Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2022 12:39 9 613 29

Руските милиардери осиротяха

  • яхти-
  • русия-
  • руски олигарси-
  • олигарси-
  • украйна-
  • война-
  • пари-
  • дубай-
  • офшорки-
  • кипър-
  • владимир путин

Санкциите подпомагат искането на Путин най-богатите да върнат у дома своите далечни богатства

Руските милиардери осиротяха - 1
Снимка: Shutterstock

Ако погледнете картата ще видите, че Кипър е едва забележим на фона на огромната територия на Русия. Средиземноморският остров е едва 0,05% от размера на най-голямата държава в света. Но за най-богатите 0,05 % от руските олигарси и милиардери Кипър е от огромно значение. В продължение на години там се съхраняваше огромна част от богатството им, като в някои случаи то дори надхвърляше това, което те притежаваха в родината си. Поне преди руските войски да се разположат на границата с Украйна, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

През последните седмици някои от най-големите активи, притежавани от най-богатите хора в Русия, бяха изнесени от Кипър под натиска на регулаторните органи на Европейския съюз, които налагат санкции, от една страна, и исканията на Владимир Путин за репатриране на богатството, от друга. Миналия месец Виктор Рашников прехвърли дял от 4 млрд. долара в един от най-големите руски производители на стомана от фиктивна компания в Кипър обратно в родината си, две седмици преди да му бъдат наложени санкции от ЕС. Стоманеният магнат Алексей Мордашов направи подобен ход на 28 февруари, в същия ден, в който му бяха наложени санкции. Той прехвърли договореностите за част от дял на стойност 1,5 млрд. долара в германската компания за ваканционни пътувания TUI AG от кипърско дружество към дружество на Британските Вирджински острови.

Още новини от Украйна

Още преди войната Владимир Потанин - най-богатият човек в Русия със състояние от 24,7 млрд. долара - премества активите си от острова. Неговият холдинг напусна Кипър в края на миналата година в полза на специална данъчна зона във Владивосток, създадена от Путин, за да насърчи богатите да върнат парите си у дома. Той не е бил санкциониран. Тъй като Русия все повече се превръща в парий в световната финансова система, милиардерите, които отдавна са скътали богатствата си в чужбина, изведнъж имат много по-малко възможности къде да вложат парите си. Репатрирането на активите в страна, която върви към икономическа разруха, и поставянето им в обсега на Путин, е страшно предложение. Същото важи и за съхраняването им в САЩ, Великобритания или в юрисдикциите на ЕС, като Кипър или Карибите, където те са заплашени от замразяване, блокиране или евентуално конфискация.

Най-добрият залог за тях е някое относително неутрално място, казва Ронен Палан, професор и експерт по данъчните убежища в City University London. Войната в Украйна вече увеличи размера на руските парични потоци в Дубай, чието правителство призова за "мирно" решение на конфликта. Хонконг е друга възможност, въпреки че дългата сянка на китайския лидер Си Дзинпин е потенциална заплаха за основната цел на офшорките на руснаците. Други места включват Мавриций и Малдивите. "Основната причина, поради която богатите в Русия изнасят пари, е да защитят активите си", казва Палан. "Не става въпрос толкова за избягване на данъци, както мислим за това на Запад."

Около 20 руснаци се нареждат сред 500-те най-богати хора в света. Стойността им възлиза общо на 261 млрд. долара, като според подадените документи повече от половината от тях са използвали кипърски холдинги за основните си активи. Русия се е вплела в културата и икономиката на острова от десетилетия, откакто подкрепя кипърското гръцко мнозинство по време на разделянето на страната. Кипър процъфтява като убежище благодарение на ниските данъци, членството в ЕС и правната система, основана на английското обичайно право. Малцина от милиардерите имат авоари на Британските Вирджински острови или на други места в Карибския басейн - регион, популярен със строгата си секретност. Поне още трима използват превозни средства в Европа. Михаил Фридман, Петър Авен и Герман Хан - всички те са под санкциите на ЕС и Обединеното кралство - използват люксембургски структури за контрол на инвестиционната компания LetterOne, която има дялове в областта на енергетиката, търговията на дребно и телекомуникациите. Миналия месец Роман Абрамович пое пряк контрол върху своя дял от 445 млн. долара в базирания в Лондон производител на стомана Evraz PLC, като прехвърли акциите от холдингова компания на BVI в свои ръце. Обединеното кралство му наложи санкции на 10 март.

Тези действия могат да се сблъскат с предизвикателства, тъй като санкциите се увеличават: Германските власти заявиха в петък, че са блокирали прехвърлянето на Мордашов на Британските Вирджински острови, докато разследват сделката. От своя страна Мордашов нарече войната в Украйна "трагедия" и заяви, че не разбира защо са му наложени санкции. Говорителите на Мордашов и Абрамович отказаха коментар. Представител на Рашников не е отговорил на молбите за коментар. По времето, когато той прехвърли дела си в Магнитогорския металургичен комбинат, компанията заяви, че Кипър става "по-малко привлекателен" за руските инвестиции и че Рашников иска да се възползва от правните и регулаторните предимства в родината си. В изявление от 18 март Магнитогорският металургичен комбинат заяви, че санкциите срещу Рашников са "неоснователни и несправедливи".

Всъщност по някакъв начин санкциите подпомагат искането на Путин най-богатите да върнат у дома своите далечни богатства. Неговият ултиматум датира от инвазията в Крим през 2014 г., когато първоначалният кръг от санкции срещу олигарси и милиардери помогна за приемането на закони за т.нар. деофшоризация. Генадий Тимченко, който беше санкциониран от САЩ през 2014 г. заради анексирането на Крим от Русия, използва люксембургска фирма, за да изгради дял преди повече от десетилетие в руския производител на газ "Новатек". Тази компания беше обявена в ликвидация през 2017 г. - малко преди САЩ да наложат санкции на други руски милиардери, включително Олег Дерипаска - и сега Тимченко до голяма степен управлява богатството си чрез руски компании, според регистрационните документи. Миналия месец той беше санкциониран от Обединеното кралство и ЕС. Дори и да се изчерпват възможностите за укриване на пари, сумата, насочвана от руснаците към офшорни центрове като цяло, може да нарасне, казва Пайви Кархунен, професор в университета "Аалто" в Еспоо, Финландия, който изучава използването на офшорни структури от Русия. Икономиката на страната не само се намира в състояние на свободно падане, но и офшорната компания позволява на инвеститора ефективно да заличи руските си следи. "Ако успеят по някакъв начин да скрият руския си произход, те могат да правят инвестиции в други компании", казва тя.

Бившите съветски страни от Централна Азия като Казахстан, макар и да не са официални офшорни центрове, могат да се превърнат в неофициални канали за парични средства, напускащи Русия, казва Палан от Сити Юнивърсити. Руснаците от средната класа вече побързаха да открият банкови сметки в Сърбия, за да запазят възможността си да извършват транзакции в чужбина. Руските пари могат да се окажат и в САЩ. Структурите на холдинговите компании могат да прикрият самоличността или националността на бенефициента и да позволят на собствениците да заобиколят правилата за санкциите относно действителната собственост, каза Лакшми Кумар, директор по политиките в организацията с нестопанска цел Global Financial Integrity. Минималните изисквания за оповестяване на собствеността върху частни компании и имоти в САЩ например повишават вероятността мръсни пари "да се преименуват и да се възползват от пропуските", каза тя. За да могат САЩ и други държави да прилагат ефективно санкциите, те не могат "по невнимание да служат като сигурно убежище", каза тя.

Автор: Галина Маринова


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Razraz

    39 10 Отговор
    Руснаците що бягат от Русия

    Коментиран от #17

  • 2 Ал Тъпоне

    29 14 Отговор
    Като гледам борсовите цени от началото на войната и санкциите, освен че са осиротели май стават и съвсем неприлично богати!

    Коментиран от #9, #12

  • 3 дааа

    45 10 Отговор
    Колкото повече ги гледам руснаците толкова по ясно разбирам,че сме еднакви орки.Мизерни,прости роби правещи управляващите ни безумно богати.После запада ни виновен ,много по-лесно е.

    Коментиран от #27

  • 4 Гошо

    6 27 Отговор
    Нещо днес все на клюки и глупости ви тегли "Зеленски: Отново поражение на окупаторите, отново свалени руски самолети,САЩ: Руската армия в Украйна няма храна и гориво, войниците измръзват,Руски войник предаде танка си на украинската армия
    Руски танкист предаде танка си на украинските сили, след като те му предложиха безопасност, финансово възнаграждение и възможност за гражданство. "
  • 5 Така добре

    18 1 Отговор
    Кр@доха кр@доха че откр@днаха И от себе си всичко от Себе Си
  • 6 Хич да не се притесняват!

    12 2 Отговор
    "милиардерите, които отдавна са скътали богатствата си в чужбина, изведнъж имат много по-малко възможности къде да вложат парите си." - Негово Световно и Галактическо Превъзходителство ВВП вече им е намерил място за влагане: по поля и чукари на Европа във вид на стопено и обгоряло желязо,няма да се лигави да ги харчи за производство на "западни глезотии" и заплати я.

    Коментиран от #11

  • 7 А, бе, нещастници,

    12 16 Отговор
    Взели те за руските ногаташи да се грижат! Я помислете за себе си, че тази “свободно падаща” Русия, да не ви затрие всичките накрая, пък тя да остане!

    Коментиран от #10, #19

  • 8 гост

    12 3 Отговор
    Парите на руските милиардери НИКОГА няма да са в Раша , по простата причина , че НЕ СА в РУБЛИ !!!! Оттам нататък дори в юани , което също няма да е ( щото просто те не искат и няма за какво да ги харчат в Китай , те искат да харчат в гнилия запад , което значи долари и евро ) , те НЕ СА в руски контрол и скриването им , при положение , че не могат да ги харчат ги прави безсмислени !! По скоро ще търсят начин да сложат човек , който пак да ги направи търпими за запада !! Толкоз за кривите сметки на гнома !!
  • 9 Мммммм

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал Тъпоне":

    Борсовите цени, къде? В Москва борсата беше затворена до преди седмица! Борсата в Русия не е скочила!
  • 10 какво ни съветваш

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "А, бе, нещастници,":

    да и ближем ... ботуша,че да не ни затрие ли?Що ли тактиката на руската политика сега ми прилича на поведението на едни момчета в анцуци и ланци
  • 11 За родину,за Путину

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хич да не се притесняват!":

    Ей за тия загиват руските войничета...

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ал Тъпоне":

    Толкова са "неприлично" богати , че ВСИЧКИ накуп не могат да докарат колкото един Мъск или Безос или Гейтс !!! Черно на бяло 261 милиарда !!! За ЦЯЛАТА Раша , хахахахахахаах !!! Ми те индийците общо имат три пъти по толкова , за китайците да не говорим !! Пък за Америка както ти казах поне 5 са всеки по отделно колкото всички ушанки накуп , хахахахах !!

    Коментиран от #18

  • 13 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    Кипърската банкова криза 2012-2013г отрезви руските олигарси и те напуснаха това тихо пристанище. Меркел направи кризата защото поиска от Путин "нещо" а той и отказа и за да покаже кой дърпа конците стана кризата. От тогава си смениха приятелския тон в разговорите на чисто делови. Русия загуби около 15млрд дол а чисто Газпром само 5млрд. Кипър е бита карта и сериозните капитали го напуснаха отдавна.
  • 14 За Родину

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "За родину,за Путину":

    биха се били геройски,ама виждат че има "нещо гнило в Дания".Още повече,че и "за Путину" сигурно биха се били геройски,ако "Путину" не беше постъпил подло и със собствената си армия,не само с нападнатата държава.

    Коментиран от #16

  • 15 Дика

    9 1 Отговор
    Путин сам си слага въжето като им иска милиардите обратно в Русия, ще му видят сметката...
  • 16 Човек може да излезе от КГБ

    10 5 Отговор

    До коментар #14 от "За Родину":

    ...но КГБ от човека не излиза никога! Затова и докара страната си отново до война обвинявайки "стария си враг" за тази си параноя. А "стария му враг" перфектно и мирно си правеше търговията,и беше разбрал че така се печели повече отколкото с война.Ама Путин така и не се стърпя.Войната за него е начин на живот,мира го ужасява,той е неспособен да ръководи мирна конкурентна икономика,но може чудесно да сътворява далечни планове за война.Защо беше зора за СП2? Още тогава е мислил за "освобождаване " на Украйна.И понеже смята Западна Европа за късогледа джендърска омекнала китка заклещена на оназ му работа е бил сигурен,че ще продължава да и продава газ и нефт на глупаците ,и всякаква друга търговия докато "освобождава" Украйна.Просто е бил сигурен в плана си,че ще хем ще "клати" Европа,хем Европа ще продължава да му плаща въпреки "клатенето".Толкоз за "добрия чичко Путин"
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1944

    9 4 Отговор
    Около 20 руснаци се нареждат сред 500-те най-богати хора в света. Стойността им възлиза общо на 261 млрд. долара - само парите на мъск са над 300 милиарда. толкова за рООсийската икономика и значение в света. кръгла нула.

    Коментиран от #21

  • 21 Реално

    8 7 Отговор

    До коментар #20 от "1944":

    дето тези 261млрд на руските милиардери са реални с покритие, а на Мъск и други като него, са някакви си акции и тем подобни хвърчащи пари.
    Капиш!!!

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Реално":

    Верно ли , хахах !! И с какво "покритие" са ??? Акции в РУСКИ фирми , които в момента са като болни от проказа в света !! Добре , че московската борса не работи от един месец и няма и да я пуснат , че на другия ден ще се окаже , че тия 261 млд са станали на 26 или на 2 по-скоро , хахахахах !! Само гледай след година как руски "милиардери" ще се молят за чуждо гражданство и пенсия !!!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Слава на саш и нато

    6 2 Отговор
    А защо не си кътат парите в северна корея или китай или сирия или афганистан😂😂😂ами сичкото комунис милиционер доносник подлизурко лизач си вкарва откраднатото в запада където жужето иска да праща ракетите си😃😂😂😂че и чаветата им там живеят😂😂😂
  • 25 Мойте господари диктуват

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реално":

    Какво ще става по борсите разираш ли?ако борсите падат тва значи че те продават и те няма как да губят защото са агенти на политиците и банкерите по света..нали не си мислиш че някой има и управлява 300 милиарда просто щото е много талантлив и разбира от финанси и борсова спекула?а такива с милиарди има мнооого
  • 26 Пабло

    2 1 Отговор
    20 рашъна притежават общо 261 млрд. Аз толкова съм закопал в задния двор на едната си хасиенда само.А и като гледам един килеш от САЩ като Мъск има поне 248.8...слаба текила са рашъните.
  • 27 сноу

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "дааа":

    Това е щото не гледаш в краварника,пък и там заграбеното отдавна е покрито, изплакнато и забърсано.
  • 28 Роман с галошите

    0 0 Отговор
    Милионер в рубли
  • 29 Maкето

    0 0 Отговор
    Олигарсите не знаят ли, че Република Сев.Македония е също данъчен оазис, там да си внасят парите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания