Отидете към основна версия

1 803 15

Лидерите на страните от ЕС обсъждат отказа от руски енергийни ресурси във Версай

  • версай-
  • среща-
  • ес-
  • русия-
  • украйна

Малка е вероятността на Украйна да бъде предложен статут на кандидат-член на съюза, твърди Ройтерс

Снимка: Уикипедия

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз възнамеряват постепенно да спрат да купуват руски петрол, газ и въглища, за да намалят зависимостта от руските енергийни ресурси. Това се посочва в проектодекларацията от срещата на върха на страните от ЕС в парижкото предградие Версай. Извадки от документа бяха цитирани от Ройтерс.

„Изправени пред нарастващата нестабилност, стратегическа конкуренция и заплахи за сигурността, ние решихме да поемем по-голяма отговорност за нашата сигурност и да предприемем по-нататъшни решителни стъпки за укрепване на нашия европейски суверенитет, намаляване на нашата зависимост от руската енергия и разработване на нов модел за растеж и инвестиции да 2030 г.“, се казва в проекта на окончателния документ.

Агенцията отбелязва, че лидерите на ЕС няма да определят общ краен срок за изоставяне на руските енергийни носители, тъй като степента на зависимост от тях се различава значително за различните европейски страни.

Освен това Ройтерс, позовавайки се на информирани източници, смята, че е малко вероятно Украйна да получи ускорен достъп до ЕС след срещата на върха.

„Лидерите на страните от ЕС е малко вероятно да предложат на Украйна статут на кандидатка, по-вероятно е да развият сътрудничество в рамките на споразумение за асоцииране“, цитира агенцията един от европейските служители.

Франция, която председателства в момента Европейския съюз, завършва финалната подготовка за неформалната среща на върха на общността, която се открива в четвъртък във Версай.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: