Отидете към основна версия

13 524 71

"Тук ви лъжат": коя е Марина Овсянникова от руския "Первый канал"

  • марина овсянникова-
  • лъжа-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • пропаганда-
  • журналистка-
  • ефир-
  • първи канал

Родена е през 1978 година в Одеса. Според публикации в социалните мрежи тя живее в Москва.

"Баща ми е украинец, майка ми - рускиня. Те никога не са били врагове", заявява в свое видеообръщение Марина Овсянникова. Посланието на руската журналистка, в което тя изразява съжаление, че е работила за "кремълската пропаганда", бе публикувано малко след протестната ѝ акция в ефира на руския държавен "Первый канал". Овсянникова се превърна в световна сензация, след като се появи в студиото по време на централната емисия новини с антивоенен плакат, на който беше изписано: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната".

След протеста на Овсянникова: какво я очаква?

По информация на руската агенция ТАСС Овсянникова е била задържана непосредствено след като е застанала пред камерата по време на предаването "Время". Тя вероятно ще бъде подведена под отговорност за "публични действия, насочени към дискредитиране на действията на руските въоръжени сили с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани", става ясно от съобщението на информационната агенция. Според наскоро прието законодателство в Русия разпространяването на "фалшиви новини" за руската армия може да бъде наказано с до 15 години затвор, припомня британският "Гардиън". Изданието добавя, че Марина Овсянникова може да бъде обвинена и за насърчаване на "гражданско неподчинение" с призива си към руснаците да протестират срещу войната.

Източниците на ТАСС потвърждават, че Овсянникова е редактор в "Первый канал". Тя е родена през 1978 година в Одеса. Според публикации в социалните мрежи тя живее в Москва. В Туитър Михаил Ходорковски пише, че тя е майка на две деца.

Докато има смели хора като Марина Овсянникова

Марина Овсянникова е първият редактор в руска държавна медия, който публично се обявява против войната в Украйна. От началото на офанзивата, която Кремъл официално нарича "специална операция", близо 15 000 души в Русия са задържани заради участието им в антивоенни протести. Десетки руски медии са блокирани, а достъпът до платформи като Фейсбук и Инстаграм е преустановен. Смелата постъпка на Овсянникова отприщи вълна от подкрепа по цял свят. "Докато има смели хора като Марина Овсянникова, продуцент в руския "Первый канал", която тази вечер протестира срещу руската война и пропагандата, и като демонстрантите по улиците на Русия - все още има шанс за по-добро бъдеще", написа латвийският външен министър Едгар Ринкевич в Туитър. "Нека актът на тази жена послужи за начало, за пример за всички нас", написа във Фейсбук бившият руски депутат и опозиционер Дмитрий Гудков. Украинският президент Володимир Зеленски също благодари на руснаците, "които не се страхуват да протестират" и "специално на жената, която влезе в студиото на "Первый канал" с плакат срещу войната".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания