Отидете към основна версия

4 516 120

Зеленски: Украйна разбира, че не е в НАТО и иска гаранции за сигурността си

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • нато-
  • русия

Ние всички сме мишени на Русия и всичко ще тръгне срещу Европа, ако Украйна не устои, каза държавният глава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна разбира, че вратата за членството ѝ в НАТО не е отворена и затова предлага да се защити по друг начин, ако ѝ бъдат дадени гаранции за сигурността ѝ, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

"Ако не можем да влезем през отворена врата, трябва да си сътрудничим с организациите, с които можем, които ще ни помогнат, които ще ни защитят... и да се сдобием с отделни гаранции", каза Зеленски във видеообръщение.

Европа трябва да предпази собствената си сигурност, като помогне на Украйна да се защити от Русия, каза украинският президент Володимир Зеленски на среща на лидерите на страните от Обединените експедиционни сили, която се проведе в Лондон под домакинството на британския премиер Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

Зеленски се включи в срещата чрез видео връзка и призова лидерите да изпратя повече оръжия в Украйна.

"Ние всички сме мишени на Русия и всичко ще тръгне срещу Европа, ако Украйна не устои. Така че бих искал от вас да си помогнете, като помогнете на нас", каза Зеленски пред лидерите. "Знаете какви оръжия ни трябват... без вашата подкрепа ще бъде много трудно. Благодарен съм, но искам да кажа, че се нуждаем от още...", каза още Зеленски.

Обединените експедиционни сили бяха създадени през 2014 г. под командването на Обединеното кралство. В тях участват Дания, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швеция и Естония, които периодично провеждат съвместни военни учения.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: