Отидете към основна версия

54 755 420

Русия си играе с огъня: атакува база на 10 км от натовска граница

  • нато-
  • военна база-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • полша-
  • ес-
  • война-
  • ракети-
  • лвов

Русия атакува военна база само на няколко километра от Полша

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия бомбардира украинска база в западната част на страната, само на 10 километра от границата с натовска Полша. Осем ракети са поразили Международния център за поддържане на мира и сигурността (в Лвовска област).

По последни данни най-малко 9 са убитите, а близо 60 са ранените. Украинското министерство на отбраната обяви, че чуждестранни военни инструктори работят във военната база в Украйна, която беше атакувана от Русия. „Ройтерс” съобщи, че 19 линейки с включели сирени са били забелязани да се движат в посока на атакуваната база. „Това е нова терористична атака срещу мира и сигурността близо до границата на ЕС и НАТО“, заяви украинският военен министър Олексий Резников.

„Ню Йорк Таймс” припомня, че ракетната атака на руския агресор срещу военна тренировъчна база в северозападната част на Украйна е довела войната много близо до границите на НАТО. Атакуваната военна база е ключов логистичен център. Базата, известна още като „ военен комплекс Яворов”, е жизненоважно звено за доставяне на оръжия от съюзниците на Украйна в НАТО. Алиансът ясно посочи, че няма да изпраща свои войници във войната срещу Русия, но няма да спре военната помощ за украинските сили.

САЩ ясно подчертаха, че ще защитят всеки сантиметър от територията на НАТО срещу възможна руска агресия. Президентът Джо Байдън предупреди Русия, че ако си позволи да нападне НАТО, ще се сблъска челно с цялата военна мощ на американската армия. Полша е страната, която е приела най-голям брой украински бежанци от началото на войната. Русия предприе пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари. По последни данни 2 600 000 украински бежанци са напуснали Украйна, като от тях 1 575 000 са отишли в Полша. Русия заяви, че в Украйна няма да атакува цивилни обекти, а само военна инфраструктура, но от началото на войната извършва военни престъпления, убивайки невъоръжени жени и деца. Преди войната атакуваната от руснаците база е била използвана за обучение на украински войници. Войници от САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Латвия и други партньори на Киев са работили в базата. В нея в момента се обучават чуждестранни доброволци, които по собствено желание са отишли в Украйна да се бият срещу руската армия. Украинското правителство изчислява, че около 20 000 души от цял свят са се включили в така наречения чуждестранен легион.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 224 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: