Отидете към основна версия

3 947 85

Хиляди сирийци искат да воюват на страната на руските сили в Украйна

  • сирия-
  • сирийци-
  • война-
  • русия-
  • военни

Русия е съставила списъци с 40 хиляди бойци от сирийската армия и съюзни на нея милиции, които са изразили желание да се бият на страната на Русия

Снимка: Shutterstock

Русия е съставила списъци с 40 хиляди бойци от сирийската армия и съюзни на нея милиции, които са изразили желание да се бият на страната на руските сили в Украйна, заяви днес базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

Кремъл обяви на 11 март, че приветства идването на доброволци, включително и на такива, идващи от Сирия, които да се сражават заедно с руската армия в Украйна.

Според Сирийския център руски офицери, в координация със сирийската армия и съюзните ѝ милиции, са отворили бюра за записване в районите на Сирия, контролирани от режима на президента Башар ал Асад.

"Досега над 40 хиляди сирийци са се записали да се бият на страната на Русия в Украйна", заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на Сирийския център, който разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Руски офицери, разположени на сирийска територия в рамките на интервенцията на Москва в Сирия през 2015 г., досега са одобрили кандидатурите на 22 хиляди от изявилите желание да се бият в Украйна.

В Сирия войниците печелят от 13 до 32 евро на месец, а Русия обещава заплата от 1100 долара на тези, които са готови да се бият в Украйна, отбелязва Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Освен това се предвиждат обезщетения от по 7700 долара в случай на раняване и по 16 500 долара, които ще бъдат изплатени на семействата на доброволците, ако бъдат убити.

Най-малко 18 хиляди души ще бъдат поставени под контрола на частната военна компания "Вагнер", която има връзки с Кремъл, съобщава центърът, като в същото време отбелязва, че засега не разполага с информация сирийски доброволци да са отпътували за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания