Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Март, 2022 11:16 5 695 71

Следващите 10 дни ще решат войната в Украйна

  • война-
  • бен ходжис-
  • украйна-
  • русия-
  • европа-
  • нато-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • китай

Руснаците са в беда и го знаят. Затова се обърнаха за помощ към Китай.

Следващите 10 дни ще решат войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ на Бен Ходжис от Центъра за анализ на европейските политики. Генерал-лейтенант (в оставка) Бен Ходжис е председател на катедрата по стратегически изследвания "Пършинг" в Центъра за анализ на европейските политики във Вашингтон. Той дълги години ръководеше Сухопътните сили на САЩ в Европа. Анализът е публикуван от агенция БГНЕС:

Руснаците са в беда и го знаят. Затова се обърнаха за помощ към Китай и сега набират сирийци, опитни в градските боеве.

На руските генерали им липсват време, боеприпаси и човешки ресурси. Това не се основава на някаква вътрешна разузнавателна информация - то е ясно от информацията от открити източници и от собствения ми опит. Може и да греша, но съм почти 100% сигурен в тази оценка.

Съществена уговорка към моята оценка е, че ние - Западът, начело със САЩ, трябва да ускорим и разширим подкрепата, която оказваме на Украйна, в мащабите и с усещането за спешност на Берлинския въздушен транспорт (юни 1948 г. - май 1949 г.). Те се нуждаят от оръжия и боеприпаси за унищожаване на ракетите, крилатите ракети и артилерията с голям обсег на действие, които нанасят повечето щети на украинските градове, както и от разузнавателни данни за локализиране на тези системи и от възможност за поразяване на руските военноморски кораби, които изстрелват крилати ракети към градовете от Черно и Азовско море.

Предизвикателството пред Русия не е само военно. Ефектът от санкциите се засилва - Русия скоро може да не изпълни задълженията си по 150 млрд. долара дълг в чуждестранна валута - и руското вътрешно недоволство също расте (не бива да забравяме, че е необичайно, както и изключително смело обикновени хора да протестират в Путинова Русия, а телевизионни редактори внезапно да прекъсват собствените си предавания, размахвайки антивоенни плакати). Трябва да направим всичко възможно, за да подхраним това недоволство и да покажем на смелите руснаци, че имат нашата подкрепа.

Недостиг на боеприпаси

Руснаците изпитват недостиг на боеприпаси. Преминаването им към война на изтощение води до увеличаване на потреблението над планираното и възможното. Те все още ще разполагат с голяма част от конвенционалната артилерия и т.нар. глухи бомби. Но както знаем от минали военни операции на САЩ, най-сложните боеприпаси са много скъпи и затова са по-ограничени в наличност. Руснаците вероятно имат същия опит; освен това те смятаха, че кампанията ще приключи в рамките на няколко дни, така че вероятно не са се подготвили с големи запаси. Потреблението по време на война винаги надхвърля планираните количества, а градските боеве влошават това. Санкциите също ще са помогнали - Финландия и Словения доставяха някои боеприпаси на Русия, но сега те са спрени.

Недостиг на жива сила

Пентагонът заяви, че 50% от руската бойна мощ е била ангажирана в Украйна. В разгара на войните ни в Ирак и Афганистан бяхме ангажирани с около 29%. И беше трудно да поддържаме това ниво.

Това се отразява пряко на дискусията за обсадата на Киев. Русия не разполага с жива сила или огнева мощ, за да обкръжи украинската столица, камо ли да я превземе.  Бил съм в Киев няколко пъти.  Преди пет седмици бях в Киев, срещнах се с президента Зеленски.  Това е много голям, гъсто населен голям градски център на брега на една от най-големите реки в Европа. Това е труден и сложен градски терен.

Украинците ще успеят да го запазят свободен и да предотвратят обсадата му, особено ако успеем да увеличим потока от оръжия и боеприпаси до необходимите нива. За съжаление, ще има все повече атаки срещу града от въздушни и наземни системи и много повече невинни украински граждани ще бъдат убити, ранени или разселени.  Но не вярвам, че той ще падне.

Дилемата на Русия само се влошава от нейните бойни загуби. Макар че винаги съм скептичен по отношение на броя на вражеските жертви, вярвам, че броят на загиналите е в хиляди (вероятно в диапазона 5000-6000, предполаган от американски източници), а броят на ранените е много по-голям. Съвременното бойно поле е изключително смъртоносно, особено за зле обучени или дисциплинирани войници. Това са много високи цифри само за първите две седмици на войната и много от тях са от елитните части на Русия - те са трудни за заместване (а Кремъл няма да може дълго да крие тези загуби от руската общественост и всички останали).

Съобщенията за нисък морал, разногласия между командирите, бунт на поне на един кораб, дезертьорство и т.н. - всичко това в рамките на първите две седмици е показател за сериозни проблеми с човешките ресурси. А в чисто количествено отношение украинските въоръжени сили все още са по-многобройни от руските сили, които реално се намират на терен в Украйна, или се доближават до тях.

Няма никакви предположения, че руснаците имат големи резви, които се крият някъде в гората (а Пентагонът заяви, че не вижда признаци за значителни подкрепления.) Така че е очевидно, че условната численост на руските военни сили от 900 000 души е куха цифра.  Публичният им призив за привличане на 16 000 войници от Сирия и други места показва това. Украинската диаспора се стича вкъщи, за да помогне в борбата; руснаците не се връщат у дома - и наистина, много от тях бягат, за да избегнат войната на Путин.

Сега има възможност да се изостри проблемът с човешките ресурси.  Следващият прием на наборници в руската армия е на 1 април, когато около 130 000 руски семейства трябва да изпратят синовете си (18-25 г.) в центровете за наборна военна служба, където те ще бъдат приети в руската армия като редници.

Следва да направим всичко възможно, за да повлияем на този прием, като използваме комбинация от човешки контакти и кибернетични/технически средства, за да заобиколим руското информационно затъмнение върху обществените и социалните медии. Милиони украинци, грузинци, германци, поляци, литовци, латвийци, естонци и финландци имат приятели, роднини, бизнес контакти, служители и клиенти в Русия.  Те трябва да се обръщат директно към тях - литовците вече започнаха кампания в тази насока. Ако успеем да накараме някакъв процент от тези семейства да се противопоставят и да се присъединят към хилядите руснаци, които вече проявяват смелост да протестират, това ще предизвика шокова вълна в цяла Русия.

Следващите 10 дни са решаващи. Това е надпревара, а аз не виждам достатъчно спешни действия. Трябва да натиснем педала на газта до край сега, незабавно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Roro

    79 37 Отговор
    Путин никога не би започнал войната просто така, той защитава честта на мирните граждани, дори помага с медикаменти и храна на украински мирни жители, но това никой не го казва и показва. Както никой не показва как тормозят руския народ там. Всичко е въпрос на интереси

    Коментиран от #26, #37, #61

  • 4 Аятолах Хомейни

    73 11 Отговор
    Китайските сайтове не са спрени и там пише, че е пълна лъжа искането на помощ от Русия.
  • 5 Кой

    64 10 Отговор
    ли ви вярва. Да ....може би децата от детската градина.
  • 6 Ха ха ха ха ха

    60 12 Отговор
    Ха ха ха, анализ отговарящ на правилната линия, а не на реалността!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 GGG

    51 13 Отговор
    Много ясно, че Китай ще помогне на Русия не виждам логика да помагат на США !!

    Коментиран от #12, #39, #60

  • 10 Us army

    6 12 Отговор
    точно така
  • 11 aaaaa

    31 7 Отговор
    През 2 часа ли ще пускате подобно нещо.. зле били не знам си какво.. ами зле са.. Европа и САЩ наложиха 95 % от възжможните си сакции, другите 5 % сещата се кой неща са... Дайде да видим какво правил след конфликта.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 с две думи

    30 51 Отговор
    Путин вкара Русия в хуманен , политически , военен и икономически фалит.

    Коментиран от #19, #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Къса помет

    13 15 Отговор
    400 години руснаци и украинци са във война!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сандо

    38 7 Отговор
    Мечтите на един генерал от деградиралата армия на бившия Хегемон.С такива приказки дисциплинира лакеите и плаши гаргите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 WTF

    20 35 Отговор

    До коментар #13 от "с две думи":

    Едновременно да унищожиш и опетниш Русия само за един месец... Путин наистина е най-великият агент на ЦРУ!

    Коментиран от #25

  • 20 123

    43 12 Отговор
    Стига бре! Сега следващите 10 дена ли са решаващи :) Укрите нали победиха или пак се е отложила капитулацията на Русия :) :) Най-интересното е, че нцистите ги подкрепят пак същите държави, както през ВСВ и пак резултата същия :)
  • 21 GnG

    40 6 Отговор
    Надяваме се, че през следващите 2 седмици, "войната" в Украйна ще бъде ЗАВЪРШЕНА, колкото и да не им се иска на "глобалистите" !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анализатор

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "Roro":

    Той и Хитлер е разсъждавал така през 1939 -1941 година!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И си вярваш

    27 12 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    Ами тя Усрайнаа е разбита от всякаде .Всичко е вьпрос на време Русия да докара нещата до край.Киев е обграден отвсякаде и колко време ще издьржи без храни лекарства и др.Тактиката работи за Русия.Всичко е премислено.
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 4 Отговор

    До коментар #7 от "WTF":

    А интересно ли ти е това :::" Нека си спомним грозните думи и обещания на украинския президент Петро Порошенко от края на 2014-та, изречени в Одеса:

    „Нашите деца ще продължат да ходят на училище и детска градина, докато техните ще продължат да живеят в мазетата“❓❓❓❓❓

    Коментиран от #41

  • 30 Като

    19 3 Отговор
    Почнат да се изказват разни бивши и да си правят самореклама в социалните мрежи получавам констипация
  • 31 АЛЕНА КАБАЕВА

    5 11 Отговор
    МИЛИ, ВРАЗУМИ СЕ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 9 Отговор
    Не Путин започна тази война ‼️
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 За всичко е виновна Русия

    12 20 Отговор

    До коментар #3 от "Roro":

    Ако някои не се чувства украинец, а се чувства руснак, който е репресиран, защо не заминава за Русия, а се натиска да го анексират? Защо Русия не отвори тогава границите си и не си прибра сънародниците си за които твърди, че е много загрижена, а се стреми чрез тях да извършва подривна дейност, като междувременно ги използва по най-бутален начин превръщайки ги в заложници на своите имперски амбиции и в пушечно месо?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Китай не е на страната на Русия

    11 15 Отговор

    До коментар #9 от "GGG":

    Сега започва голямото извиване на ръце и най-печелившите ще са не други а именно китайците. Не случайно сега те си траят и не вземат пряко страна просто си чакат своя момент и няма да оставят и глътка въздух на Русия. Тя ще стане техния почети напълно безплатен и напълно зависим и подчинен източник на ресурси от които се нуждаят.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 За всичко е виновна Русия

    11 16 Отговор

    До коментар #29 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    С парите с които Русия финансираше цели 8 години сепаратизма и войната в източната част на Украйна можеше да построй нови гадове на руска територия за абсолютно всички руснаци живущи в Украйна които са се чувствали потиснати и които не са желали да са част от Европейска и независима Украйна, но не това беше целта. Престъпния кремълски режим просто използваше тези хора обричайки да живеят на фронта на водеща се война между официалната власт и терористичните сепаратисти финансирани от нея.

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 dogan

    11 13 Отговор
    Умният и търпелив Китай си спечели огромна северна провинция, която ще го снабдява със всичко за без пари!
    Това е класа в световната политика!
  • 44 Баня

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Toshko":

    А за българите македонци нещо да пишеш? Медийно затъмнение и същото като в Украина.
    " Легнахме българи и, събудихме се македонци.
  • 45 жшфшижф

    6 9 Отговор
    Тоя нищо не е разбрал. Русия се придържа към изпълнение на специална военна операция. Няма за цел да превзема Киев , нито да избива мирно население. но това не означава , че Путин не е в беда. Направи простотия и ще си плати заедно с цяла Европа.
  • 46 путин лавров

    3 13 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления
  • 47 00014

    14 4 Отговор

    До коментар #41 от "За всичко е виновна Русия":

    Според тебе етническото прочистване трябва да стане доброволно? 10 милиона рускоговорящи да си изоставят къщите и с по една торбичка да тръгнат в неизвестността? Питай сега украинците дали са доволни от този вариант.

    Коментиран от #52

  • 48 Верно ли

    16 0 Отговор
    Не се спряха да се снимат пред този блок, бе :)))) Не мога да разбера този на снимката дали е от новото "либерално" поколение, или просто се е облякъл като жена, за да избегне задължителната мобилизация.
    Колкото до коментарите - четохте ли изобщо какво пише тоя? Абсолютно признание как се предизвиква война на друг континент! "Трябва да натиснем педала на газта до край сега, незабавно." Трябва незабавно цяла Европа да се отърси от привързаността си към зелените хартийки и да се отървем от тези мизерни.и, дето откъдето са минали, са оставили само разрушения и бедност!
  • 49 Бат Кольо

    12 4 Отговор
    Обърнаха към Китай за помощ,набират сирийци......човек само като прочете това и му е ясно ква фейк публикация е
  • 50 мама

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Toshko":

    Тоше , като малък беше си глупавичък, порасна и стана по- лошо !
  • 51 Стига пропаганда

    12 4 Отговор

    До коментар #35 от "За всичко е виновна Русия":

    Обидно е дори за среден интелект. Не забравяите как са се оказали тези територии в Украйна. Защо трябва да напускат земята си тези хора? Кой е виновен, че Украйна се превърна в база за неонацизма?

    Коментиран от #54

  • 52 За всичко е виновна Русия

    5 12 Отговор

    До коментар #47 от "00014":

    Не става дума за етническо почистване. Само тези които не искат да са част от Украйна да го направят. Далече не всеки живеещ в Украйна руснак се е чувствал репресирам и е имал проблем да живее в демократична и европейска Украйна. Въпроса е в това, че Русия не даде тази възможност за Руснаците живеещи в Украйна, а ги използва в един конфликт които тя предизвика чрез политиката на Путлер.Тук не става дума за никакво етническо почистване, а за изкуствено разпалване от страна на кремълския режим на един етнически конфликт Кой създаде финансираше въоръжаваше и поддържаше сепаратистите в източна Украйна? Да не би това да не беше Путлер? Ако нямаше сепаратисти нямаше да има 8 години война в източна Украйна нямаше да се появят и националистите. Те са продукт на войната разпалена от имперската политиката на Путлер.

    Коментиран от #58

  • 53 Глупости

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Toshko":

    За това ли руските граждани в Украйна, връщат обратно руските танкове! Не пиши глупости! В Харков са 90 процента руси, а градът не е паднал!
  • 54 За всичко е виновна Русия

    6 10 Отговор

    До коментар #51 от "Стига пропаганда":

    Виновен престъпния кремълски режим и неговите имперски амбиции.История си е история, но настоящето нещо съвсем друго. Не може когато на някой му хрумне да си решава да се уповава на границите на сраната му от миналото и да прекроява съвременната карта. По тази логика България може да поиска да се върни териториите от велика България и излаза на три морета.

    Коментиран от #59

  • 55 Урюрвкос

    3 6 Отговор
    въпреки че украинската армия е окастрена малко повече от 70% едва ли до Велик ден ще свърши военната операция
  • 56 Истината

    12 2 Отговор
    Болни мозъци, управляват Европа и светът!?! Хората по света се чудят как да спрат войната, гледайте го тоя ИДИОТ, какви ги говори!?!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Верно ли

    13 2 Отговор

    До коментар #52 от "За всичко е виновна Русия":

    А кой финансира по времето на Порошенко нацистките формирования в западна Украйна, а? Кой ги въоръжи и им даде повече власт от полицията? Препоръчвам ти филмите на Оливър Стоун за Украйна, та да се информираш, преди да се пениш тука с безмислени опорки! Има един закон на физиката, с който явно не си наясно - на всяко действие има съответното противодействие :)))

    Коментиран от #62

  • 59 За всичко са виновни САЩ

    9 2 Отговор

    До коментар #54 от "За всичко е виновна Русия":

    Не винаги завладяват официално, а назначават и поддържат марионетни правителства. И източват ресурсите

    Коментиран от #63

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Roro":

    ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!!

    НАТО В АМЕРИКА! ДОЛУ ЕС!!
  • 62 За всичко е виновна Русия

    3 11 Отговор

    До коментар #58 от "Верно ли":

    А ако нямаше срещу кого да воюват и в източна Украйна не се водеше война със сепаратистите те щяха ли да съществуват, че да бъдат въоръжавани и да им се дава власт?След 8 години опити чрез финансиране и подпомагане на сепаратистите и безсмисленото погубване на живата на хиляди руснаци и украинци,кремълските амбиции се провалиха напълно, а дребното комплексарче в Кремъл, не може да приеме това, защото това значи да загуби властта. То е готово да пожертва всичко и всички само да запази собствената си вечна власт.

    Коментиран от #66

  • 63 За всичко е виновна Русия

    3 12 Отговор

    До коментар #59 от "За всичко са виновни САЩ":

    САЩ не е окупирал със своята армия независимата и суверена страна Украйна. Това направи Русия и то само заради имперските амбиции на джуджето от Кремъл.На кого са имперските амбиции е ясно на всички, на този който лъже на поразия и напада с ракети у бомби една независима страна която не иска да е част от тези негови амбиции и я наказва за избора и.След отстраняването от власт на един национален предател от собствения му народ в суверенната страна Украйна се поведоха два пъти демократични избори и целия украински народ изрази волята си кой иска да го управлява.Властта в Украйна не беше назначена от САЩ или някой друг, а избрана от самите украинци чрез мнозинство. Смениха се двама президента , но те не се навят на кремълската върхушка и тя реши да нападне една суверена страна със своята армия, защото се повали в опитите си да дестабилизира стана със сепаратизма и гражданската война която подклаждаше и финансираше в източна Украйна.

    Коментиран от #64

  • 64 хаха

    9 2 Отговор

    До коментар #63 от "За всичко е виновна Русия":

    Що не млъкнеш? Плюеш си на физиономията и казваш дъжд вали. На черното бяло казваш. На всички е ясно, че си платен. Манипулирате, защото истината излиза наяве. И имам достойнство. А ти?
  • 65 Истината е

    10 3 Отговор
    Ако през 2014 нямаше Мегдан, нито Крим,нито Севастопол, щяха да се присъединят към Русия.Нямаше да има и днешната трагедия.Защото е двустранна трагедия.Разиграна от фъщисаните ,който искат целия свят да им играе по свирката.Мегдана го разпалиха,за да сложат оня- бонбониерата на власт.И да прилапат Крим+ Севастопол.А който държи Крим,командва Черно море.Най големия,непотопяем самолетоносач в света- това е Крим.Отделно Севастопол,със готова инфраструктура за ВМС- включително за най голям клас подводници.Искаха под предлог за " военно сътрудничество" да имат непрекъснато мощна армада пред вратата на Мечката.Ето защо Путин ги изпревари с Крим.Същото стана и със ДНР и ЛНР- .Да нацвъкат бази по цялата пригранична линия .Все едно,да ти изпратя дузина бухалкаджии пред вратата и да ти казвам: Спокойно бе,спокойно! Ние пазим комшията!

    Коментиран от #70

  • 66 Верно ли

    9 3 Отговор

    До коментар #62 от "За всичко е виновна Русия":

    Хахаха, значи тука номера с кокошката и яйцето не минава. Както казах, във филма на АМЕРИКАНЕЦА Оливър Стоун са проследени всичките действия, случили се в Украйна още от 2012-13 година, доста преди Майдана. Така че няма какво да ми се пънеш, ами се поограмоти малко, ей тъй за разнообразие. Аз разбирам, че вашето поколение е свело грамотността до търсачката в Гугъл и ТикТок, ама не е лошо да се учите да ги раздвижвате малко тези мозъци, ей тъй, за да имате някакво бъдеще. Иначе никой тук не ти се сърди, че заработваш!
  • 67 unknom

    3 2 Отговор
    Аз съм против войната но това тука си е пропаганда. Съдбата на Украйна е решена вече - самия факт че никой не се меси. А малко странно че е влязла такава голяма армия и няма нито едно голямо сражение а прилича на партизанска война и къде е Руската и авиация? И защо на всичко кадри само стари танкове се показват?
  • 68 Войната

    5 2 Отговор
    отдавна е решена в полза на Русия.
  • 69 Варна

    3 1 Отговор
    Чета тук едни глупости и продължавам да не разбирам толкова ли много глупав народ има в страната ни.
    -Утре Кърджали може да реши да си направи КНР.- Ние естествено ще им спрем тока, водата, горивото и ще ги стреляме. Ердоган на същият принцип може да обяви, че сме нацисти и ще прави прочистване, а накрая в искането му да спре погрома ще е завзета територия и разоръжаване на страната и слагане на правителство, което той е избрал...
    Въобще не мислите уважаеми!
    Там умират едни хора заради това, че някой се е взел на сериозно!
    - Хиляди деца ще умрат там и за какво?
    - И вие оправдавате това?
  • 70 За всичко е виновна Русия

    4 2 Отговор

    До коментар #65 от "Истината е":

    Домбас както и Крим са част от Украйна и не са никакви независими държави а суверена украинска земя незаконно окупирана от руския агресор, защото никога никой освен Русия не ги е признавал и никога няма да ги признае за независими . Русия е до държавната граница на Русия. След нея има суверенна държава над която Русия няма никакви права. Промяна на границите на страни с армия се нарича война и завземане на територии и се практикува само от агресори, като Путлер за когото човешките животи са нищо пред негова амбиция за власт. Колкото до обкръжаването на Русия от всякъде с бази на НАТО това не я бърка по никакъв начин ако тя не се меси извън своите граници. И защо в Украйна да няма ядрено оръжие като в Русия има. Ако имаше дали руския агресор би посмял да я нападне? Сега дори и балтийските страни ще пожелаят нато да разположи ядрени глави на тяхна земя за да се предпазят от агресора. Заслугата на това е единствено да кремълското джудже.

    Коментиран от #71

  • 71 За Всичко е виновен ФАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "За всичко е виновна Русия":

    Донбас както и Крим БЯХА НЯКОГА част от жалката неонацистка украйна и ДА ЗА ТВОЙ УЖАС СА независими държави а фалшиво измислената украинска земя незаконно окупирала Крим 70 години от украинският агресор.
    Русия ги е признала и за независими.
    Промяна на границите на страни с някакви измислени договори на Куку.рузника хо.хал Никита Хрушчов се нарича заграбване и завземане на територии и се практикува само от агресори като украинска ССР пример през 1954. Заграбването на Крим.
    Петро потро.шенко и зеленясал.ия, за които човешките животи са нищо, пред тяхната амбиция, за власт и извършвани Човешки Геноцид в продължение на 9 години над Донбас. Колкото до обкръжаването на Русия от всякъде с бази на НАТО това Я бърка по Всякакъв начин и ако тя реши Ще ЗАЛИЧИ всеки един Атлантически натрапник.
    И добре че, в украйна Няма ядрено оръжие, като в Русия, защото тия укро.хохали щяха да о.акът света тотално още преди години.
    Ако имаше тия хох.лятини продажни щяха да запалят света.
    Заслугата на това е единствено да бай ти Издън - некролога ( по известен като мумията от белия дом)
Новини по държави: