Отидете към основна версия

1 381 6

Гана: Хлебарите най-силно усещат инфлацията

  • гана-
  • акра-
  • хлебар-
  • инфлация-
  • криза-
  • пшеница-
  • зърно

„Всеки месец увеличават цената на брашното... захарта, маргарина, всичко необходимо за производството на хляб“

Снимка: Shutterstock

От пещта в пекарната на "братя Бетел" в столицата на Гана, Акра, се излъчва пламтяща топлина, а през това време дузина мъже набързо оформят тестото на стотици рула, които ще бъдат разпръснати из града на следващата сутрин, предава Reuters.

Пекарната, основана преди близо 25 години от приятелите от детството, Рафаел Боркетей и Дейвид Ешун, произвежда стотици хлябове всеки ден за семейства, ресторанти и улични търговци. Но инфлацията може скоро да затвори вратите на пекарната.

„Всеки месец увеличават цената на брашното... захарта, маргарина, всичко необходимо за производството на хляб“, каза Боркетей. „Опитваш се да се изправиш, тогава идва ново (увеличение на цените) и те събаря отново.“

Пандемията COVID-19 причини обезценяване на национална валута. Други фактори на глобалния пазар доведоха до най-високите нива на инфлацията през последните девет месеца от 2016 г. насам.

Най-много са се повишили цените на зърнените култури - и това все още преди руската инвазия в Украйна.

Гана внася близо една четвърт от пшеницата си от Русия, според данни от Обсерваторията на икономическата сложност.

Много от пекарите трябваше да намалят размера на порциите си или незаконно да повишат цените, за да останат на повърхността.

„Жертваме много и тази инфлация може да сложи край на всичко“, каза Боркетей.

Ешун все още тръгва преди разсъмване всяка сутрин, за да достави пресен хляб на верните си клиенти.

Но тези дни той едва може да си позволи гориво, което свършва някъде по пътя.

"Аз съм ганаец. Роден и отгледан в Гана. Никога досега не съм пътувал никъде. Това е моята страна", каза Ешун. "Ако не мога да правя това в собствената си страна, тогава къде ще го правя?"

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини