тях действат оздравително на руската икономика и социална сигурност. Де да можеше да има санкции от ЕС и за българските държавни милионери!
  • 15 Наблюдател

    9 1 Отговор
    Това е поредното самопрострелване в крака на евроджендърите - руския народ страшно много се радва че конфискуват яхтите на олигарсите и в същото време пък Европа се лишава от бъдещи инвестиции в икономиката си - тези 600 милиона олигарха ги е дал на Германия да му построят яхтата и така е осигурил много работни места - така да се каже това е инвестиция в Германия.

    Но тези действия се наблюдават и от арабски шейхове и от китайски и други милиардери - те също са почнали да си изнасят яхтите и имотите и това са трилиони долари от които Европа се лишава.
  • 16 USA

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Фамилиите които си изброил също притежават много повече яхти, острови и имоти но при тях главното е да останат скрити и го правят от много години - всичко което притежават не се води на тяхно име и за това изглежда че нямат нищо.
  • 17 незнайко

    4 1 Отговор
    Яхтите на дубайстите шейхове кога ще ги конфискуват ??? Те са виновни за кризата с ПЕТРОЛА !!!

    Коментиран от #22

  • 18 Ами,

    3 0 Отговор
    Рубли събирате,ли !? Събирате ?!
  • 19 АЙДЕЕЕЕЕ ГРИШАТА НЯМА ДА МОЖЕ

    0 2 Отговор
    Да ХАРЧИ ПАРИТЕ НА УСМАНОВА И НА ЯХТАТА НЯМА ДА СА ВОЗИ...

    Коментиран от #21

  • 20 Майстор на спорта

    1 0 Отговор
    Милото зеле то! Още в началото когато съобщиха за задържани яхти в коментарите тук го написах това, което едва сега те съобщават. НЕ МОГАТ ДА ПИПНАТ нито яхта, нито самолет нито имот, на който и да е милиардер в света! Всичко им е регистрирано на офшорни фондации или офшорни фондове/тръстове, а те са само наематели! Всичко е уредено документално в самото начало още и дори кралското семейство на Катар го е направило това! Не случайно зелето говори с "задържани", "блокирани", "замразени", а не с конфискувани. Италия се сблъска за имотите вече с едни скъпоплатени адвокати, НО зелето все още не говори за това. Защо ли? Колкото до яхтата на Усманов, на сайта на Люрсен още стои прессъобщението, че яхтата е само на ремонт и НЕ Е блокирана! Запомнете! Тъпи милионери, дал Господ - ГЛУПАВ МИЛИАРДЕР НЯМА !!!
  • 21 Много си тъп Саше

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "АЙДЕЕЕЕЕ ГРИШАТА НЯМА ДА МОЖЕ":

    Дори няма съвпадение на фамилиите на бащите! Лолита Османова има за баща милиардера Елдар Османов. Алишер Усманов е съвсем друг човек!
  • 22 Diario Record

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "незнайко":

    И техните са регистрирани на фондове така, че няма шанс
  • 23 Гришата

    0 0 Отговор
    КРАДЦИ,пладнешки разбойници ,нали частната собственост е неприкосновена там при вас на запад има надписи "стреля се без предупреждение-частен имот""най големият терор и лицемерие се крие в думата ""демокрация""