Last news in Fakti

10 Март, 2022 04:31 1 799 15

Лидерите на страните от ЕС обсъждат отказа от руски енергийни ресурси във Версай

  • версай-
  • среща-
  • ес-
  • русия-
  • украйна

Малка е вероятността на Украйна да бъде предложен статут на кандидат-член на съюза, твърди Ройтерс

Лидерите на страните от ЕС обсъждат отказа от руски енергийни ресурси във Версай - 1
Снимка: Уикипедия

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз възнамеряват постепенно да спрат да купуват руски петрол, газ и въглища, за да намалят зависимостта от руските енергийни ресурси. Това се посочва в проектодекларацията от срещата на върха на страните от ЕС в парижкото предградие Версай. Извадки от документа бяха цитирани от Ройтерс.

„Изправени пред нарастващата нестабилност, стратегическа конкуренция и заплахи за сигурността, ние решихме да поемем по-голяма отговорност за нашата сигурност и да предприемем по-нататъшни решителни стъпки за укрепване на нашия европейски суверенитет, намаляване на нашата зависимост от руската енергия и разработване на нов модел за растеж и инвестиции да 2030 г.“, се казва в проекта на окончателния документ.

Агенцията отбелязва, че лидерите на ЕС няма да определят общ краен срок за изоставяне на руските енергийни носители, тъй като степента на зависимост от тях се различава значително за различните европейски страни.

Освен това Ройтерс, позовавайки се на информирани източници, смята, че е малко вероятно Украйна да получи ускорен достъп до ЕС след срещата на върха.

„Лидерите на страните от ЕС е малко вероятно да предложат на Украйна статут на кандидатка, по-вероятно е да развият сътрудничество в рамките на споразумение за асоцииране“, цитира агенцията един от европейските служители.

Франция, която председателства в момента Европейския съюз, завършва финалната подготовка за неформалната среща на върха на общността, която се открива в четвъртък във Версай.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    40 3 Отговор
    Тепърва ше го ядете !
  • 2 нахални,

    46 5 Отговор
    И от къде ще намерят газ и петрол , да не са открили изведнъж залежи в страната си . Само си се събират и говорят глупости , надявайки се Русия много да се изплаши . Ама Русия защо да ги чака , до 2030г. , направо сега да ги отреже от газта .След като джендърите искат да скапят руската икономика , Русия да скапе и техните икономики...
  • 3 Ахаа, дъбрали са се за

    41 2 Отговор
    Едно колективно харакири!
  • 4 денчо

    32 2 Отговор
    С една дума НИЩО
  • 5 Veteran

    13 5 Отговор
    Направете обикновенно прекратяване на консумацията на газ което не е задължително да стане силово по лесно ще е с надуването на медийните свирки. Това ще доведе до специален ефект за Альоша с гальоша. Надуйте зурлите до спукване с прости реклами спрях те ли днес газтъ, спрете газтъ, включиш ли газтъ убиваш украински деца и т. Н.
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    28 2 Отговор
    СТОПАНКАТА СВАЛИ КАИШКАТА ОТ
    ВРАТА НА КИРО МУСТАФА
    ....
    И МУ КАЗА С НАСЪРЧАВАЩ ТОН
    " ХАЙДЕ КИРЧО, ХАЙДЕ МОЙТО МОМЧЕ , ОТИВАЙ , ОТИВАЙ ВЪВ ВЕРСАЙ ДА СИ ИГРАЕШ С ДРУГИТЕ КУЧЕНЦА"
  • 7 Някой

    23 1 Отговор
    Не знам какво обсъждат. Като са толкова етбап, да се откажат дружно от руските газ и нефт. Да карат само на перки и фотоволтаици. Да видим до къде ще я докарат...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Очевидец

    9 0 Отговор
    Така наречените европейски "лидери"само си губят времето и симулират дейност!Не стават за нищо.Ако бяха истински политици,нямаше да допуснат война в сърцето на Европа в 2022 година!
  • 10 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    Те от Версай разярените френски граждани с вилите и сопите са извлекли Мария Антоанета за косата. Не им ли идва на ума на оялите се евроуправляващи че там е опасно място.
  • 11 Otoplitel

    0 3 Отговор
    ЕС трябва да е последователен.Пълен отказ от газ,петрол,уран,метали,редки метали,жито,химически продукти,слънчоглед,царевица и др.Незабавно да приеме Украйна,Молдова и Грузия като редовни членове на ЕС.Да им се отпусне безвъзмездна помощ за да достигнат стедноевропейските стандарти.

    Коментиран от #14

  • 12 От страни

    0 0 Отговор
    Ей тая Русия изби рибата - ще победи и Европа и САЩ без един истрел и без да става от масата. Тя само че ни го допре - ние сами ще си го вкараме. Забрани газ и нефт и може да забраняваш и мозък.
  • 13 От страни

    0 0 Отговор
    Ще има студ и глад. Тя, баба Ванга затова казваше че вижда празна и студена Европа. Освен газта ще се спират и торовете, както калийните така и азотните и газ за своите азотни производства по 3000 - златни торове ще са.
  • 14 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Otoplitel":

    Забрави в казаното мозъците.
  • 15 Макрон

    0 0 Отговор
    Благодаря ви сърдечно за участието в предизборната ми кампания
Новини по държави: